Comisia Europeana ar putea implementa o strategie unica de diagnosticare si tratare a bolilor rare

Publicat: 14 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca intentioneaza sa implementeze o strategie comuna la nivelul statelor membre referitoare la diagnosticarea si tratarea bolilor rare, pe care o va prezenta in cadrul conferintei Uniunii Europene (UE) pe aceasta tema ce va avea loc marti, 18 noiembrie, la Paris.

In prezent, aproximativ 36 milioane de cetateni din spatiul UE sufera de boli rare.

Numarul limitat de pacienti afectati si fragmentarea informatiilor despre acestia, in cadrul blocului comunitar, sunt motivele pentru care Bruxelles-ul considera ca este nevoie de o abordare europeana comuna in privinta bolilor rare, fie ca sunt genetice, fie forme rare de cancer, boli auto-imune sau malformatii congenitale.

"Dorim sa scoatem din umbra pacientii cu boli rare. Expertiza despre aceste boli este fragmentata la nivelul Uniunii, iar uneori chiar existenta unora dintre bolile respective nu este recunoscuta in intregime. De aceea, multi pacienti petrec ani de nesiguranta inainte ca boala de care sufera sa fie corect diagnosticata si tratata. Prin urmare, necesitatea de a lucra impreuna la nivel european este evidenta si poate face diferenta intre marginalizare si un tratament corect pentru milioane de persoane din Europa", a declarat comisarul pentru sanatate Androulla Vassiliou.

Principalele domenii cuprinse in strategia CE vizeaza imbunatatirea modalitatilor de recunoastere si vizibilitate a bolilor rare, finantarea unor planuri nationale pentru boli rare in cadrul statelor membre ale UE si intarirea cooperarii si coordonarii in privinta bolilor rare in comunitatea europeana.


Citeste si despre:

Ce greutate trebuie sa aiba bebelusul meu? Semnele de avertizare ale dementei Candidoza orala sau stomatita candidozica Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Strategii de ingrijire in cazul delirului postoperator Hidatidoza osoasa - cum afecteaza oasele si cum o putem trata Acupunctura - o optiune terapeutica #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Sexul si mituri legate de sex si sarcina Educatia pacientului cu diabet zaharat Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Simptome pe care femeile nu ar trebui sa le ignore Legea privind dispozitivele medicale Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici
Cere sfatul medicului ×