Preturile medicamentelor compensate si gratuite vor creste cu aproximativ 10%, de la 1 februarie

Publicat: 30 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Preturile medicamentelor compensate si gratuite vor creste cu aproximativ 10%, de la 1 februarie, ca urmare a recalcularii la cursul de 4 lei pentru un euro, sustin producatorii si importatorii de medicamente.

"De la 1 februarie, singura modificare in calcularea preturilor este ajustarea cursului de la 3,6 lei pentru un euro, la 4 lei. Astfel, este logica o crestere a preturilor in prima faza", a declarat, joi, vicepresedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu.

Potrivit lui Popescu, peste aproximativ doua luni, cand va intra in vigoare ordinul privind recalcularea in functie de cel mai mic pret CIP (de intrare in tara) din 12 tari europene, medicamentelor se vor putea ieftini. "Importatorii vor fi obligati sa se raporteze la cel mai mic pret CIP din cele 12 tari, in caz contrar urmand sa fi sanctionate prin faptul ca nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate", a precizat, pe 22 ianuarie, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, dupa o intalnire cu importatorii si distribuitorii.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Viorel Vasile, a precizat, la randul sau, ca preturile medicamentelor ar putea sa scada, dupa intrarea in vigoarea a ordinului de ministru al carui proiect se afla in dezbatere publica.

Potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sanatatii privind Normele de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, aflat in dezbare publica, " Pretul de producator este propus de detinatorul APP (autorizatia de punere pe piata, n.r.) sau reprezentant in lei. Pretul trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din lista tarilor cu care se efectueaza comparatia". tarile UE cuprinse in lista sunt Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.


Citeste si despre:

Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Rinita vasomotorie - Influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale Caderea parului: cauze, factori de risc si metode de prevenire Ghid demonstrativ de exercitii fizice Importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor Sarcina ectopica (extrauterina) Dieta cu orez #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Care sunt serviciile medicale de care beneficiez? Cresterea si educarea copiilor Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale Alergiile la medicamente Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentul psorizisului in placi
Cere sfatul medicului ×