S-au creat primele enzime sintetice functionale din materiale artificiale

Actualizat: 08 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii britanici au facut o descoperire stiintifica uimitoare au reusit sa creeze primele enzime sintetice functionale dintr-un material genetic artificial dezvoltat in laborator.

Descoperirea cercetatorilor, publicata in revista Nature, a pornit de la o cercetare mai veche, in care o echipa de savanti britanici a creat o versiunea sintetica a ADN-ului si ARN-ului, in conditii de laborator.

Pornind de la aceasta initiativa curajoasa, oamenii de stiinta au incercat sa creeze si primele enzime sintetice - substante care joaca numeroase roluri in buna functionare a organismului - dintr-un material numit XNA, diferit de ARN sau ADN.

Pana recent, s-a considerat ca ADN-ul si ARN-ul sunt singurele molecule capabile sa stocheze informatii genetice in ele si sa formeze enzime, impreuna cu proteinele. Cercetatorii au descoperit ca pot crea enzime sintetice functionale - numite XNAzymes - si din materiale care nu exista in natura sau in organismul uman. Potrivit cercetatorilor, acestea ar putea fi folosite in viitor pentru tratarea diverselor afectiuni, inclusiv a cancerului.

Munca laudabila a savantilor a demonstrat ca exista numeroase alternative la moleculele din natura care pot sprijini procesele catalitice necesare pentru a crea un sistem viu.


Citeste si despre:

De ce sa ne ferim de hainele din fibre sintetice Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic Rinita non-alergica Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Pancreatita acuta Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Halucinatiile vizuale Cum se formeaza pietrele la rinichi Inceperea scolii si efectele stresante asupra parintilor Plombe dentare Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari
Cere sfatul medicului ×