Primavara, temperaturile fluctueaza de la o zi la alta, uneori chiar de la o ora la alta. Aceste variatii pun in dificultate organismul, care se vede nevoit sa se adapteze rapid.
Este si motivul pentru care multe persoane se simt mai obosite in acest sezon, acuza insomnii si dureri de cap sau de oase.
Variatiile de temperatura, dar si schimbarile de presiune atmosferica si precipitatiile influenteaza atat starea de spirit, cat si sanatatea organismului, declansand un dezechilibru sau chiar afectiuni mai grave.
Probleme respiratorii
Fluctuatiile de temperatura au un impact important asupra persoanelor care sufera deja de probleme respiratorii. Aceste afectiuni se pot agrava in perioadele cu modificari bruste ale vremii. Practic, nu aceste schimbari sunt cele care imbolnavesc, ci cele care declansaza sau agraveaza afectiunile respiratorii.
Persoanele care se confrunta cu bronsite astmatiforme sau cu astm bronsic este bine sa evite iesirile atunci cand afara este ceata sau aer rece si umed.
Cei mai vulnerabili sunt copiii, batranii si pacientii cu probleme respiratorii cronice. De asemenea, se pot reactiva unele probleme pulmonare, in special in cazul fumatorilor.
Probleme cardiace
Persoanele care sufera de hipertensiune pot resimti oscilatii frecvente ale tensiunii arteriale si ale pulsului in timpul primaverii. Acestea pot duce la agravarea tahicardiei, dar si la cresterea frecventei crizelor anginoase, in cazul celor care s-au confruntat cu angina pectorala si infarct miocardic.
Cel mai grav este ca aceste persoane sunt expuse si aparitiei unui atac de cord.
Scaderea imunitatii
Oscilatiile bruste de temperatura, atunci cand corpul e nevoit sa faca fata trecerii de la o temperatura de peste 30 de grade Celsius uneia de 17 grade, determina o slabire a imunitatii.
Organismul trebuie sa se adapteze rapid noilor conditii atmosferice, insa nu o poate face in ritmul variatiilor acestora. In aceste conditii, organismul devine mult mai expus virusilor.
De aceea, gripele si virozele au o prevalenta crescuta in aceasta perioada. Totodata, prezenta polipilor nazali, care afecteaza mucoasa nazala, si a stresului prelungit cresc riscul producerii virozelor.
Predispozitie la depresii
Cand vremea se incalzeste brusc, multe persoane se confrunta cu dureri de cap si ameteli. Unele chiar acuza stari de rau, oboseala fizica accentuata si o stare de somnolenta continua.
Cel mai grav simptom este insa depresia. Dezechilibrul psihic va genera stari emotionale oscinlante, indispozitie.
Alergii
Persoanele care sufera de alergii severe sunt predispuse, de asemenea, la meteosensibilitate. Oscilatiile bruste ale temperaturii afecteaza organismul care nu mai are suficienta forta sa lupte cu alergenii, crescand sensibilitatea in fata atacurilor bacteriilor si virusurilor.
Dureri de oase
Fluctuatiile de temperatura isi spun cuvantul si asupra oaselor, articulatiilor, muschilor si tendoanelor. De aceea, in zilele in care temperaturile se schimba brusc, este posibil sa resimta dureri serioase in diferite zone ale corpului.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.