Hipocalcemie

Micsorare anormala a calcemiei (nivelul de calciu in sange) sub 2,26 milimoli, adica 90 miligrame, pe litru la adult si sub 1,75 milimoli, adica 70 miligrame, pe litru la nou-nascut. hipocalcemia este consecutiva, la adult, unor boli digestive cu defect de absorbtie a alimentelor (intoleranta la gluten) unei carente In vitamina D, unei insuficiente renale cronice si, la copil, unui rahitism prin carenta in vitamina D. Mai rar, ea este cauzata de o hipoparatiroidie (insuficienta secretiei de parathormon de catre glandele paratiroide).
Hipocalcemiile minore nu produc semne. Cand ele sunt mai importante declanseaza crize de tetanie. Pe termen lung, hipocalcemia antreneaza tulburari neurologice (tremuraturi), o cataracta precoce, anomalii dentare. Tratamentul sau cuprinde luarea pe cale orala de calciu si de vitamina D. El necesita o supraveghere regulata a nivelului de calciu in sange si in urina. Formele severe impun o injectare de urgenta de calciu.

Citeste si despre:

Hipocalcemia la nou-nascut Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Spasmofilia Tetralogia Fallot Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire Tulburari ale echilibrului electrolitic Magneziul si importanta lui in dieta Importanta calciului in dieta Abuzul de barbiturice
Cere sfatul medicului ×