Cand se poate realiza transplantul de mana?

Actualizat: 12 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Despre transplantul de mana


Transplantul de mana este o optiune finala de tratament, pentru pacientii cu una sau ambele maini amputate. In cadrul acestui transplant, pacientul primeste una sau doua maini de la un donator, impreuna cu o portiune de antebrat. Transplantul de mana este o procedura speciala, fiind realizata doar in cateva centre din intreaga lume. De asemenea, numarul de donatori este scazut.

Desi nu este garantat, transplantul va poate reda functiile motorie si senzitiva ale mainilor, imbunatatind considerabil calitatea vietii. Ca si orice alt transplant, necesita complianta la tratament pentru tot restul vietii, tratament medicamentos cu imunosupresoare, precum si mentinerea constanta a fizioterapiei si a vizitelor la medic.

Cand se poate realiza transplantul de mana?

Procedura este realizata in cazuri atent selectionate, cu scopul de a reda calitatea vietii si capacitatea de munca, unui pacient cu maini amputate. Atunci cand exista un candidat pentru transplantul de mana, echipa de chirurgi va lua in considerare aspecte precum:
Grupa de sange
• Tipul de tesut
• Culoarea pielii
• Varstele primitorului si a donatorului
• Sexul primitorului si a donatorului
• Marimea mainilor
• Masa musculara

Riscuri si complicatii

Asemenea oricarei proceduri de transplant, vor exista riscuri ce tin de operatia in sine, si riscuri ce tin de organul transplantat, si anume reactia de rejet.

Riscuri chirurgicale

Transplantul de mana este o operatie complexa si aduce cu ea toate riscurile unei astfel de interventii, precum riscul de infectie, sangerare, tromboza. Tromboza arteriala a unui vas al mainii, intra sau postoperator, duce la oprirea fluxul de sange catre mana, aspect ce necesita refacerea operatiei.

Riscuri de rejet

Reactia de rejet a mainii donatorului se intampla atunci cand sistemul imun al pacientului trateaza mana ca pe un agent strain. Mai departe, sistemul imun reactioneaza exagerat, respingand mana si incercand sa o distruga.

Reactia de rejet poate avea loc in doua moduri:

• Reactia acuta. Reactia acuta de rejet apare prin producerea de anticorpi ce vor ataca vasele de sange si tesutul mainii donatorului, astfel ca sistemul imun incearca sa actioneze cat mai repede. In timpul acestei reactii, vor aparea brusc edeme, modificari de culoare si mancarimi, cu sau fara durere la nivelul mainii. Desi poate fi oprita prin medicamente administrate rapid, reactia acuta poate duce la amputatie secundara.

• Reactia cronica. Acest tip de rejet se intampla pentru o perioada mai lunga de timp, timp in care pacientul observa pierderea functiei mainii si aparitia insidioasa a durerii. De asemenea, poate aparea pierderea firelor de par de la nivelul mainii si modificari ale unghiilor.

Reactiile de rejet trebuie raportate imediat catre echipa de transplant care se ocupa de pacient. Astfel, fiecare pacient va fi instruit sa caute aceste semne, sa fie atent la ele si sa le poata recunoaste. Daca echipa de transplant decide ca reactia de rejet este prezenta, va va administra medicamente noi, care sa opreasca acest rejet.

Riscuri de imunosupresie

Medicamentele imunosupresoare sunt acele medicamente ce trebuie administrate pe termen lung, pentru tot restul vietii de dupa transplant. Desi acestea sunt esentiale in viata pacientilor cu transplant, nu sunt lipsite de efecte adverse. Efectele sunt multiple si difera de la pacient la pacient, dar beneficiul depaseste riscul, in cazul acestor medicamente.

Criterii pentru transplant

Daca sunteti unul dintre candidatii pentru transplant de mana, veti fi evaluat, din multe puncte de vedere, de catre o echipa de transplant. Pentru a fi pus pe lista, candidatul trebuie sa:
• Treaca de examenul fizic ce include radiografii, teste de sange si alte analize generale
• Treaca de evaluarea psiho-emotionala ce evalueaza gradul de complianta, stabilitate emotionala si abilitatea de a respecta ingrijirile post-transplant
• Nu aiba istoric de afectiuni nervoase cronice, precum neuropatia periferica
• Nu aiba probleme de sanatate serioase, precum diabet zaharat, boli renale, boli cardiace sau cancere
• Nu fi avut infectii sistemice recente
• Nu fie fumator
• Nu fie consumator de alcool sau alte substante nocive

Inainte de transplant

Odata ce va este aprobat transplantul de mana, veti fi pus pe lista de asteptare a donatorilor. Perioada de asteptare este absolut imprevizibila, nestiind momentul cand apare un donator potrivit cu candidatul.

In timpul procedurii

Trebuie sa stiti ca operatia de transplant de mana este una complicata, de lunga durata, intre 18 si 24 de ore. O echipa de chirurgi, de diferite specializari, va realiza operatia si va informa periodic apartinatorii in legatura cu evolutia transplantului.

Imediat ce mana donatorului este pregatita pentru transplant, chirurgii vor incepe atasarea oaselor, folosindu-se de mici tije metalice pentru suport. Apoi vor fi atasate vasele de sange, tendoanele si nervii, cu ajutorul unor fire de sutura foarte subtiri, ce tin de microchirurgie. O mare parte din operatie se face sub un microscop, fiind vorba de structuri mici si sensibile. Odata ce mana donatorului a fost atasata la antebratul si incheietura pacientului, tesuturile si pielea sunt inchise.

Dupa procedura

Dupa operatie, pacientul va petrece o vreme in unitatea de terapie intensiva. Functia mainii va fi testata de catre echipa de medici, si va va fi administrata medicatie analgezica la nevoie. De asemenea, va incepe si administrarea de imunosupresoare, pe care o veti continua dupa externare.

Dupa perioada de terapie intensiva, veti fi mutat in alt salon, unde veti petrece pana la 10 zile de spitalizare, in functie de caz. Orice modificari, dureri si alte semne, vor fi comunicate echipei de transplant si vor fi investigate, pentru o buna recuperare.

Inca din perioada de spitalizare, veti incepe fizioterapia impreuna cu un specialist, care va consta in diverse exercitii de mobilitate a mainii.

Imunosupresoarele

Medicamentele imunosupresoare au rolul de a impiedica sistemul imun sa reactioneze exagerat, inducand reactia de rejet. Desi inca poate aparea rejetul si in timpul acestui tratament imunosupresor, riscul este mult diminuat. Imunosupresoarele se administreaza in fiecare zi, la aceeasi ora din zi, fara intrerupere. Principalul efect advers dat de acestea este riscul infectios crescut, intrucat organismul va avea o aparare naturala mult diminuata. De aceea, este esential sa va adaptati stilul de viata si masurile sanitare, pentru a preveni cat mai mult aparitia infectiilor comunitare.

Rezultate

Fiindca transplantul de mana este o procedura relativ nou aparuta, este dificil sa preconizezi rezultatele inainte de operatie. Urmarea corecta a planului post-transplant este esentiala pentru a favoriza rezultatele bune, cu reluarea completa a functiilor mainii.

Desi nu este niciodata garantat procentul de recuperare, majoritatea pacientilor transplantati pana acum, au fost capabili sa:
• Prinda obiecte mici si sa faca miscari fine
• Ridice obiecte grele cu o singura mana
• Foloseasca instrumente
• Foloseasca cutitul si furculita
• Isi lege sireturile
• Prinda o minge

Concluzie

Transplantul de mana este o interventie chirurgicala complexa, ce se realizeaza doar in cateva centre din lume. Candidatii sunt pacientii ce au una sau ambele maini amputate, si care indeplinesc o lista de criterii. Rezultatele procedurii sunt impredictibile, dar deseori spectaculoase si cu impact pozitiv in viata pacientului.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hand-transplant/about/pac-20394334
https://www.uclahealth.org/transplants/hand/hand-transplant-procedure


Citeste si despre:

Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Igiena corecta a dintilor Sifilisul - lues 7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine Combatarea balonarii prin miscare Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Anticonceptionalele - risc vs beneficii Criolipoliza, procedura minim-invaziva de reducere a depozitelor de grasime Durerea abdominala Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste inaintate Transplantul de mana