Colegiul Medicilor din Romania, indignat de focarul conflictual creat in sistemul sanitar de CNAS

Actualizat: 07 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) se arata indignat de "focarul conflictual" creat de CNAS si Ministerul Sanatatii in sistemul sanitar romanesc prin faptul ca normele de aplicare a contractului cadru pe 2010 au fost intarziate si nu au fost definitivate nici pana in prezent.

"Colegiul Medicilor din Romania isi manifesta indignarea fata de modalitatea pompieristica si nepofesionista prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate impreuna cu Ministerul Sanatatii au creat un focar conflictual in sistemul sanitar romanesc", se arata intr-un comunicat al CMR.

Potrivit reprezentantilor CMR, CNAS si Ministerul Sanatatii nu au tinut cont de propunerile Colegiului si ale altor organizatii profesionale si au impus intr-un mod autoritar masuri inaplicabile, care scad calitatea serviciilor medicale.

"Incercarea de a ridica opinia publica impotriva corpului medical si in acelasi timp de a introduce conflicte intre diferite specialitati medicale este specifica regimurilor totalitare si nu va rezolva problema subfinantarii cronice a sistemului de sanatate si nici calitatea actului medical. Recomand atat CNAS, cat si Ministerului Sanatatii sa renunte la astfel de metode si sa se aseze la masa unui dialog real cu toti actorii sistemului de sanatate", a declarat presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

CMR mai adauga ca este alaturi de medicii de familie in sustinerea cauzei lor.

Ministerul Sanatatii ar trebui sa anuleze contractul cadru pe 2010 deoarece contine prea multe sanctiuni pentru medicii de familie, a declarat, marti, la Realitatea FM, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila.

Potrivit dr. Doina Mihaila, nemultumirile medicilor de familie sunt legate de forma contractului cadru. "Sunt 39 de obligatii, 22 de penalizari, 13 sanctiuni de drept, inca 22 de sanctiuni de reziliere. E trei sferturi plin de sanctiuni", explica Doina Mihaila.

Presetintele Patronatului Medicilor de Familie mai spune ca, pe langa sanctiuni, exista si alte prevederi care dau peste cap activitatea in cabinetele medicale - intre acestea si stabilirea unui plafon pentru eliberarea de medicamente compensate.

Reprezentantii medicilor de familie si cei ai Ministerului Sanatatii s-au intalnit, marti, pentru a discuta contractul-cadru pe 2010, dupa ce de la 1 aprilie a fost sistata eliberarea de retete compensate si gratuite si bilete de trimitere si nu au mai fost semnate concedii medicale.

"Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), reprezentanti ai furnizorilor de servicii medicale in asistenta medicala primara, au decis ca incepand cu data de 1 aprilie 2010 sa functioneze in sistem strict privat, in afara contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate", au anuntat pe 1 aprilie asociatiile care reprezinta medicii de familie.

Potrivit medicilor de familie, aplicarea normelor metodologice din contract in forma preconizata va conduce la falimentul medicilor de familie si la imposibilitatea de a acorda asistenta medicala pacientilor.


Citeste si despre:

Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Educatia medicala continua Continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare Vanzarea cabinetelor medicale 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala ale medicilor, medicilor dentisti si ale farmacistilor Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii EMC - medici de familie in Programul de diabet Modelul unic al formularului de scrisoare medicala utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate Cum ne putem feri de infectiile din spital? Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san