Noua lista de medicamente compensate sau gratuite intra in vigoare pe 15 iulie

Publicat: 03 Iulie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Noua lista de medicamente compensate sau gratuite, care va cuprinde, in premiera, protocoale terapeutice si medicamente pentru boli rare, va intra in vigoare pe 15 iulie, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Potrivit lui Nicolaescu, pentru prima data, in trei ani, lista medicamentelor compensate si gratuite a fost modificata si au fost introduse medicamente noi. "Lista A va contine numai medicamente ieftine, compensate cu 90 la suta, astfel incat sa creasca accesul oricarui cetatean la medicamente. O parte dintre medicamentele scumpe de pe lista B, unele si intre cinci si 10 milioane de lei, vor fi trecute pe lista C, unde compensarea este de 100 la suta. Niciun medicament nu va aparea, insa, pe lista daca nu este insotit de protocol terapeutic", a precizat ministrul Sanatatii.

Protocoale terapeutice vor arata ce criterii medicale trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat.

Pe lista compensatelor si a gratuitelor se vor afla, in premiera, si medicamente pentru boli rare, cum ar fi hemofilia sau talasemia.

Pe de alta parte, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a subliniat ca, din luna septembrie, informatizarea si protocoalele emise vor permite controlul prescriptiilor medicale. "Toti medicii de familie au primit laptopuri si programul informatic. Vom putea, astfel, monitoriza mai usor prescrierea retetelor si vom putea vedea daca se prescriu retete fara motive intemeiate", a precizat Ciurchea.


Citeste si despre:

Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Modificarea contractului cadru 2008-2009 Administrarea medicatiei antihipertensive in mod corect Exercitii simple si rapide pentru inlaturarea colaceilor de pe solduri Formatiuni mamare Ce beneficii are radacina de stanjenel si cum o puteti consuma Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Ulcerul - o boala agravata de stres si de stilul de viata nesanatos Totul despre stomatita Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale (Ordin nr. 1636/2004) Care sunt serviciile medicale de care beneficiez? Testarea hormonilor tiroidieni Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza? Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala