Transplantul de fecale, tratament eficient contra colitei ulcerative

Actualizat: 20 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Colita ulcerativa este o afectiune care se manifesta prin aparitia de ulceratii la nivelul intestinului gros, iar pacientul se confrunta cu simptome neplacute precum sangerari rectale, anemie, stari de oboseala, dureri articulare.

Tratamentul poate sa includa administrarea de corticosteroizi, dar si medicamente contra diareei, cat si pentru ameliorarea durerilor.

Mai pot fi administrate si medicamente imunomodulatoare. Exista si cazuri in care este nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea colonului, la aproximativ 30% dintre cei diagnosticati cu colita.

Transplantul de fecale, o metoda noua de tratament

Un tratament care presupune insa transplantul de fecale da sperante celor care sunt diaganosticati cu aceasta afectiune.

Dupa ce au trecut 8 saptamani de la un transplant de fecale, unii pacienti care sufereau de colita ulcerativa nu au mai avut sangerari rectale si nici diaree, potrivit unui nou studiu. Rezultatele cercetarii au fost prezentate la Congresul European pentru Boala Crohn si colita ulcerativa, care a avut loc luna trecuta.

Cercetarea este foarte importanta, deoarece reprezinta cel mai mare si cel mai intens proces de transplanturi de fecale pentru a trata colita ulcerativa, spune Sudarshan Paramsothy, profesor la Universitatea din New South Wales din Kensington, Australia, citata de webmd.com.

In cadrul studiului, 41 de adulti au primit un transplant de fecale prin colonoscopie, apoi au urmat cinci transfuzii de fecale pe saptamana, timp de 8 saptamani, efectuate la domiciliu, prin clisma obisnuita. Alte 40 de persoane au primit un tratament placebo.

In timpul studiului, 37 de persoane din grupul placebo au ales sa treaca si ele la tratament cu fecale, cunoscut si drept bacterioterapie. "Am folosit acest concept de multi donatori din motive logistice, din cauza numarului de infuzii necesare pentru acest proces", spune Paramsothy.

Echipa de cercetare, a dorit, de asemenea, pentru a preveni pacientii de la primirea unui transplant de infuzie dintr-un singur donator. Toti pacientii la acest studiu au suferit de colita ulcerativa activa usoara si moderata. Ei au renuntat la tratamentele cu steroizi pe tot parcursul studiului.

Dintre cei 41 de pacienti care au primit transplanturi de fecale, 44% au fost considerati a fi in remisie, fara sa mai primeasca steroizi. Acest lucru inseamna ca pacientii nu au mai intampinat sangerari la nivelul rectului si nici diaree. In schimb, doar 20% de persoane din grupul placebo au ajuns la remisie.

Participantii la studiu au spus cercetatorilor ca s-au confruntat cu dureri abdominale si balonare.

Trei persoane au avut complicatii serioase in primele 8 saptamani: colita s-a inrautatit la doua persoane din grupul de transplant de fecale (una a avut nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina colonul) si la un pacient din grupul placebo.

Tehnica, utila si in alte afectiuni

Medicii iau tot mai serios in calcul aceasta varianta de tratament pentru colita ulerativa, la nivel mondial, insa spun ca este nevoie de mai multe cercetari in acest sens. Aceasta metoda ar putea fi utilizata si pentru persoanele care sufera de boala Crohn, cat si de sindromul colonului iritabil.

Bacterioterapia implica inlocuirea materiilor fecale ale persoanei suferinde cu cele ale unei persoane sanatoase, oferindu-i celei dintai bacterii bune, benefice pentru refacerea florei intestinale.


Citeste si despre:

Histoplasmoza pulmonara Boala Chagas - tripanosomiaza americana Icterul: tipuri, cauze, simptome, tratament Cum diferentiem simptomele cancerului anal de cele ale altor afectiuni? Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa Atrezia biliara Programul de reabilitare cardiaca Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Hepatita la copii Indicatiile interferonului in tratamentul hepatitei cronice B Patologie traumatica - plagi si contuzii Cancerul de piele sau melanomul Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Colita ulcerativa la copii