Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane

Actualizat: 10 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Luminile artificiale din locuinta sau biroul unei persoane pot influenta modul in care se simte acesta si chiar poate sa-i afecteze starea de sanatate.

De fapt, expunerea la anumite tipuri de lumina artificiala inainte de culcare si pe timp de noapte poate creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, hipertensiunii arteriale si a cancerului.

De ce este lumina atat de importanta?

Corpurile noastre au nevoie de o anumita cantitate de lumina de intensitate medie, in unele dintre momentele zilei pentru a actiona ca repere pentru ceasul intern al organismului.

Lumina de dimineata ne ajuta sa ne trezim, ofera energie si starea de alerta, in timp ce lumina din timpul serii ne indica faptul ca ora este inaintata si este momentul somnului. Lumina este esentiala pentru sanatatea si bunastarea oricarei persoane.

Cantitatea adecvata de lumina in anumite parti ale zilei influenteaza nivelul de vigilenta, starea de spirit, productivitatea, somnul si multe aspecte ale fiziologiei unei persoane.

De cata lumina are nevoie o persoana?

Cantitatea de lumina de care are nevoie o persoana depinde de momentul zilei si activitatile pe care le desfasoara. In timpul zilei este necesar un nivel ridicat de lumina pentru a se mentine starea de alerta si vigilenta necesara desfasurarii sarcinilor zilnice, in timp ce seara si noaptea lumina va fi mai redusa, pentru ca organismul sa se relaxeze si sa se pregateasca de odihna.

Pentru a va asigura ca organismul primeste suficienta lumina in timpul zilei este important sa va petreceti o ora sau mai mult in aer liber. O plimbare in pauza de pranz, chiar si sub razele soarelui de vara va fi benefica pentru sanatate, intrucat lumina naturala va fi intotdeauna mai buna decat cea artificiala, fiind mai puternica si mai luminoasa.

De fapt, lumina soarelui masoara intre 50.000-100.000 lux (unitate de masurare a luminii), comparativ cu un bec normal (250-500 lux) sau chiar o caseta luminoasa care poate ajunge la 1000 lux.

Utilizarea luminii artificiale pe timp de noapte, aproximativ intre orele 9 pm si 8 am (in functie de tiparul de somn regulat), scade nivelul de melatonina, un hormon produs de glanda pineala localizata in creier.

Hormonul este vital pentru sanatatea organismului uman deoarece controleaza ritmul cicardian sau ceasul biologic. In cazul in care cantitatea de melatonina este scazuta, functiile fiziologice si mentale sunt afectate. Acest lucru are impact asupra:
- capacitatii unei persoane de a dormi bine
- capacitatii unei persoane de a gandi clar
- ceasului biologic si productiei de hormoni
- reglarii tensiunii arteriale si a nivelului de glucoza.

Somnul de slaba calitate care persista in timp, creste riscul dezvoltarii bolilor si a diverse afectiuni, cum ar fi diabetul si depresia.

Sursele suplimentare de lumina artificiala pe timp de iarna

Este destul de dificil pentru orice persoana sa beneficieze pe timp de iarna de lumina naturala din aer liber, mai ales daca lucreaza pana tarziu, de exemplu.

O alternativa ar putea fi terapia cu surse suplimentare de lumina artificiala. Fototerapia poate avea efecte pozitive asupra organismului. Exista cateva tipuri de casete luminoase si surse artificiale de lumina care pot fi utilizate atunci cand intervine starea de somnolenta. Acestea au rolul de a solicita raspunsurile biologice care fac o persoana sa fie mai energica si alerta.

Pot fi utile in cazul depresiei sezoniere sau a letargiei. Atunci cand se utilizeaza o caseta luminoasa sau o alta sursa de lumina artificiala, este important sa se utilizeze mai ales dimineata, pentru a se obtine un efect maxim, i nu noaptea tarziu, atunci cand acestea pot perturba somnul si ceasul biologic al organismului.

Cat de des ar trebui folosite sursele suplimentare de lumina?

Efectele fototerapiei difera de la un individ la altul si depind de motivul utilizarii acestora. Fototerapia poate fi necesara in oricare din urmatoarele situatii:
- pentru a compensa lipsa de lumina dintr-un birou slab luminat
- ca stimulent in cazul in care intervine letargia sau starea de oboseala
- ca alternativa pentru tratarea depresiei sezoniere, in zilele intunecate ale iernii.

Casetele luminoase pot fi utilizate in siguranta

Atunci cand sunt achizitionate de la un producator acreditat, casetele luminoase sunt sigure si pot fi utilizate in conditii de siguranta. Cu toate acestea, nu trebuie sa se procure produse care nu sunt certificate ca dispozitive medicale, altfel nu exista nici o garantie reala ca o caseta a fost conceputa in scopuri terapeutice, specifice.

Uneori lumina puternica poate fi daunatoare pentru sanatatea ochilor, iar produsele destinate pentru fototerapie vor include si ecrane speciale si filtre, care vor reduce la minim cantitatea de raze ultraviolete.

Exista efecte secundare in urma folosirii casetelor luminoase?

Destul de rar, anumite persoane pot suferi efecte secundare, precum dureri de cap, greata si hiperactivitate. Aceste inconveniente pot fi ameliorate prin oprirea luminii si descoperirea unei durate de timp care ofera efecte benefice organismului.

Pe timp de noapte utilizarea fototerapiei este periculoasa pentru sanatate. Functionarea normala a corpului uman presupune alternanta regulata dintre zi si noapte, lumina si intuneric. In intuneric, glanda pineala sintetizeaza melanotina, dar influenta luminii din orele de noapte suprima aceasta sinteza.

Melatonina este un blocant biologic al tumorilor maligne. Cu cat este mai intensa lumina pe timp de noapte, cu atat este suprimata mai tare sinteza de melatonina. Unele persoane sunt mai sensibile la iluminarea pe timp de noapte decat altele, iar femeile sunt mai sensibile decat barbatii.

Poluarea luminoasa poate determina imbatranirea prematura a sistemului reproductiv si poate creste riscul de cancer de san si de intestin gros la femei. Cei care lucreaza pe timp de noapte sufera mai des de cancer colorectal. In plus lumina neregulata poate cauza tulburari de somn, boli gastrointestinale si cardiovasculare, tulburari metabolice si diabet zaharat.

Aceste concluzii au fost confirmate de rezultatele experimentelor cu rozatoare care reactioneaza la lumina permanenta in acelasi mod ca si oamenii. Celulele canceroase s-au multiplicat mai des in cazul soarecilor care aveau lumina permanenta, acestia fiind mai susceptibili la agenti chimici cancerigeni si inocularea de celule maligne.


Citeste si despre:

Cand parintii inainteaza in varsta: 5 semnale de alarma privind sanatatea Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate Cum va afecteaza migrenele viata sexuala Cum evitati pofta de alimente dulci? Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune!