Boli provocate de expunerea la aerul conditionat

Actualizat: 03 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Bacteriile din aerul conditionat


In zilele calduroase, aparatele de aer conditionat sunt nelipsite, rolul lor fiind acela de a oferi racoare si confort in locuinte. Insa, daca acestea nu sunt corect intretinute, devin adevarate surse de imbolnavire.

Expunerea necontrolata la aerul conditionat poate sa produca si afectiuni respiratorii, bronsita sau pneumonie. Insa, in unele cazuri, acestea pot sa transmita o bacterie destul de periculoasa organismului - bacteria legionella – care poate cauza o forma severa de pneumonie.

Aceasta traieste si se dezvolta nu doar in filtrele de aer conditionat, dusuri sau piscine, cat si in sistemele de pulverizare a apei daca acestea nu sunt dezinfectate periodic. De aceea, este foarte important sa curatam toate aceste aparate.

De asemenea, atunci cand avem copii in casa sau cand o parte din locatari au sistemul imunitar slabit sau sunt diagnosticati cu astm bronsic sau au avut, bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) sau rino-sinuzita cronica, trebuie sa respecte limita de diferenta termica intre exterior si interior de maximum 5 grade Celsius.

Infectiile produse de Legionella, cele mai grave

Infectiile induse de Legionella sunt dobandite exclusiv din surse exterioare, legate de mediu, iar principala modalitate de transmitere a infectiei este inhalarea de aerosoli de apa contaminata.

Totodata, infectiile cu Legionella pot imbraca forme clinice variate: de la cazuri asimptomatice pana la forme severe de boala, pulmonare sau extrapulmonare, uneori letale.

Afectate pot fi persoanele in varsta, fumatori, cele care au si alte afectiuni colaterale.

Pneumonia apare mai frecvent la persoanele imunodeprimate si se caracterizeaza printr-o evolutie progresiva care in absenta tratamentului se poate extinde la mai multi lobi pulmonari.

Simptomele bolii

Boala debuteaza brusc si se manifesta cu febra, frisoane, tulburari respiratorii, apare si tusea accentuata. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 2-10 zile.

Mai grav este ca aceasta infectie are si manifestari extrapulmonare ale infectiei cu Legionella pneumophila sunt rare, fiind reprezentate in special de endocardite, encefalite sau infectii ale plagilor. Boala se trateaza la medic, in caz contrar fiind extrem de periculoasa pentru organism.

Sinuzita, o alta complicatie

O alta problema data de aerul conditionat este aceea a afectarii sinusurilor. Acestea sunt destul de vulnerabile in fata inflamatiilor, infectiilor si iritantilor. Asa ca daca ai probleme legate de sinusuri, poti utiliza un spray nazal care sa contina solutie salina si care te va ajuta sa nu se usuce excesiv pielea.

In concluzie, este indicat sa ai grija de aparatul de aer conditionat, acesta sa fie in stare optima de functionare, curatat periodic iar temperatura cea mai buna la care il poti seta este de 24 de grade Celsius.


Citeste si despre:

Bacteriile din aerul conditionat Metode de reducere a temperaturii fara aer conditionat Alergenii din aer Bolile ochiului Boli asociate cu temperaturile ridicate Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Influenta poluarii asupra sanatatii Astmul bronsic si alergiile - raspunsuri la intrebari frecvente Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Socul hipertermic - insolatia Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi Emfizemul pulmonar Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra