Scurgerea lichidului cefalorahidian

Actualizat: 16 August 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este lichidul cefalorahidian


Lichidul cefalorahidian este un fluid natural din organism, ce inconjoara creierul si maduva spinarii, oferind o protectie acestora impotriva leziunilor traumatice. Scurgerea lichidului cefalorahidian survine atunci cand stratul de protectie al celor doua organe este lezat, intrerupt printr-un orificiu, prin care se va scurge lichidul.

Exista doua tipuri de scurgeri de LCR ce evolueaza cu simptome diferite, avand cauze si metode de tratament diferite. Acestea sunt scurgerea LCR cranian si scurgerea LCR spinal.

Cel mai comun simptom al scurgerii LCR spinal este durerea de cap, in timp ce leziunile la nivelul craniului vor duce la scurgerea LCR cranian prin conductul auditiv extern sau prin nas, acestea fiind semne reprezentative. Majoritatea scurgerilor de LCR, cranian sau spinal, vor avea nevoie de interventie neurochirurgicala pentru vindecare.

Prevalenta

Scurgerile spontane de LCR apar mai frecvent in randul persoanelor cu varsta de peste 30 de ani. Incidenta exacta a pierderii de LCR este incomplet cunoscuta, intrucat nu toate cazurile sunt raportate. Orice traumatism, sever sau poate mai putin sever, poate duce la scurgerea LCR de la nivel cranian sau spinal. Scurgerea LCR, in special la nivel spinal, este frecvent diagnosticata gresit, durerea severa de cap fiind confundata cu o migrena sau o infectie.

Cum afecteaza organismul?

Atunci cand se pierde LCR, cantitatea de fluid protector va fi mai mica, astfel ca maduva spinarii si creierul devin mai susceptibile la traumatisme si infectii ulterioare. Cand se pierd cantitati importante de LCR, presiunea intracraniana scade, si se instaleaza afectiunea numita hipotensiune intracraniana, o afectiune rara si periculoasa.

La pacientii cu hipotensiune intracraniana, creierul isi modifica pozitia, avansand inspre partea inferioara a craniului, si pune presiune pe structurile invecinate. Apar simptome neurologice, de severitate si intensitate variabila.

Semne si simptome

Simptomele difera intre cele doua tipuri de scurgere a LCR: spinal si cranian.

Scurgerea LCR spinal

Cel mai comun simptom al scurgerii lichidului cefalorahidian de la nivel spinal, este durerea de cap (cefalee). Aceste dureri se caracterizeaza, de regula, prin:
• Durere in partea posterioara a craniului
• Se amelioreaza in pozitia de decubit dorsal (pozitie pe spate)
• Se inrautateste in ortostatism (in picioare)
• Poate fi declansata sau exacerbata de un fenomen precum tusea
• Mai rar, debuteaza spontan, fara un eveniment anterior

Alte simptome ale scurgerii LCR spinal includ:
• Durere la nivelul gatului sau umerilor
• Senzatie de sunet continuu in urechi (tinnitus)
Modificari de auz
• Ameteli
• Greata sau varsaturi
• Modificari de vedere
• Tulburari de gandire, de comportament

Scurgerea LCR cranian

Simptomele acestui tip de pierdere LCR, includ: 
• Drenarea unui lichid transparent, apos, de la nivelul nasului sau urechii (unilateral, de la o singura ureche)
• Pierderea auzului
• Gust metalic
Instalarea meningitei, cu simptomele specifice infectiei

Cauze

Cauzele difera, de asemenea, in functie de tipul de scurgere a lichidului cefalorahidian. Astfel, cauzele scurgerii LCR spinal sunt:
• O punctie lombara
• Epidurala, procedura realizata pentru a ameliora durerea, precum durerea din timpul travaliului si sarcinii
• O leziune traumatica la nivelul capului sau coloanei vertebrale
• Modificari osoase ale coloanei vertebrale
• Anormalitati ale invelisului de protectie din jurul maduvei spinarii
• Fistule venoase formate intre venele si invelisul de protectie al maduvei spinarii
• Interventii chirurgicale anterioare ale coloanei vertebrale

Scurgerea LCR cranian poate fi cauzata de:
• Leziune traumatica la nivelul capului
Cresterea presiunii intracraniene (hipertensiune intracraniana)
• Malformatii ale urechii interne
• Anormalitati ale invelisului de protectie din jurul creierului

Uneori, scurgerea LCR apare dupa evenimente minore, fiind deseori evenimentele declansatoare: stranut, tuse, defecatie, ridicarea obiectelor grele, cazaturi, efort fizic.

Factori de risc

Factorii ce cresc riscul de a pierde LCR spinal, includ:
• Interventia chirurgicala anterioara, sau orice alta procedura la nivelul maduvei spinarii
• Boli ale tesutului conjunctiv, precum sindromul Marfan sau Ehlers-Danlos

Factorii ce cresc riscul de pierdere a LCR cranian includ:
• Interventia chirurgicala anterioara la nivelul craniului sau in apropiere
Obezitatea
• Apneea de somn
• Leziuni traumatice la nivelul capului
• Tumora craniana, la baza craniului

Complicatii

Posibilele complicatii ale scurgerii de lichid cefalorahidian, atunci cand este netratata, includ meningita si o afectiune numita pneumocefalus in tensiune. In pneumocefalus, aerul patrunde in spatiile din jurul creierului, in cutia craniana.

Metode de diagnostic

Diagnosticul scurgerii LCR, cranian sau spinal, include o analiza a fluidului nazal, in cautarea unei proteine numite beta-2 transferina, proteina ce se gaseste preponderent in lichidul cefalorahidian.

Dupa aceasta analiza, se vor efectua teste imagistice, precum CT sau RMN cranian, respectiv spinal. Acestea vor determina locul scurgerii LCR si severitatea acesteia.

Urmatoarele doua teste diagnostice pot fi efectuate pentru a ajuta diagnosticul: cisternografia CT si un studiu de ,,angajare’’.

Optiuni de tratament

In multe cazuri, medicii nu vor recomanda tratamente specifice pentru scurgerea lichidului cefalorahidian. Motivul este ca aceste leziuni traumatice, asociate cu pierderi de LCR, se pot vindeca deseori de la sine, prin odihna si trecerea timpului.

In cazurile in care medicii considera ca scurgerea LCR nu se va vindeca de la sine, se pot alege diverse forme de tratament si metode ce ajuta pacientul. In majoritatea cazurilor, prin interventie chirurgicala, este posibil ca orificiul de pierdere a LCR sa fie reparat, scurgerea sa fie astfel oprita, si simptomatologia pacientului sa dispara. Multi cercetatori considera aceasta varianta singura varianta vindecatoare, care previne complicatiile si consecintele asupra creierului si maduvei spinarii. In functie de sediul si de marimea scurgerii LCR, operatia va fi de intensitate si durata mai mica sau mai mare, iar perioada de recuperare va varia, de asemenea.

Medicul poate prescrie si tratament medicamentos, in functie de cazul fiecarui pacient. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla cea mai potrivita optiune de tratament.

Preventie

Intrucat scurgerea LCR apare neprevazut, este considerata nepreventibila. Astfel, pacientii nu pot lua masuri medicale pentru a preveni un astfel de fenomen.

Totusi, puteti incerca sa reduceti riscul de a intampina o leziune traumatica, prin protectia propriei persoane de accidente si circumstante periculoase. Protectia capului si a gatului sunt intotdeauna esentiale daca desfasurati activitati ce va pot pune in pericol, daca lucrati intr-un mediu cu risc crescut de leziuni. Utilizati echipamente de protectie adecvate, atat in timpul activitatii profesionale, cat si in timpul liber, atunci cand aveti activitati ce pot fi nesigure (drumetii montane, mers cu motocicleta, etc).

Concluzie

Scurgerea lichidului cefalorahidian poate avea loc la nivel cranian sau la nivel spinal. Cele doua tipuri implica simptome, cauze si tratamente diferite, insa sunt afectiuni la fel de serioase, cu posibile complicatii asupra sistemului nervos central. In urma oricarei leziuni traumatice, si nu numai, este esential sa discutati cu un medic pentru eventualitatea unei pierderi de LCR.

Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/brain-tumor/specialty-centers/skull-base/types/csf-leak.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/csf-leak/symptoms-causes/syc-20522246


Citeste si despre:

Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti Neurinomul acustic Bebelusul hipoton Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele) Ce reprezinta eticheta UV400 pe ochelarii de soare? Nocardioza pulmonara Meningita aseptica (virala) Hernierea creierului sau creierul herniat Meningita - cauze, simptome, tratament Hidranencefalia: aspecte clinice si prognostic