UNICEF a anuntat conducerea Ministerului Sanatatii ca urmeaza sa livreze dozele de vaccin BCG la inceputul lunii iulie a.c. Astfel, cele 1 milioan de doze de vaccin anti-tuberculoza (BCG) ar trebuie sa ajunga in Romania, in maxim 10 zile.
"Incepand cu luna iulie a.c., se va putea asigura recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60 000 de nou-nascuti din perioada februarie - iunie 2010. De asemenea, vom derula, fara disfunctionalitati, vaccinarea tuturor nou-nascutilor din urmatoarele 6 luni, asa cum este prevazut in Programul National de Imunizari", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Zilele acestea, Ministerul Sanatatii va transmite directiilor de sanatate publica procedura prin care se organizeaza vaccinarea copiilor.
Ministerul Sanatatii a cerut ajutorul UNICEF pentru achizitionarea dozelor de vaccin anti-tuberculoza deoarece producatorul roman de vaccin BCG, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, nu a mai primit autorizatie de productie. La propunerea ministrului Sanatatii Cseke Attila, Executivul a aprobat Hotararea de Guvern pentru achizitionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizatie interguvernamentala internationala constituita de Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Bugetul alocat pentru achizitia dozelor de vaccin a fost de 81 732,50 USD.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino" este singurul producator la nivel national de vaccinuri incluse in Programul national de imunizare. Pe 8 februarie 2010, Agentia Nationala a Medicamentului a retras Institutului Cantacuzino licenta de producere a vaccinurilor, pentru ca acesta nu respecta standardele de productie europene.
Despre vaccinul BCG
Statul roman asigura anual, gratuit, in maternitati, vaccinarea BCG a tuturor nou-nascutilor in cadrul Programului National de Imunizare. Se asigura astfel prevenirea formelor invazive, hematogene de tuberculoza la copii, si contribuie totodata la diminuarea incidentei bolii in populatia generala. Deoarece este inclus in calendarul national de imunitare al Ministerului Sanatatii, vaccinul este gratuit.
Se administreaza in doza unica, intradermic, in regiunea deltoidiana, nou-nascutilor cu varsta de 2-7 zile pana la 2 luni, daca se poate chiar in maternitate. In clasa a VIII-a (la varsta de 13-14 ani) se poate administra o noua doza de vaccin BCG, daca rezultatul testarii IDR la tuberculina este negativ (sub 9 mm).
Reactiile adverse ale vaccinului sunt minore, provocand o mica pustul cicatriceala, care in cazuri exceptionale evolueaza catre o rana ulceroasa.
Vaccinul BCG este contraindicat pacientilor cu afectiuni cutanate sau care prezinta stari de imunodepresie.