Tulburarile de somn afecteaza creierul

Actualizat: 07 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Somnul este esential pentru corpul uman. Lipsa de somn poate cauza probleme de memorie, de obezitate si poate slabi sistemul imunitar. In medie, organismul ar trebui sa profite de 7 sau 8 ore de somn pe zi.

De cele mai multe ori, somnul face diferenta intre o zi obositoare si una foarte productiva.

Uneori, sunt suficiente cateva ore de somn in plus pentru a realiza toate activitatile pe care le doriti intr-o zi.

Totusi, pentru cei care au o noapte alba sau carora li se intampla sa nu poata dormi, cercetatorii au efectuat studii pe mai multe persoane si au publicat efectele secundare asupra corpului uman, iar cateva dintre acestea sunt:

Pierderea de memorie

Hipocampul este o parte a creierului care joaca un rol central in memorie. Hipocampul face parte din primele structuri atinse de boala Alzheimer, ceea ce explica problemele memoriei si ale dezorientarii. Dupa opinia cercetatorilor, in timpul somnului, creierul reia tot ceea ce se petrece in timpul zilei pentru ca informatiile cele mai importante sa nu fie uitate. In consecinta, lipsa de somn poate cauza tulburari de memorie.

Amintirile fictive/false

O noapte fara somn poate perturba serios functionarea hipocampului, cortexul prefrontal (functiile cognitive) si lobul parietal (integrarea informatiilor). Un studiu a demonstrat ca persoanele carora le lipseste somnul au tendinta de a avea amintiri false. Aceasta se intampla pentru ca informatiile nu sunt pastrate intr-un mod structurat.

Furia

Un studiu recent a demonstrat ca o lipsa sau o pierdere de somn incita oamenii sa se concentreze asupra experientelor negative si sa interpreteze gresit expresiile fetei. Pe de alta parte, RMN-ul arata legatura dintre amigdala (care provoaca anxietatea) si cortexul prefrontal median care ajuta la pastrarea echilibrului emotional. Deci, atunci cand sunteti privati de somn, creierul nu stabileste aceasta conexiune, iar anxietatea si stresul isi spun cuvantul, deviind in furie.

Nu doar hormonii feminini si supraincarcarea la lucru sunt responsabili de lipsa de umor, ci si lipsa somnului. Dimineata, puteti observa mai multe persoane nervoase in mijloacele de transport in comun decat oameni binedispusi. Studiile numeroase in acest sens afirma ca lipsa de somn creeaza probleme emotionale ca depresia.

Ingustarea cerebrala

Un alt studiu a demonstrat ca adultii perfect sanatosi care nu dorm suficient se intalnesc cu fenomenul numit ingustare cerebrala, la nivelul lobilor frontal, temporal si parietal. Cercetatorii nu sunt inca siguri daca somnul este cauza principala acestor stramtari sau daca lipsa somnului se asociaza unor alte tulburari. Chiar si o singura noapte nedormita ar putea afecta masa cerebrala.

Tulburarile perceperii limbajului

Lipsa de somn poate perturba functionarea lobului temporal. Acesta din urma joaca un rol esential in timpul procesului de intelegere a limbajului. In consecinta, este foarte activ la persoanele care au avut parte de un somn bun, insa foarte slab in cazul persoanelor la care somnul lipseste.

Inteligenta afectata

Dupa o noapte alba, unele fraze cu dublu sens sau inteligente pot sa va scape. De fapt, pierderea somnului altereaza procesul cognitiv si provoaca gandirea divergenta. Aceasta inseamna ca persoana nu gandeste intr-o modalitate lineara, ci vede lucrurile diferit si schimba subiectul de mai multe ori in timpul unei conversatii normale. In acest tip de situatie, cercetatorii au explicat ca activitatea girusului (circumvolutiunii) frontal inferior (ce detine rol in intelegerea limbajului) mareste si inlocuieste functia cognitiva prin gandirea divergenta.

Judecatile afectate

Lipsa de somn genereaza o activitate diminuata la nivelul lobului frontal. Acesta din urma joaca un rol foarte important in timpul luarii de decizii si in timpul detectarii pericolului. Aceste doua schimbari neuronale incita persoana sa aiba anumite judecati gresite si sa aiba o pofta mai mare de a manca, de a dansa sau de a rade dintr-odata.

Halucinatiile

Un creier bine odihnit filtreaza stimularile externe cum ar fi zgomotul, lumina sau mirosurile pentru a preveni o supraincarcare senzoriala. Totusi, dupa o noapte fara somn, creierului ii este greu sa trieze toate aceste elemente si persoanele pot incepe sa vada lucruri inexistente si chiar sa incerce sa comunice cu acestea.

Luarea de decizii riscante

In timp ce persoanele carora le lipseste somnul se pregatesc sa ia decizii riscante, cortexul prefrontal se activeaza, sugerand ca persoana va reusi. Insa, in regiunea care se ocupa de pedeapsa si de aversiune (sau fobia de a risca) activitatea creierului se diminueaza. Cand nu aveti parte de odihna, creierul pierde incet-incet capacitatea de a analiza situatiile.

Neatentia

A pierde concentrarea la un moment sau altul este un fapt normal, natural. Totusi, acest aspect se poate intensifica daca persoana nu este odihnita pe deplin. De fapt, aceasta lipsa de concentrare se defineste printr-o activitate foarte slaba a lobilor frontal si parietal, ceea ce explica motivul pentru care persoana este neatenta. Pe de alta parte, aceste persoane pot avea si tulburari senzoriale, in special vizuale.

Aparitia foamei la perioade regulate de timp

Persoanelor care dorm putin li se mareste productia de grelina, un neurotransmitator care semnaleaza senzatia de foame in creier. Daca va este tot timpul foame, este posibil ca aceasta sa fie din cauza lipsei de somn. De exemplu, daca adormiti tarziu, o sa aveti un gol in stomac inainte de a merge la somn. Aceasta se intampla deoarece corpul nu mai intelege cand ar trebui sa va culcati si intra in alerta.

Concentrarea – nivel scazut

In timpul somnului, creierul reconstruieste datele din memorie. Un somn bun este vital pentru memoria si inteligenta dumneavoastra. Aceasta ajuta la concentrare, la pastrarea amintirilor, la atentie si la alte lucruri la fel de importante.

Pe scurt, daca nu dormiti deloc sau foarte putin, a doua zi veti avea dificultati in a va concentra, oricare ar fi sarcina pe care doriti sa o realizati. Uneori, studentii invata toata noaptea, iar a doua zi, la examen, uita tot si au impresia ca nu mai stiu nimic. Acest lucru este normal, pentru ca nu s-au odihnit suficient, iar creierul nu a avut timp sa-si faca treaba in timpul somnului.

Imbolnavirile dese

Este cunoscut faptul ca odihna este in legatura directa cu sistemul imunitar. Daca va intrebati de ce sunteti bolnavi o perioada mai lunga de timp (tuse, durere de gat, dureri abdominale), motivul este cu siguranta lipsa somnului. In timp ce dormiti, corpul produce mai multi anticorpi care va protejeaza de boli.

Odihna face mult bine in aceasta privinta. De altfel, daca ati remarcat, atunci cand aveti gripa sau suferiti de tulburari gastrointestinale, aveti o stare in care va doriti sa stati numai in pat si puteti dormi mai mult ca de obicei. Aceasta se intampla deoarece corpul are nevoie de odihna.

Problemele intime

Lipsa de somn poate fi un factor important in diminuarea apetitului sexual sau al libidoului. Daca remarcati schimbari in viata sexuala, poate fi si din cauza ca nu dormiti indeajuns.

In plus, in afara de aceste efecte negative care pot surveni in urma lipsei de somn, pot interveni si anumite boli ce pot afecta major viata dumneavoastra. Cateva dintre acestea sunt:

Bolile cardiovasculare

Persoanele care dorm de obicei mai putin de cinci ore pe noapte, prezinta risc de a avea o tensiune arteriala crescuta. Mai mult de atat, corpul elibereaza mai multi hormoni ai stresului. Acesti doi factori influenteza riscul de a avea o criza cardiaca, dar si un atac vascular cerebral.

Diabetul

Oamenii care dorm mai putin de cinci ore in fiecare noapte sunt de doua ori mai susceptibili de a dezvolta diabet decat cei care se odihnesc 7 sau 8 ore. Motivul ar fi urmatorul: daca dormiti atat de putin, nu veti reusi sa atingeti un somn profund care ar permite corpului dumneavoastra sa se regenereze, chiar si sa aiba capacitate de a regla cantitatea de zahar din sange. Astfel, organismul nu va putea sa suplimenteze lipsurile.

Depresia

Lipsa de somn nu afecteaza doar starea fizica, aceasta poate totodata sa modifice si starea dumneavoastra mentala. Depresia este unul dintre efectele secundare destul de intalnite in cazul lipsei de somn. Mai mult, nefericirea psihologica provocata de diminuarea orelor necesare de somn creeaza conditiile ideale pentru dezvoltarea diferitelor tulburari mentale.

Bolile si tulburarile frecvente

Cand dormiti, corpul secreta citokine, subtante care ajuta sistemul imunitar sa respinga infectiile si bolile. Calitatea somnului dumneavoastra nu afecteaza doar capacitatea corpului de a infrunta infectiile, ci aceasta calitate este strans legata de anticorpi, care sunt generati dupa procesul de imunizare. Astfel, studiile au aratat ca persoanele care sufera de o lipsa cronica a somnului au aproape cu jumatate mai putini anticorpi dupa ce au fost vaccinate impotriva gripei decat cele care dorm bine.

Obezitatea

Studiile recente au demonstrat ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt cu 30% mai susceptibile de obezitate. Lipsa de somn afecteaza, de fapt, secretia de hormoni care regleaza foamea si satietatea, ceea ce v-ar putea impinge la supraalimentare. In plus, cand sunteti obositi, doriti sa consumati alimente bogate in grasimi si in calorii si totodata, aveti tendinta de a alege alimente nocive pentru sanatate.

Tulburarile de memorie

Somnul joaca un rol esential in consolidarea informatiilor dobandite in ziua sau zilele precedente. Se presupune ca legaturile se consolideaza si ca puterea conexiunilor intre neuroni se reechilibreaza in timpul fazei somnului in care intrarile senzoriale sunt blocate. Daca va este greu sa dobanditi noi amintiri, sa uitati amintiri mai vechi, pastrate de mult timp, incercati sa va modificati ritmul somnului, astfel incat sa dormiti 7-8 ore intr-o noapte. Amintirile mai vechi sunt pastrate in zona creierului numita cortex.

Hipertiroidie

Hormonii tiroidieni influenteaza intreg metabolismul uman. Acestia pot afecta indirect memoria prin simplul fapt ca hormonii se leaga de tulburari ale somnului, acesta din urma fiind un factor important in ceea ce priveste atentia si memoria.

Riscul crescut de anumite forme de cancer

Studiile au aratat ca exista o legatura destul de stransa intre lipsa de somn si cancerul colorectal sau cancerul de san.

Asociind aceste boli, se poate spune ca mortalitatea este mai crescuta din cauza lipsei de somn. Un studiu efectuat pe aproximativ 1700 de persoane (femei si barbati) pe o perioada de la 10 pana la 14 ani a aratat ca oamenii care dorm mai putin de 6 ore pe noapte prezinta un risc mai mare de mortalitate.

Pentru a concluziona, privarea de somn poate sa afecteze serios creierul, pentru ca acest obicei nefast ucide celulele care se gasesc in trunchiul cerebral, dar afecteaza si intreg organismul. Trunchiul cerebral leaga creierul de coloana vertebrala. Din pacate, acest tip de afectiune este ireparabil.


Citeste si despre:

Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit Modalitati de imbunatatire a calitatii somnului pe timp de vara Hipoxia cerebrala sau privarea de oxigen a creierului Beneficiile somnului din timpul zilei Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Lipsa somnului si cresterea in greutate Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Masuri pentru un somn de calitate in vacanta Privarea de somn si pericolele sale ascunse Afectiuni cutanate in diabetul zaharat