Importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

Actualizat: 11 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Importanta somnului pentru organism


Indiferent de varsta, fie ca vorbim de sugari, fie ca vorbim de prescolari, somnul este extrem de important pentru copii. In functie de cantitatea si calitatea somnului, acestia vor creste si se vor dezvolta corect.

Lipsa somnului implica aparitia pe viitor a problemelor atat de natura fizica, de exemplu supraponderabilitate sau migrene, cat si de natura psiho-emotionala, de la stari de nervozitate si agresivitate, pana la lipsa capacitatii de concentrare si probleme de memorie.

Somnul de noapte este la fel de important ca somnul din timpul zilei si trebuie sa se faca fara episoade de trezire. Pentru a avea succes este extrem de important ca cel mic sa urmeze cu strictete o rutina a orelor de somn.

Cauze

Exista multi factori care pot determina persoanele sa doarma la intervale mai scurte, dar este, de asemenea, important sa se ia in considerare calitatea somnului si nu doar numarul total de ore, deoarece somnul de proasta calitate poate duce si la privarea de somn. Factorii care afecteaza calitatea somnului includ lucruri care trezesc o persoana, impiedica adormirea si lucruri care perturba ciclul normal al somnului.

Comportamente in stilul de viata:

Alegeri voluntare care reduc timpul disponibil pentru somn si orele inconsecvente pentru pat si trezire
Utilizarea dispozitivelor electronice noaptea tarziu.

Mediul de dormit:

Un mediu inconfortabil de dormit. Factorii de mediu precum caldura sau frigul, precum si zgomotul pot avea un impact major asupra calitatii si consistentei somnului.

Munca:
Munca in ture (lucru in afara zilelor traditionale de noua pana la cinci) poate duce la privarea de somn. Munca in schimburi ne poate modifica ritmurile circadiene naturale (ceasul nostru biologic care regleaza vigilenta si somnolenta, foamea, temperatura si nivelurile hormonale).

Tulburari de somn:

Apneea obstructiva a somnului, congestia nazala sau sforaitul, de exemplu, persoanele isi pot opri sau limita respiratia in timpul somnului. Acest lucru poate determina o persoana sa se trezeasca sau sa-si intrerupa ciclul normal de somn.

Insomnie. Insomnia cauzeaza probleme in initierea si mentinerea somnului pe tot parcursul noptii
Sindromul picioarelor nelinistite
Bruxism (scrasnirea dintilor).

Mollers Viata din Plin

Alte afectiuni medicale:
Durerea cronica poate perturba somnul
Sanatate mintala (de exemplu, anxietate si tulburari depresive). Acestea pot fi foarte comorbide cu problemele de somn
Nicturie - Trezirea de mai multe ori in timpul noptii pentru a te ridica din pat pentru a urina. Acest lucru poate perturba tiparele normale de somn
Diabet. Fluctuarea nivelului de glucoza din sange poate perturba somnul
Abuz de substante. medicamente, alcool, substante ilicite si dependenta.

Semne si simptome

Schimbari in modul de a dormi:

A adormi atunci cand nu intentionati
Adormi rapid cand mergi la culcare
Dormi multe ore in weekend

Schimbari in felul in care te simti:

Senzatie de oboseala sau letargie pe tot parcursul zilei, cascat frecvent

Senzatie de iritabilitate
Schimbare de dispozitie, inclusiv senzatie de depresie, anxietate, stres, paranoic

Motivatie scazuta

Experienta psihozei: psihoza indusa de privarea de somn poate implica schimbari in perceptia realitatii, inclusiv ganduri dezorganizate, vorbire si iluzii sau halucinatii.

Schimbari in modul de gandire:

Dificultati de concentrare
Probleme de memorie

Procesarea informatiilor intr-un ritm mai lent
Echilibru si coordonare slabe

Cresterea apetitului, in special pentru alimente bogate in calorii

Nevoia de somn in functie de varsta

Nevoile de somn se schimba odata cu varsta. Urmatoarele sunt cantitatile tipice de somn de care au nevoie copiii intr-o perioada de 24 de ore:

Sugari (4 pana la 12 luni): 12 pana la 16 ore (inclusiv somnul de somn)
Copii mici (1 pana la 2 ani): 11 pana la 14 ore (inclusiv pui de somn)
Prescolari (3 pana la 5 ani): 10 pana la 13 ore (inclusiv somnul de somn)
Copii de varsta scolara (6 pana la 12 ani): 9 pana la 12 ore
Adolescenti (13 pana la 18 ani): 8 pana la 10 ore

Diagnostic

Cea mai importanta parte a diagnosticarii somnului insuficient sau a lipsei de somn este sa vorbesti cu familia pentru a obtine un istoric complet al somnului. Aceasta conversatie ar trebui sa aiba loc cu un medic, un asistent medical sau un psiholog care este specializat in evaluarea si tratarea tulburarilor de somn.

Medicul copilului dumneavoastra poate recomanda, de asemenea, evaluari suplimentare pentru a explora pe deplin toate motivele posibile pentru somnul slab al acestuia.
Jurnalul de somn: pentru a determina modelele de somn de baza ale unui copil, medicii solicita adesea unei familii sa tina un jurnal de somn pentru a inregistra orele de culcare ale copilului lor, orele de trezire si trezirea noptii.

Tratament

Copiii cu insomnie pot beneficia de strategiile de terapie cognitiv-comportamentala care ii ajuta sa adoarma mai usor si mai rapid. Tratarea trezirilor nocturne implica instruirea sugarilor si copiilor sa invete sa adoarma in mod independent si sa se linisteasca inapoi la somn dupa trezirile lor naturale din timpul noptii. in toate cazurile, un psiholog poate oferi sprijin familiilor interesate sa faca schimbari in rutina de somn, deoarece recunoastem ca invatarea de noi abilitati si comportamente este adesea o provocare pentru familii.

Modificari in stilul de viata

Prioritizeaza somnul: Din cauza stilului de viata, a activitatilor de petrecere a timpului liber si a altor obligatii, uneori nu ne acordam prioritate somnului.

Orele de culcare si de trezire: mergeti la culcare si treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in weekend, asigurandu-va ca dormiti suficient. Acest lucru va ajuta la mentinerea unui ritm circadian bun (ceasul biologic care dicteaza mai multe procese in organism, inclusiv vigilenta si somnolenta).

Timp alocat somnului: asigurati-va ca exista suficient timp pentru a obtine intreaga cantitate de somn de care ai nevoie pentru fiecare noapte.

Rutina la culcare: mentineti o rutina linitita si constanta la culcare. Acest lucru va va pune in starea de spirit potrivita pentru a dormi.

Mediu de dormit: daca este posibil, aveti un mediu de dormitor confortabil (de exemplu, lenjerie de pat si perna confortabile si temperatura camerei si cat mai linistit si intunecat posibil).

Lumina soarelui: Expunerea frecventa la soare in timpul zilei sustine un ritm circadian sanatos, care va ajuta sa fiti alert in timpul zilei si somnoros noaptea.

Activitate fizica: incercati sa va implicati intr-o activitate fizica regulata. Activitatea fizica va poate imbunatati calitatea somnului noaptea si poate contribui la un program normal de somn.

Evitati lucrurile care va vor perturba somnul

Napping: somnul de somn frecvent si mai mult de 30 de minute pe zi. Evitati sa dormiti dupa-amiaza tarziu sau seara. A dormi frecvent si mai mult de 30 de minute va poate reduce durata somnului pe timp de noapte si poate duce la perturbarea somnului nocturn.

Dispozitive electronice: Utilizarea dispozitivelor electronice pe timp de noapte (de exemplu, televizoare, smartphone-uri, tablete, computere). Lumina albastra emisa de dispozitivele electronice poate interfera cu nivelul melatoninei, un hormon care va face sa va simtiti somnoros noaptea si este esential pentru reglarea tiparelor de somn zi/noapte.

Concluzii

Conform studiilor, copiii cu somn insuficient au mai multe provocari de sanatate mintala si comportamentala decat cei care au dormit suficient. Acestea includ impulsivitate, stres, depresie, anxietate, comportament agresiv si probleme de gandire. Copiii cu somn insuficient au si functii cognitive afectate, cum ar fi luarea deciziilor, rezolvarea conflictelor, memoria de lucru si invatarea. Aceste modificari pot persista cativa ani de zile.

Bibliografie:
1. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/sleep-deprivation
2. https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/sleep-deprivation


Citeste si despre:

Sedentarismul in randul copiilor - consecintele pe termen lung Recomandari OMS cu privire la efectele daunatoare ale ecranelor si ale sedentarismului la copii Depresia si anxietatea la copii Beneficiile pentru sanatate ale animalelor de companie Dezvoltarea copiilor nascuti prematur Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor 8 obiceiuri sanatoase pe care toti copiii ar trebui sa le adopte Ce greutate trebuie sa aiba bebelusul meu? Acizii grasi omega-7 Acizii grasi omega 3 Omega-3 si Omega-6: de ce sunt importanti?