Inspectorii sanitari au retras autorizatiile de functionare pentru opt scoli din judetul Mures

Publicat: 17 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Directia de Sanatate Publica Mures a anuntat, luni, ca a luat masura retragerii autorizatiilor de functionare in cazul a opt unitati scolare din judet, majoritatea din Reghin, care sunt intr-o stare foarte proasta si nu aveau prevazute lucrari de reparatii, transmite corespondentul NewsIn.

"Majoritatea acestor unitati sunt din Reghin. Functionau cu autorizatie si fara plan de conformare, desi acolo nu s-a mai investit de zece ani si sunt intr-o stare jalnica. Cele mai multe nu si-au identificat problemele si ca atare nu s-au prevazut lucrari de reparatii”, a declarat directorul ASP, Gabriela Uifalean.

In ultima perioada, inspectorii sanitari au verificat starea igienico-sanitara a unitatilor de invatamant care functioneaza in imobile retrocedate, ca urmare a solicitarii Prefecturii, fiind controlate 64 de scoli. Potrivit concluziilor controlului, “majoritatea unitatilor scolare care functioneaza in cladiri retrocedate au conditii igienico-sanitare necorespunzatoare, nu sunt autorizate sanitar si necesita lucrari de reabilitare si igienizare”.

In Targu Mures, sunt unitati scolare de elita care functioneaza in cladiri retrocedate: Colegiul National Unirea, Liceul Bolyai Farkas, Liceul de Arta din Targu Mures, Clubul Copiilor.

Si in judet exista astfel de probleme la Gradinita cu program normal numarul 1 din Reghin, Grupul Scolar Agricol din Sighisoara, Grupul Scolar Agricol din Dumbravioara, Gradinita Sanpaul, scoala generala si gradinita din Cinta, toate aflate in immobile retrocedate. "Mentionam ca in unele imobile au fost facute lucrari partiale, dar, din cauza vechimii si a starii avansate de degradare a cladirilor, aceste renovari interioare sunt insuficiente si nu rezolva problema de fond”, se arata in comunicat.

Conducerea ASP avertizeaza proprietarii si/sau administratorii acestor imobile “cu privire la prezenta continua a factorilor de risc asupra sanatatii copiilor - igrasie, lipsa apei curente, conditii necorespunzatoare de microclimat si necesitatea remedierii in cel mai scurt timp posibil a deficientelor igienico-sanitare existente”.

Liceul de Arta din Targu Mures nu are autorizatie sanitara de functionare, iar liceele Bolyai si Unirea din municipiul resedinta de judet au plan de conformare, care se va realiza in transe, termenul fiind in 2010.

Primarii din localitatile unde sunt scoli cu probleme care functioneaza in imobile retrocedate spun ca nu sunt dispusi sa faca investitii mari in cladiri care nu le apartin si ca platesc chirii foarte mari proprietarilor, care ar trebui sa le intretina.


Citeste si despre:

10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Screening pentru cancerul de vezica urinara Curatenia de primavara pentru o casa sanatoasa 8 ponturi realiste pentru tonifierea corpului inainte de sezonul estival Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Superalimente pentru sanatatea oaselor Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua Dieta cu banane Beneficiile consumului de lapte la copii Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii Uleiul de susan valori nutritionale si beneficii