Ministerul Sanatatii a modificat Legea Farmaciei

Actualizat: 18 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cseke Attila, ministrul Sanatatii a prezentat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008. "Modificarea Legii Farmaciei reprezinta o necesitate avand in vedere ca la sfarsitul acestui an inceteaza aplicabilitatea criteriului demografic privind infiintarea farmaciilor comunitare. Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei. Mai mult, daca eliminam acest criteriu exista pericolul transferului farmaciilor din mediul rural in cel urban", a declarat ministrul Sanatatii intr-o conferinta de presa.

Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500m de o alta farmacie comunitara. De asemenea, in noua forma a Legii, s-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centrecomerciale, gari si aerogari. Prin exceptie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenta sauUPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent.

O alta prevedere importanta care a fost introdusa in lege este aceea a serviciului de permanenta in unitatile farmaceutice.

Asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei este obligatorie pentru minim o farmacie in localitatile cu cel putin 20 000 locuitori. Metolologia de functionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania in termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.

"Vreau sa va dau cateva exemple care justifica aceasta decizie. In judete ca Ilfov, Bistrita -Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nicio farmacie cu program permanent, in timp ce in judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras Severin exista doar o farmacie cu program permanent"
, a declarat ministrul Cseke Attila.

Mai mult, conform noilor prevederi o farmacie va putea fi infiintata si va functiona ca osocietate comerciala, in care farmacistul este asociat unic sau este in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni. "In acest fel, vom readuce farmacia in mainilefarmacistului. Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceuticea unitatii respective", a spus ministrul Sanatatii.

In 19 mai 2009, Curtea de Justitie din Luxembourg, care s-a pronuntat in cauzele C-531/106 si C-171/07, privind detinerea si administrarea unei farmacii numai de catre farmacisti, a decis ca fiecare stat membru poate adopta masuri care sa diminueze, cat mai mult posibil, riscul pentru sanatatea publica, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigura si de calitate a populatiei cu medicamente. "Vrem sa ne asiguram ca farmaciile nu devin niste societati comerciale care urmaresc doar profit. Sigur ca si un farmacist are ca obiectiv obtinereade profit. Dar, in calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia in scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectiva profesionala", a adaugat ministrul Cseke Attila.

O alta prevedere importanta este aceea care se refera la functia de farmacist-sef. Daca pana in prezent farmacistul -sef, conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-sef, doar farmacistul care va face dovada unei experiente de cel putin 2 ani in profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singura unitate farmaceutica in care are si norma de baza.

In noua Lege exista doua alte importante prevederi, in premiera:

1. Va fi interzisa vanzarea pe internet a medicamentelor de catre farmaciile comunitare. Masura urmareste realizarea calitatii actului farmaceutic.
2. Farmaciile si drogheriile vor fi obligate sa primeasca de la pacienti medicamentele expirate pentru a fi distruse in conditii legale.

Nerespectarea acestor prevederi reprezinta contraventii si vor fi sanctionate, conform prevederilor legale.


Citeste si despre:

Legea farmaciei Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale (Ordin nr. 1636/2004) Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Legea privind produsele cosmetice PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Programul national de diabet zaharat Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008) Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala Catalogul national de programe de studii complementare Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Legea plantelor medicinale si aromatice Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008