Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza.
Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei.
Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie.
Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului.
Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de mai multa energie, pancreasul secreta un al doilea hormon, numit glucagon. Acesta converteste glicogenul inapoi in glucoza, care este eliberata in sistemul sanguin pentru a fi folosita de celule. Cu cat are loc o eliberare mai lenta a glucozei si hormonilor, cu atat nivelurile de energie din organism vor fi mai stabile si mai durabile.
Exista mai multe tipuri de carbohidrati simpli, complecsi si fibre alimentare. Printre carbohidratii complecsi se numara polizaharidele, dar si glicogenul. Carbohidratii complecsi furnizeaza organismului energie in mod constant, pe o perioada mai lunga de timp.
In forma lor naturala, acestia contribuie la mentinerea pe termen lung a unei stari optime de sanatate, la controlul poftei de mancare si niveluri durabile de energie. Pentru a fi absorbite in intestin, polizaharidele vor fi descompuse in monozaharide.
Carbohidratii simpli nu trebuie descompusi in procesul digestiei, fiind absorbiti de organism cu rapiditate. Printre carbohidratii simpli se numara glucoza, fructoza, galactoza, zaharoza, maltoza etc. Excesul de carbohidrati simpli poate duce la cresterea excesiva in greutate.
Fibrele alimentare pot contine diverse tipuri de compusi printre care celuloza, hemiceluloza, pectina, lignina etc. Fibrele alimentare sunt tipuri complexe de carbohidrati care nu pot fi digerate si au capacitatea de a se deplasa lent prin tractul digestiv. Acestea nu sunt surse importante de energie, dar ajuta organismul sa isi mentina un sistem digestiv sanatos.
Atunci cand o persoana consuma carbohidrati rafinati in defavoarea celor naturali, glucoza va fi rapid eliberata in sange, iar consecinta va fi cresterea valorilor de zahar din sange si niveluri mai putin stabile de energie in organism.
In principal, carbohidratii complecsi sau amidonul se gasesc in mod natural in compozitia unor alimente cum ar fi
- orez brun
- banane
- fasole
- naut
- linte
- nuci
- ovaz
- pastarnac
- cartofi
- porumb dulce
- cereale integrale
- paste integrale
- igname.
Glucidele simple se gasesc in mod natural mai ales in compozitia fructelor si legumelor. In forma artificiala, carbohidratii simpli fac parte din produsele imbogatite sau rafinate (paine alba, paste din faina rafinata, dulciuri etc.).
Carbohidratii simpli au un index glicemic ridicat si furnizeaza organismului energie pe termen scurt, dar si o senzatie de satietate limitata. Consumul de prea multe alimente bogate in carbohidrati simpli poate duce la cresterea riscului aparitiei unor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare.
Carbohidratii sunt esentiali pentru functionarea corecta a organismului. Eliminarea carbohidratilor din dieta poate provoca malnutritie.
Carbohidratii au mai multe roluri in organismele vii, fiind implicati in mod activ in procesul eliberarii energiei, fertilitatii la femei (prin echilibrarea eliberarii FSH-ului si LH-ului - hormoni necesari in procesul reproducerii), functionarea optima a sistemului imunitar, reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare, cancerelor si diabetului, dar si in dezvoltarea normala. Majoritatea carbohidratilor contin in forma naturala cantitati importante de vitamina B, fibre si antioxidanti.
Carbohidratii sunt macronutrienti esentiali care furnizeaza energie corpului uman. Acestia sunt impartiti in doua mari categorii: carbohidrati simpli si carbohidrati complecsi. Carbohidratii simpli, precum zaharurile, se digera rapid si furnizeaza o sursa imediata de energie, in timp ce carbohidratii complecsi, prezenti in alimente precum painea integrala, orezul brun si legumele, sunt digerati mai lent, oferind energie pe termen lung.
Principala functie a carbohidratilor este de a furniza glucoza, sursa primara de energie pentru celulele corpului. In plus, carbohidratii joaca un rol important in mentinerea nivelului optim de zahar din sange si in sustinerea activitatii creierului.
Desi carbohidratii sunt esentiali, este important sa alegem surse sanatoase, bogate in fibre si nutrienti, pentru a preveni cresterea in exces a greutatii sau aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi diabetul de tip 2. Astfel, un consum echilibrat de carbohidrati, in special cei complecsi, este important pentru mentinerea unei alimentatii sanatoase si sustenabile pe termen lung.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.