Masurile propuse de Ministerul Sanatatii pentru educatie, intre care ghiozdanele mai usoare, bancile ergonomice si orarul mai lejer al elevilor, vizeaza alinierea la normele de mentinere a sanatatii fizice si psihice a scolarilor si prescolarilor, la standardele Uniunii Europene.
"Banca scolara are legatura cu starea de sanatate a elevului. Bancile care nu sunt ergonomice provoaca dereglari ale coloanei vertebrale si accentueaza tulburarile de vedere. La fel si un ghiozdan greu, care depaseste 10% din greutatea elevului poate provoca deformari grave ale coloanei vertebrale", explica dr. Aurelia Cordeanu, coordonator al colectivului Igiena Copiilor si Tinerilor, din cadrul Institutului de Sanatate Publica.
Aurelia Cordeanu mai spune ca introducerea mobilierului ergonomic vizeaza in special programele Ministerului Educatiei de modernizare a unitatilor de invatamant deja existente, dar si cele privind construirea de noi scoli sau gradinite.
Potrivit acelorasi masuri propuse, luni, de Ministerul Sanatatii, numarul de ore in invatamintul preuniversitar va fi redus astfel incat scolarii, pentru a da randament, sa stea cel mult patru ore in clasa, elevii din gimnaziu - patru sau cinci ore, iar liceenii - cinci sau sase ore.
Masurile reglementeaza si modul in care ar trebui alcatuit orarul elevilor. Astfel, acestia nu vor mai avea doua ore consecutive la aceeasi materie, nu vor da mai mult de doua teze pe saptamana si nici lucrari de control in zilele de luni si vineri. in plus, ora de educatie fizica nu va mai fi ultima in orar, iar orele de desen vor trebui programate astfel incat elevii sa beneficieze de lumina naturala.
In privinta propunerii ca elevii sa nu mai aiba doua ore consecutive la aceeasi materie, unii profesori sunt de parere ca ar trebui sa se tina cont de mai multe aspecte. "De exemplu, elevii care fac informatica, mai ales in regim intensiv, chiar nu au timp suficient sa termine un curs intr-o ora. De cele mai multe ori, elevii prefera sa aiba orarul astfel intocmit incat sa aiba un curs de doua ore la o materie la care se pregatesc intens", este de parere Daniel Petriceanu, profesor de matematica la Colegiul National "Mihai Viteazul" - unul dintre liceele bucurestene recunoscut pentru numarul mare de elevi care reusesc performante in domeniul matematicii si informaticii.
"Alinierea scolilor romanesti la standardele europene nu este un proces care se face de azi pe maine. Deocamdata, am scazut numarul de ore la gimnaziu si, pana in anul scolar 2009-2010, va fi gata si programa de liceu prin care elevii vor avea numai cinci ore pe zi. Elevii vor avea mai putin de invatat pentru a intelege inca din clasa ce li se preda. Vom reduce la maximum si volumul de teme pentru acasa, astfel incat numarul total de ore de lucru ale elevului sa fie cat mai mic. Anual, dam bani pentru mobilier ergonomic si lucram la fose septice pentru scolile in mediu rural", precizeaza Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Zvetlana Preoteasa este de parere ca vor dura cel putin trei sau patru ani pana cand se va reusi alinierea tuturor scolilor din Romania la standarde europene.
Masurile propuse de Ministerul Sanatatii mai prevad ca scolarii din clasele I si a II-a sa nu mai faca scriere la prima ora.
Aceleasi masuri impun ca numarul de copii dintr-o grupa de gradinita sa nu depaseasca 20, iar in ciclul primar nu trebuie sa fie mai multi de 25 de scolari intr-o clasa.
Masurile ar urma sa devina litera de lege printr-un ordin al Ministerul Sanatatii, care va fi emis dupa dezbaterea publica a propunerilor.