De ce grepfruitul nu poate fi combinat cu administrarea medicamentelor?

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Printre atentionarile de pe prospectele multor medicamente se regasesc adesea unele fraze: "acest medicament poate provoca greata, varsaturi si dureri de cap," "nu se recomanda administrarea medicamentului in timpul manipularii unor masini" si uneori "nu consumati grepfruit pe perioada administrarii medicamentului."
Este intr-adevar o mare dezamagire pentru cei ce indragesc acest fruct si care obisnuiau sa-si administreze comprimatele impreuna cu un pahar de suc de grepfruit, insa medicii stiu de aproape 15 ani ca acest fruct poate determina reactii adverse foarte severe in combinatie cu unele medicamente. Cu toate acestea, abia recent a putut fi explicat acest fenomen.


Spre deosebire de alte citrice, sucul de grepfruit contine furanocumarine, niste substante chimice care par sa influenteze modul in care organismul absoarbe anumite medicamente: hipocolesterolemiante, unele antihistaminice, medicamente folosite pentru disfunctia erectila si antihipertensive. In mod normal, absorbtia intestinala a acestor medicamente este partial blocata de o enzima intestinala. Cu toate acestea, furanocumarinele blocheaza actiunea acestei enzime, determinand cresterea nivelului sanguin al medicamentelor pana la un nivel potential toxic al medicamentelor care pot cauza leziuni organice.

Intr-un studiu care a investigat furanocumarina, cercetatorii de la University of North Carolina at Chapel Hill au administrat unui lot de 18 de voluntari felodipina, unul dintre cele mai utilizate antihipertensive. Unii dintre acestia au luat medicamentul cu suc de portocale, altii cu suc de grepfruit integral si alt grup a luat medicamentul cu suc de grepfruit de la care s-a indepartat furanocumarina.

Masurand concentratia sanguina a medicamentului la fiecare voluntar, cercetatorii au descoperit ca cei care au luat medicamentul cu suc de grepfruit fara furanocumarina au acelasi nivel al medicamentului, adica in limite normale, cu cei din lotul care a luat medicamentul cu suc de portocale. La lotul de voluntari care a luat medicamentul cu suc de grepfruit integral s-a observat o crestere de pana la 420% a concentratiei sanguine de felodipina. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in American Journal of Clinical Nutrition.

Dr. Paul Watkins, coordonatorul echipei de cercetatori, a declarat ca "rezultatele acestui studiu sunt cel mai puternic argument ca furanocumarina este ingredientul activ din sucul de grepfruit care determina aceste interactiuni cu unele medicamente." Prin identificarea acestei substante responsabile de efectele secundare in combinatie cu unele medicamente, cercetatorii spera sa poata fi identificate si alte alimente ce contin furanocumarina. De asemenea, pentru medicamentele care se absorb mai greu la nivel intestinal, furanocumarina poate fi adaugata la comprimate pentru a imbunatati absorbtia intestinala a acestora.

In plus, prin indepartarea acestei substante din sucul de grepfruit, este posibil sa se comercializeze sucuri de grepfruit care sa nu mai puna probleme medicale celor care il consuma."Comercializarea sucului de grepfruit fara furanocumarina poate fi o alternativa pentru pacientii care indragesc acest fruct si utilizeaza sucul la administrarea medicamentelor care este posibil sa interactioneze cu furanocumarina," a declarat Dr. Watkins.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre liftingul facial Imunodeficienta severa combinata Liftingul fruntii Excesul de fructe si cresterea in greutate Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Embolismul pulmonar Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Malaria Hemofilia (boala Christmas) Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Astmul bronsic la adolescenti si adulti Boala Basedow Graves (gusa exoftalmica) Durerea asociata cancerului Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta