UE va aloca, anual, 90 de milioane euro pentru distribuirea de fructe si legume in scoli

Actualizat: 27 Septembrie 2021

Comisia Europeana (CE) va aloca 90 de milioane de euro pe an pentru fructe si legume care sa fie distribuite, gratuit, in scolile din UE, pentru a incuraja tinerii catre o alimentatie sanatoasa, potrivit unei propuneri anuntata marti, ce va fi trimisa Consiliului si Parlamentului European.

Suma va fi completata cu finantari de la bugetele nationale ale statelor membre care opteaza pentru introducerea programului respectiv. Programele vor putea fi cofinantate, fie in proportie de 50/50, fie in proportie de 75/25, in asa-numitele „regiuni de convergenta”, unde raportul PIB/cap de locuitor este mai redus.

Sistemul propus de Comisia Europeana, la nivelul UE, urmareste, in primul rand, sa incurajeze tinerii sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase. Pe de alta parte, acesta va permite statelor membre sa elaboreze strategii nationale pentru diminuarea problemelor de sanatate cauzate de nutritia deficitara, de supraponderabilitate si de obezitate.

Potrivit unor estimari recente, 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, iar mai mult de cinci milioane dintre acestia sunt obezi. in plus, daca nu se iau masuri, numarul tinerilor cu probleme de greutate ar putea creste cu 400.000 in fiecare an.

„Aceasta propunere demonstreaza ca suntem foarte hotarati sa luam masuri concrete de combatere a obezitatii. Este esential pentru copii sa dobandeasca bune obiceiuri de la o varsta frageda, pentru a le putea pastra apoi pe tot parcursul vietii. (...) Este de ajuns sa ne plimbam pe orice strada principala din Europa pentru a ne da seama de gravitatea problemelor cu care ne confruntam in privinta copiilor supraponderali”, spune comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Expertii consultati de CE considera ca o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete, poate avea un rol foarte important in reducerea ratei obezitatii si in diminuarea riscului aparitiei, pe parcursul vietii, a unor grave probleme de sanatate, precum bolile cardiovasculare si diabetul de tip 2.

De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca fiecare persoana sa consume zilnic o cantitate neta de 400 grame de fructe si legume. Majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv, tendinta descendenta fiind evidenta in mod special in randul tinerilor.

Programul care are ca scop alimentatia sanatoasa va fi derulat de la inceputul anului scolar 2009-2010.


Citeste si despre:

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului Tratament pentru cresterea parului Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Radioterapie de ultima generatie oferita de OncoFort Remediul natural impotriva gripei! Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Tratamentul cu PRP si aerocrioterapie in condropatii Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli 12 reguli de sanatate care pot fi incalcate! Aportul de vitamine pe timpul iernii Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase