Campanie "Locuri de singure si sanatoase: Bine pentru tine. Bine pentru afacere"

Publicat: 13 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La fiecare trei minute si jumatate, cineva moare in UE din cauze legate de munca. Aceasta inseamna aproape 167 000 de morti pe an, fie in urma accidentelor legate de munca (7 500), fie din cauza unor boli profesionale (159 500). Totodata, la fiecare patru secunde si jumatate, un lucrator din UE este implicat intr-un accident care il obliga sa stea acasa cel putin trei zile lucratoare. Numarul de accidente la locul de munca care cauzeaza trei sau mai multe zile de absenta este enorm, ridicandu-se la peste 7 milioane in fiecare an.

Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) a dezvoltat o campanie de informare la nivel european, concentrata asupra evaluarii riscurilor. Campania se adreseaza in special sectoarelor si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) supuse unui grad de risc ridicat.

Obiectivele campaniei privind evaluarea riscurilor sunt urmatoarele:
- cresterea gradului de constientizare a publicului asupra responsabilitatii juridice si a importantei si nevoii practice de a evalua riscurile la locul de munca. Evaluarea riscurilor nu reprezinta un obiectiv in sine, ci o unealta puternica pentru identificarea nevoii de masuri preventive;
- demistificarea procesului si convingerea, mai ales a IMM-urilor, cu privire la faptul ca evaluarea riscurilor nu este neaparat complicata, birocratica sau o sarcina destinata exclusiv expertilor;
- incurajarea intreprinderilor sa isi efectueze evaluarea riscurilor pe plan intern, daca exista personal competent la locul de munca;
- evidentierea faptului ca evaluarea riscurilor este un proces continuu, nu doar o simpla obligatie intermitenta;
- sublinierea principiului „calitatea conteaza” (si a faptului ca este important sa se documenteze, sa se monitorizeze si sa se revizuiasca evaluarea riscurilor);
- promovarea evaluarii participative a riscurilor, implicarea tuturor persoanelor de la locul de munca in evaluarea riscurilor;
- promovarea bunelor practici care sunt transferabile si ajuta la simplificarea procesului.

Evaluarea riscurilor se afla la baza abordarii europene privind sanatatea si securitatea in munca si exista motive intemeiate pentru aceasta. Daca riscurile nu sunt evaluate sau tratate corespunzator, nu se poate initia un proces adecvat de gestionare a riscurilor si exista sanse reduse de a se pune in aplicare masuri preventive corespunzatoare. in consecinta, evaluarea sistematica a riscurilor imbunatateste siguranta si sanatatea la locul de munca, precum si performanta afacerilor in general.

Evaluarea riscurilor este procesul de estimare a riscurilor la care sunt supuse securitatea si sanatatea lucratorilor din cauza pericolelor existente la locul de munca. Este o examinare sistematica a tuturor aspectelor muncii, care ia in considerare:
- ceea ce ar putea cauza raniri sau vatamari;
- daca pericolele ar putea fi eliminate, iar daca nu;
- ce masuri preventive sau de protectie sunt sau ar trebui sa fie adoptate pentru a controla riscurile.

Evaluarea corespunzatoare a riscurilor poate oferi cateva beneficii economice:

1. Crearea unor conditii de lucru sigure permite companiilor sa reduca costurile survenite in urma accidentelor si bolilor profesionale.
2. Evaluarea corespunzatoare a riscurilor ajuta la reducerea procentelor de concedii medicale, iar costurile asigurarilor scad, intrucat exista solicitari mai putine.
3. Lucratorii mai motivati sunt mai productivi si mai eficienti, iar procentele de fluctuatie a personalului scad. Toate acestea ajuta companiile sa devina mai competitive.

Campania este conceputa pentru a implica o gama larga de intreprinderi si organizatii, pentru a transmite mesajul esential furnizorilor, contractantilor si vecinilor acestora si pentru a-i incuraja sa participe. intreprinderile mari, in special, au interesul sa le ajute pe cele mai mici in lantul lor de aprovizionare, colaborand cu acestea, pentru a face schimb de experienta si expertiza.

Campania se bucura de sprijinul Presedintiilor UE ale Sloveniei si Frantei in 2008, precum si ale Republicii Cehe si Suediei in 2009, al Parlamentului European, al Comisiei Europene si al partenerilor sociali europeni.


Citeste si despre:

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism 10 moduri sanatoase de a tine sub control pofta de mancare Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale Substanta minune pentru sanatate si frumusete Sanatatea copilului vs inceperea scolii Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Malnutritia la varstnici 11 tipuri de exercitii fizice pe care le puteti face in timp ce vizionati programe tv Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica Greseli in periajul dentar Alerta in bolile transmisibile - OMS 883 Dieta versus exercitii fizice Ciresele beneficii si retete delicioase