In spitale si in lifturile din Bucuresti vor fi montati senzori de cutremur

Actualizat: 28 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In spitalele si in lifturile imobilelor din Capitala vor fi montati senzori de cutremur, care sa avertizeze cu 40-60 de secunde inainte de intrarea unei unde seismice mari in Bucuresti, spune directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu.

"Un cutremur de cel putin 7 grade intrerupe alimentarea cu electricitate si comunicatiile mobile. in spitale, de pilda, daca medicii vor fi alertati cu cateva zeci de secunde inainte, ei vor sti sa treaca pe grup electrogen, ca sursa de rezerva pentru alimentarea cu energie electrica"
, a explicat Marmureanu.

Specialistii spun ca astfel de senzori nu anticipeaza cutremurul, ci functioneaza ca receptori care alerteaza la scurt timp dupa ce sunt inregistrate vibratii specifice unui seism de magnitudine mare.

Un cutremur similar celui din 1977, petrecut dupa ora 21.00 in Capitala, ar putea avea ca urmari peste 6.500 de morti, peste 16.000 de raniti grav si circa 10.500 de persoane spitalizate, se arata intr-un document al Primariei Capitalei.

Cei mai afectati de seism ar urma sa fie bucurestenii care locuiesc in cladiri inalte construite pana in 1977.

Tot in aceste cladiri ar putea ramane captivi circa 95.000 de oameni, in urma prabusirii casei scarii, blocarii usilor sau a caderii mobilei.

Ultimul cutremur devastator din Romania s-a produs in seara zilei de 4 martie 1977 si a avut o magnitudine de 7,2 grade. in urma acestui seism au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea in Capitala.

Geofizicianul care da numele celei mai cunoscute scari de magnitudine, Charles Richter, spunea intr-o informare trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic ca orasul Bucuresti este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure. "Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.


Citeste si despre:

BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile Noi provocari pentru sistemul romanesc de sanatate Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Regim de ingrasare Atacul sau criza nervoasa: ce este de fapt? Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Asistenta de urgenta in caz de calamitate PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Contract cadru 2009 Inundatiile: afectiuni provocate Cauzele stresului Tulburarea de stres post-traumatic