Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor.
Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare.
Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora.
De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza.
Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si prajiturilor, acidifiantii – dau un gust usor acid, corectorii de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea, emulsificatorii – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, conservantii – intarzie sau impiedica alterarea alimentelor.
• E102 sau tartrazina. Este un colorant galben, foarte nociv, care se gaseste in bauturi, mustar si gem, sucuri de fructe, sosuri pentru salate, branzeturi si mezeluri.
Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic. Mai mult, contribuie la aparitia tulburarilor de comportament in randul copiilor si determina scaderea coeficientului de inteligenta.
Tartrazina creste riscul aparitiei tumorilor renale si genereaza dereglari la nivel cromozomial, determinand chiar cancer tiroidian.
• Colorantul galben E110 poate creste riscul de aparitie al tumorilor canceroase. El se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci.
• Colorantul E120 este responsabil de aparitia alergiilor.
• E124, un colorant rosu care se gaseste in mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori ale glandei tiroide. Acesta se gaseste in mezeluri precum: parizer, crenvursti, dar si in supele la plic sau in bauturile carbogazoase.
• E220 si E228 sunt sulfiti, conservanti care pot duce la aparitia alergiilor. Se regasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, dar si in bauturile consumate de sarbatori cum sunt berea si vinul.
De asemenea, dioxidul de sulf E220 este folosit si in conservarea fructelor si legumelor si poate genera probleme respiratorii, in special persoanelor care sufera de astm.
Distruge rezervele de vitamina B1 si E din organism si trebuie evitat de pacientii care sunt diagnosticati cu bronsita, conjunctivita sau boli cardiovasculare.
• Grasimile trans sunt folosite pentru prelungirea valabilitatii produselor. Se gasesc in margarina, smantana vegetala, uleiuri, chipsuri, produse de patiserie, produse tip fast-food, semi-preparate congelate.
Acestea cresc nivelul colesterolului LDL (rau) din sange si il destabilizeaza pe cel bun, HDL. De asemenea, cresc si riscul de infarct, atac cerebral, diabet zaharat.
Pentru a diminua efectul negativ al aditivilor este indicat sa citesti eticheta unui produs, iar daca observi ca pentru prepararea lui s-au folosit arome identice celor naturale, coloranti sau conservanti, atunci indicat ar fi sa le eviti.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.