Presedintele CNAS afirma ca nu sunt suficienti bani la buget pentru spitalele regionale

Publicat: 23 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Irinel Popescu, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Craiova, ca proiectul spitalelor regionale este in mare pericol deoarece, aproape sigur, nu vor exista bani de la buget pentru finalizarea lor in acest an.

„Eu nu pot sa-mi permit, deocamdata, doua lucruri. Nu pot sa solicit un buget mai mic decat anul trecut si o sa va spun si de ce. Sigur ca bugetul general va fi mai mic, dar, apropo de prioritati, intr-o astfel de perioada, chiar daca ea poate avea repercusiuni economice, este mai usor sa renunti sa faci un drum, ca si asa n-am facut prea multe, decat la sanatate. Dupa parerea mea, la sanatate nu poti sa renunti. Oamenii sunt la fel de bolnavi, necesitatile lor sunt la fel de mari, iar obligatia de a-i trata este aceeasi. De aceea voi solicita sa avem un buget macar la nivelul celui de anul trecut. Al doilea lucru pe care vreau sa-l spun este ca nu-mi propun, cel putin deocamdata, sa schimb procentul alocat diverselor sectoare, considerand ca unele sunt prioritare, iar altele nu sunt. Avem un sistem din ce in ce mai bun de informatizare si doar pe baza unor date clare putem schimba procentul de finantare acordat diverselor sectoare, atunci cand vom avea o justificare cifrica“, a declarat medicul Irinel Popescu.

Acesta a mai spus ca spitalele sunt, in continuare, prost finantate, dar acest lucru nu se va schimba curand. „Eu unul cred in continuare ca spitalele sunt sectorul cel mai neglijat si cel mai prost finantat dintre toate segmentele sistemului de sanatate din Romania. Dar, cu toate astea, cel putin deocamdata, cata vreme nu exista o justificare cifrica a realocarii resurselor dupa alta maniera decat cea actuala, as pastra finantarea ca atare“, a adaugat fostul senator conservator.

Presedintele CNAS a mentionat ca proiectul spitalelor regionale este in pericol deoarece, aproape sigur, nu vor fi bani de la buget pentru acest proiect. „Proiectul spitalelor regionale este in mare pericol. Una dintre prioritatile mele din campania electorala a fost spitalul regional de la Craiova. Nu ca mi l-as dori eu, dar si-l doresc colegii mei de aici. Prima decizie nu-mi apartine, ci apartine ministrului Sanatatii, insa am discutat deja aceasta problema. Ideea este ca, daca va exista finantare, si aici am mari dubii, Craiova va fi, cu siguranta, printre primele spitale care vor fi luat in discutie. Mai ales ca exista premise mult mai bune decat multe dintre celelalte spitale. intr-un fel, pasii care s-au facut pentru Craiova sunt un pic mai avansati decat pentru restul spitalelor. Iar Craiova nu va pierde aceasta pozitie, daca va exista finantare pentru aceste proiecte“, a spus Irinel Popescu, care a specificat faptul ca este foarte posibil sa nu fie bani de la bugetul de stat pentru spitalele regionale.

Totodata, noul presedinte al CNAS a declarat ca spitalele ar putea fi totusi ridicate, dar cu bani europeni. „Pentru necesitatile majore, cum ar fi sanatatea, cum ar fi educatia, dupa parerea mea, lor li se va acorda prioritate. insa, pentru astfel de proiecte exista Banca Mondiala, Fondul Monetar International, si am inteles ca exista intentia sa apelam la aceste institutii ca sa nu oprim proiectele in derulare“, a adaugat fostul senator doljean.

Pe de alta parte, el a spus ca o alta ingrijorare priveste medicina primara, care, in opinia sa, va fi afectata in acest an de criza. „Emotia cea mai mare, in acest an de austeritate, o am la nivelul medicinei primare. Pentru ca odata cu terminarea acelui program pentru Evaluarea Starii de Sanatate a Populatiei, care si el este analizat in momentul de fata, iar analizele preliminare arata ca s-a cheltuit mult si s-a obtinut putin, dar pentru medicii de familie a fost o sursa buna venituri in perioada aceasta si care nu va mai fi. Sa vedem ce putem face“, a spus presedintele CNAS.

Totodata, Irinel Popescu a criticat decizia de eliminare a plafonului la medicamente, decizie pe care a catalogat-o drept iresponsabila si chiar ilegala. „Desfiintarea plafonului la medicamente a fost, dupa parerea mea, o masura iresponsabila. Aproape ca este ilegala. Prin lege exista un anumit plafon care nu putea fi depasit, un buget aprobat, iar aceasta hotarare era evident ca va duce, rapid, la depasirea plafonului stabilit. Cine plateste diferenta si in baza carei legi? Casa trebuie mai intai sa repare niste lucruri care s-au facut din ratiuni electorale. Inca n-am evaluat cu cat a crescut consumul de medicamente si, ca atare, ce datorii s-au acumulat dincolo de bugetul aprobat. Aici este grav. Aici intram intr-o sfera a legalitatii si a ilegalitatii pe care va fi foarte greu s-o reparam“, a mai spus fostul senator conservator.


Citeste si despre:

Nu suntem suficient de bine informati cu privire la sanatatea dentara! Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii? Programul national de protectie sociala Bani de liceu Ce sunt metastazele – tipuri, simptome determinate Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Cum puteti sa slabiti cand faceti curatenie? Tulburarile de somn afecteaza creierul Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Sindromul impostorului Scaunele de masina pentru copii Oligospermia Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi Anemia si sanatatea cardiovasculara Sedentarismul si consecintele asupra sanatatii Armele secrete ale hidratarii intense a pielii