UE va aloca, anual, 90 de milioane euro pentru distribuirea de fructe si legume in scoli

Publicat: 10 Iulie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Comisia Europeana (CE) va aloca 90 de milioane de euro pe an pentru fructe si legume care sa fie distribuite, gratuit, in scolile din UE, pentru a incuraja tinerii catre o alimentatie sanatoasa, potrivit unei propuneri anuntata marti, ce va fi trimisa Consiliului si Parlamentului European.

Suma va fi completata cu finantari de la bugetele nationale ale statelor membre care opteaza pentru introducerea programului respectiv. Programele vor putea fi cofinantate, fie in proportie de 50/50, fie in proportie de 75/25, in asa-numitele „regiuni de convergenta”, unde raportul PIB/cap de locuitor este mai redus.

Sistemul propus de Comisia Europeana, la nivelul UE, urmareste, in primul rand, sa incurajeze tinerii sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase. Pe de alta parte, acesta va permite statelor membre sa elaboreze strategii nationale pentru diminuarea problemelor de sanatate cauzate de nutritia deficitara, de supraponderabilitate si de obezitate.

Potrivit unor estimari recente, 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, iar mai mult de cinci milioane dintre acestia sunt obezi. in plus, daca nu se iau masuri, numarul tinerilor cu probleme de greutate ar putea creste cu 400.000 in fiecare an.

„Aceasta propunere demonstreaza ca suntem foarte hotarati sa luam masuri concrete de combatere a obezitatii. Este esential pentru copii sa dobandeasca bune obiceiuri de la o varsta frageda, pentru a le putea pastra apoi pe tot parcursul vietii. (...) Este de ajuns sa ne plimbam pe orice strada principala din Europa pentru a ne da seama de gravitatea problemelor cu care ne confruntam in privinta copiilor supraponderali”, spune comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Expertii consultati de CE considera ca o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete, poate avea un rol foarte important in reducerea ratei obezitatii si in diminuarea riscului aparitiei, pe parcursul vietii, a unor grave probleme de sanatate, precum bolile cardiovasculare si diabetul de tip 2.

De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca fiecare persoana sa consume zilnic o cantitate neta de 400 grame de fructe si legume. Majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv, tendinta descendenta fiind evidenta in mod special in randul tinerilor.

Programul care are ca scop alimentatia sanatoasa va fi derulat de la inceputul anului scolar 2009-2010.


Citeste si despre:

Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Fatetele ceramice Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Programul national de protectie sociala Bani de liceu Dieta cu supa de varza Cele mai toxice E-uri alimentare Eustresul: stresul bun sau productiv Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 10 motive pentru a schimba medicul Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Metode de subtiere a picioarelor Cultivarea embrionilor – Fertilizarea in vitro 10 pericole alimentare Minune intr-un bol: salata de fructe Importanta examinarilor anuale