Glosita - inflamatia limbii

Actualizat: 07 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Glosita este o inflamatie a limbii care modifica dimensiunea acestui organ, culoarea si textura suprafetei sale. Astfel, limba devine umflata, colorata in diverse nuante de rosu si cu aspect uniform. Aceasta afectiune poate conduce la disparitia papilelor gustative, asadar la pierderea sensibilitatii gustului.

Inflamatiile severe determina aparitia durerii si a dificultatilor de vorbire si consum al hranei. Persoanele cu glosita au adesea limbi care arata netede sau lucioase. Glosita poate aparea brusc (glosita acuta) sau poate recidiva in timp (glosita cronica).

Tipuri

Glosita poate fi de mai multe tipuri, in functie de cauzele si simptomele specifice.
- Glosita acuta. Aceasta forma de glosita presupune inflamatia spontana a limbii, deseori cu simptome severe, petrecandu-se in cele mai multe cazuri pe fondul unei reactii alergice.
- Glosita cronica. Apare cel mai frecvent, sub forma unei inflamatii relative a limbii, manifestandu-se ca simptom al unei alte afectiuni.
- Glosita idiopatica. Cauzele acestui tip de glosita nu sunt cunoscute, insa afecteaza in mod direct muschii limbii. Pe masura ce boala avanseaza, se pot pierde pana la 50% din papilele gustative.
- Glosita atrofica. Apare cand un numar mare de papile gustative sunt pierdute, limba modificandu-si culoarea (in rosu inchis) si textura.
- Sindromul limbii arzatoare. Aceasta afectiune afecteaza in primul rand varful limbii si cerul gurii. Sindromul limbii arzatoare poate afecta oamenii de toate varstele, dar este cel mai frecvent in perioada menopauzei. De aceea, medicii o numesc si glosita de menopauza.

Cauze

Inflamatia limbii se poate declansa pe fondul mai multor cauze:

- Reactiile alergice. Cauzate de medicamente, alimente sau alti potentiali agenti iritanti (pasta de dinti, anumite tratamente administrate pentru tratarea hipertensiunii etc.).

- Bolile. Anumite conditii medicale care afecteaza sistemul imunitar pot ataca muschii limbii si papilele gustative. De pilda, herpesul oral (herpes simplex), un virus care produce blistere, poate contribui la inflamatia si durerea de la nivelul limbii.

- Carentele in fier. Deficientele de fier in sange pot fi o cauza a glositei. Fierul regleaza dezvoltarea celulelor, ajutand organismul sa produca mai multe celule rosii (responsabile cu transportul oxigenului catre organe, tesuturi si muschi). Cand mioglobina din sange este insuficienta (o proteina din celulele rosii importanta pentru sanatatea musculaturii), muschiul limbii are de suferit.

- Gura uscata. Saliva este cea care mentine umiditatea si sanatatea limbii, de aceea lipsa acesteia poate contribui la declansarea glositei.

- Traumele cavitatii bucale. Traumele suferite la nivelul cavitatii bucale pot afecta integritatea limbii. Un exemplu pot fi inflamatiile cauzate de aparatele dentare care produc leziuni la nivelul cerului gurii, gingiei si al limbii.
 

Factori de risc

- accidentarile suferite la nivelul cavitatii bucale;
- purtarea de aparate dentare si proteze;
- herpesul;
- nivelul scazut de fier;
- consumul de alimente intens condimentate;
- uscarea gurii;
- reactiile alergice;
- bolile sistemului imunitar;

Simptome

Simptomele glositei pot varia in functie de cauzele acestei conditii medicale. In general, pot sa apara urmatoarele manifestari clinice in cazul glositei
- durere sau sensibilitate a limbii;
- umflarea limbii;
- modificarea culorii limbii;
- dificultatea de a vorbi, manca sau inghiti;
- pierderea papilelor gustative de pe suprafata limbii;

Complicatii

Glosita nu este o afectiune dificil de tratat, insa ea poate sa conduca la declansarea unor complicatii serioase
- blocarea cailor respiratorii;
- tulburarile de nutritie si vorbire;
- disconfortul sporit.

Apelati la un consult medical daca simptomele glositei persista mai mult de 10 zile, inflamatia limbii este severa sau intampinati dificultati majore la nivelul respiratiei, vorbirii, masticatiei sau inghitirii hranei.
Blocajul cailor respiratorii este o situatie de urgenta ce necesita atentie medicala imediata.

Diagnostic

Glosita se poate diagnostica printr-un consult stomatologic, unde medicul dentist examineaza cavitatea bucala pentru a identifica umflaturile si vezicile de la nivelul limbii, gingiilor si tesuturilor moi. Specialistul va incerca sa stabileasca daca lipsesc papile gustative de suprafata limbii, un indiciu cert al instalarii glositei.

Medicul mai poate adresa pacientului intrebari detaliate despre istoricul medical personal si stilul de viata, pentru a descoperi cauza inflamatiei limbii, in cazul in care nu exista o leziune evidenta.

Pot fi prelevate saliva si sange pentru a fi analizate in laborator, astfel incat sa se identifice daca simptomele glositei nu sunt cauzate de alte afectiuni medicale.

Tratament

Scopul principal al tratamentului pentru glosita este reducerea inflamatiei. Majoritatea persoanelor care sufera de glosita nu au nevoie de internare, cu exceptia situatiilor in care inflamatia este severa.

Medicul specialist poate administra anumite medicamente menite sa trateze simptomele specifice. Antiobioticele, medicamentele antifungice si antimicrobiene pot fi necesare pentru tratarea infectiilor bacteriene si fungice, in cazul in care ele exista la nivelul cavitatii bucale sau organismului.

Analgezicele ar putea sa fie si ele prescrise pentru ameliorarea durerii, pana cand afectiunea este tratata cu succes.
Totodata, se impun si cateva schimbari in dieta pacientului, precum evitarea alimentelor iritante, alcoolului si tutunului (pentru reducerea disconfortului limbii). Administrarea suplimentelor nutritive poate fi si ea necesara, in cazul existentei anemiei si altor deficiente nutritionale.

Efectuarea unui periaj dentar corect si folosirea regulata a atei dentare sunt alte doua masuri importante in cadrul tratamentului pentru glosita. Igiena orala corespunzatoare ajuta la imbunatatirea sanatatii limbii, a gingiilor si a dintilor.

Prevenire

Glosita poate fi prevenita prin respectarea principiilor igienei orale de baza periaj dentar corect efectuat dupa fiecare masa, utilizarea atei dentare in mod frecvent, consultul stomatologic de baza cel putin o data la 6 luni etc.

De asemenea, respectarea unei diete echilibrate ajuta la prevenirea deficientei de fier, cauza frecventa a glositei. Cunoasterea propriei sensibilitati alergice permite evitarea contactului cu alergenii, alti factori care participa la inflamatiile limbii.
Hidratarea corespunzatare a organismului este si ea necesara pentru evitarea productiei sarace de saliva, deci aparitia problemelor la nivelul limbii.

Concluzie

Glosita este o afectiune in care limba ta devine inflamata si colorata cu diferite aspecte. Cauzele includ reactii alergice, infectii si gura uscata. Tratamentul glositei depinde de cauza, dar poate include antibiotice, modificari ale dietei si o igiena orala imbunatatita. Odata tratata, glosita dispare de obicei. Indiferent de cauza, tratamentul eficient al glositei poate elimina durerea si umflarea si va poate imbunatatii calitatea vietii. Pentru a reduce riscul de glosita, vizitati-va regulat medicul dentist si practicati o buna igiena orala.


Citeste si despre:

Difilobotriaza sau botriocefaloza Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Leziunile mucoasei cavitatii bucale Probleme ale cavitatii bucale Complexul vitaminic B - rol si alimentatie Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Deficienta de fier si consecintele asupra organismului Candidomicozele: etiologie, complicatii si tratament Alcoolul si riscul aparitiei cancerului Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului Carenta de vitamine si minerale. Cum o identifici si ce ai de facut?