Transplantul de fecale, tratament eficient contra colitei ulcerative

Actualizat: 20 Aprilie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Colita ulcerativa este o afectiune care se manifesta prin aparitia de ulceratii la nivelul intestinului gros, iar pacientul se confrunta cu simptome neplacute precum sangerari rectale, anemie, stari de oboseala, dureri articulare.

Tratamentul poate sa includa administrarea de corticosteroizi, dar si medicamente contra diareei, cat si pentru ameliorarea durerilor.

Mai pot fi administrate si medicamente imunomodulatoare. Exista si cazuri in care este nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea colonului, la aproximativ 30% dintre cei diagnosticati cu colita.

Transplantul de fecale, o metoda noua de tratament

Un tratament care presupune insa transplantul de fecale da sperante celor care sunt diaganosticati cu aceasta afectiune.

Dupa ce au trecut 8 saptamani de la un transplant de fecale, unii pacienti care sufereau de colita ulcerativa nu au mai avut sangerari rectale si nici diaree, potrivit unui nou studiu. Rezultatele cercetarii au fost prezentate la Congresul European pentru Boala Crohn si colita ulcerativa, care a avut loc luna trecuta.

Cercetarea este foarte importanta, deoarece reprezinta cel mai mare si cel mai intens proces de transplanturi de fecale pentru a trata colita ulcerativa, spune Sudarshan Paramsothy, profesor la Universitatea din New South Wales din Kensington, Australia, citata de webmd.com.

In cadrul studiului, 41 de adulti au primit un transplant de fecale prin colonoscopie, apoi au urmat cinci transfuzii de fecale pe saptamana, timp de 8 saptamani, efectuate la domiciliu, prin clisma obisnuita. Alte 40 de persoane au primit un tratament placebo.

In timpul studiului, 37 de persoane din grupul placebo au ales sa treaca si ele la tratament cu fecale, cunoscut si drept bacterioterapie. "Am folosit acest concept de multi donatori din motive logistice, din cauza numarului de infuzii necesare pentru acest proces", spune Paramsothy.

Echipa de cercetare, a dorit, de asemenea, pentru a preveni pacientii de la primirea unui transplant de infuzie dintr-un singur donator. Toti pacientii la acest studiu au suferit de colita ulcerativa activa usoara si moderata. Ei au renuntat la tratamentele cu steroizi pe tot parcursul studiului.

Dintre cei 41 de pacienti care au primit transplanturi de fecale, 44% au fost considerati a fi in remisie, fara sa mai primeasca steroizi. Acest lucru inseamna ca pacientii nu au mai intampinat sangerari la nivelul rectului si nici diaree. In schimb, doar 20% de persoane din grupul placebo au ajuns la remisie.

Participantii la studiu au spus cercetatorilor ca s-au confruntat cu dureri abdominale si balonare.

Trei persoane au avut complicatii serioase in primele 8 saptamani: colita s-a inrautatit la doua persoane din grupul de transplant de fecale (una a avut nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina colonul) si la un pacient din grupul placebo.

Tehnica, utila si in alte afectiuni

Medicii iau tot mai serios in calcul aceasta varianta de tratament pentru colita ulerativa, la nivel mondial, insa spun ca este nevoie de mai multe cercetari in acest sens. Aceasta metoda ar putea fi utilizata si pentru persoanele care sufera de boala Crohn, cat si de sindromul colonului iritabil.

Bacterioterapia implica inlocuirea materiilor fecale ale persoanei suferinde cu cele ale unei persoane sanatoase, oferindu-i celei dintai bacterii bune, benefice pentru refacerea florei intestinale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6

Medici

DR. STROESCU SIMONA
Anestezie si terapie intensiva - WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Bucuresti, 0219757

Citeste si despre:

MedLife da startul unui nou program de testare saptamanala a tuturor angajatilor sai din unitatile medicale Viroza intestinala: cum o putem combate? Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros STUDIU: Sedintele de terapie online castiga teren! Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Solutii naturale pentru hipotiroidism Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Complexul tau de vitamine B pentru o viata sanatoasa! Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie STUDIU: Pana la finalul anului 2025 se estimeaza ca investitiile romanilor pentru educatie online vor depasi pragul de 2,2 miliarde de dolari Fiziolife Medica - clinica de fizioterapie din Romania care a oferit asistenta online in perioada de lock-down