Dat fiind faptul ca numarul de donori este insuficient datorita numarului din ce in ce mai mare de cereri de organe pentru transplant, cercetatorii au incercat sa gaseasca o cale de a rezolva problemele care apar la transplantul organelor intre specii diferite (xenotransplant). Cea mai mare problema este cea a rejetului organului transplantat de catre sistemul imunitar al primitorului, a declarat Dr. Muhammad Mohiuddin de la US National Heart, Lung, and Blood Institute.
Cu toate aceste, in ultimii ani s-au facut progrese foarte mari in privinta animalelor modificate genetic, in special porcul, care au ajuns sa fie din ce in ce mai compatibile cu organismul uman facand sa renasca speranta ca in curand xenotransplantul sa fie posibil.
Pana in prezent s-au efectuat studii in privinta transplantului de insule de celule pancreatice care produc insulina, de la porc la maimute cu diabet, obtinandu-se astfel remisia totala a diabetului pentru o perioada de 100 de zile. Dar aceste studii sunt inca departe de a fi relevante pentru specia noastra, a declarat Dr. Muhammad Mohiuddin.
De exemplu, in cazul transplantului de la porc la maimuta a fost nevoie de doze mari de imunosupresoare pentru a impiedica sistemul imunitar al maimutelor sa respinga insulele de celule pancreatice de porc, doze care ar fi inacceptabile in cazul speciei noastre.
In plus fata de rejetul datorat sistemului imunitar, alte ingrijorari privind xenotransplantul sunt legate si de riscul de transmitere al virusurilor si altor agenti patogeni de la o specie la alta.
In prezent nu se stie daca riscul de transmitere al acestor agenti patogeni va creste dupa introducerea xenotransplantului.