Posibil medicament contra amintirilor neplacute

Publicat: 05 Iulie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

 Cercetatorii de la universitatea McGill din Montreal lucreaza la un medicament care poate bloca sau sterge amintirile mai putin placute. Tehnica se pare ca ajuta psihiatrii sa intrerupa modelele biochimice care permit memoriei sa fie readusa in prezent.

In acest studiu, medicamentul propanolol este folosit concomitent cu terapia pentru a "diminua" memoriile persoanelor care au suferit traume. Un numar total de 19 victime care au suferit accidente sau violuri au fost tratate timp de 10 zile. Pacientii au fost rugati sa povestetasca ce isi amintesc despre traumele pe care le-au trait fiecare cu 10 ani in urma.

Unora dintre pacienti le-a fost administrat medicamentul, care este de asemenea folosit pentru tratamentul amneziei, in timp ce restul pacientilor au primit un tratament placebo. Dupa o saptamana au descoperit ca pacientii carora li s-a administrat medicamentul, prezentau doar foarte putine semne de stres cand relatau amintirile despre trauma suferita.

Cercetarile practice s-au desfasurat pe cobai. Rezultatele au dat posibilitatea cercetatorilor de a indeparta o amintire anume din creierul cobailor, lasand restul memoriei intacte.

Dupa ce a fost administrat un medicament amnezic, cobaii au fost instruiti pentru a asocia doua arii melodice cu un soc electric usor, astfel ca atunci cand auzeau oricare din cele doua arii melodice, sa faca legatura cu socul electric. Apoi cercetatorii au administrat la jumatate din cobai medicamentul in timp ce rula una din ariile melodice cu care au fost obisnuiti.

Dupa tratament, cobaii carora li s-a administrat medicamentul nu au mai facut legatura intre una dintre ariile melodice si socurile electrice, dar totusi au facut asocierea cu cealalta arie melodica ceea ce demonstreaza ca doar una din amintirile neplacute a fost stearsa.


Citeste si despre:

Tulburarea de stres post-traumatic Transplantul de fecale, tratament eficient contra colitei ulcerative Implicatiile stresului in viata cotidiana Mituri ale problemelor digestive Sarcina - Luna a III-a Ipohondria (anxietatea de sanatate) si pandemia – am sau nu COVID-19? 7 remedii naturale pentru ameliorarea durerii Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Obiceiuri prin care puteti avea parte de un somn odihnitor Cum putem combate starile depresive post-concediu? Comportamentele asociate sindromului de stres post-traumatic complex Cancerul colorectal recurent si metastatic 10 afectiuni sexuale neobisnuite Cauzele cosmarurilor in randul adultilor Anxietatea - cum iti afecteaza viata?