Substanta minune pentru sanatate si frumusete

Actualizat: 28 Martie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un ingredient comun din bucataria fiecaruia are o serie de utilizari extrem de utile atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete.

Este vorba despre bicarbonatul de sodiu, o substanta ieftina, care se gaseste in orice magazin de produse alimentare. Bicarbonatul nu este toxic, ci foarte sanatos atat pentru corp, cat si pentru piele.

Utilizarile bicarbonatului de sodiu

Pentru rinichi

Bicarbonatul de sodiu este un electrolit natural care ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului (aciditatii) din sange. Acest lucru determina o buna functionare a rinichilor.

In schimb, atunci cand functia de control a rinichiului asupra echilibrului acidobazic este alterata se produce acidoza tubulara renala, care duce la pierderea capacitatii rinichiului de a elimina unii produsi de degradare ai metabolismului proteic.

Pentru reglarea nivelului pH-ului din sange se poate lua cate o lingura de bicarbonat dizolvat in apa, dupa masa de seara.

Pentru curatarea colonului

De buna functionare a colonului depinde sanatatea intregului organism. Colonul intoxicat, disfunctional, determina un ficat obosit, dureri articulare, psoriazis, eczeme sau migrene.

Intrucat bicarbonatul de sodiu este un antiacid, acesta curata toxinele de la nivelul tractului gastrointestinal. Bicarbonatul se dizolva in apa inainte de a fi consumat.

Pentru digestie

Mesele abundente, in special dupa perioade restrictive, precum cele de post, pot provoca indigestie. Aceasta se manifesta prin balonari, senzatie de greata, arsuri in capul pieptului.

Toate acestea sunt provocate de excesul de acid. Acesta poate fi neutralizat tot cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.

Pentru slabit

Bicarbonatul de sodiu ajuta si la arderea grasimilor. Practic, apa cu bicarbonat este o apa alcalina, care echilibreaza nivelul pH-ului din sange, duce la eliminarea reziduurilor acide si la pierderea in greutate.

Pentru afte

Dusurile bucale cu bicarbonat de sodiu sunt eficiente impotriva aftelor bucale si a respiratiei urat mirositoare. In acest sens, se va face gargara cu o solutie de bicarbonat si apa.

Pentru exfoliere

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si ca exfoliant al fetei. Se amesteca o lingura de bicarbonat de sodiu cu 2-3 linguri de apa si cu aceasta pasta se maseaza usor fata timp de aproximativ un minut, cu miscari circulare.

Se clateste apoi fata cu apa calduta. Este un exfoliant delicat, care confera pielii netezime, facand-o moale si catifelata.

Pentru micozele piciorului

Simptomele determinate de ciuperca piciorului pot fi ameliorate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Baile la picioare in apa calduta cu bicarbonat elimina mancarimile, dar si mirosul neplacut dat de acesti fungi. Ajuta, de asemenea, si la relaxarea picioarelor.

Pentru par

Multe persoane folosesc bicarbonatul de sodiu ca altenativa la sampoanele uscate. Este util pentru retusuri rapide ale coafurii si pentru zilele calduroase de vara, atunci cand parul se ingrasa mai repede.

Bicarbonatul absoarbe grasimea de pe suprafata firului de par, facandu-l sa para mult mai curat.

Impotriva transpiratiei

Bicarbonatul de sodiu mai poate fi folosit si ca deodorant. Este recomandat persoanelor cu pielea sensibila, care se aleg cu iritatii in urma utilizarii produselor cosmetice.

Bicarbonatul de sodiu neutralizeaza acizii si bazele, eliminand mirosurile in mod natural. In plus, nu pateaza hainele asa cum se intampla in cazul altor antiperspirante.


Citeste si despre:

Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate 13 moduri utile si mai putin cunoscute de a folosi bicarbonatul de sodiu Adevarul despre sare si sodiu Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Prurit (mancarime) Psoriazis Cui ii este recomandata sarea fara sodiu? Sensibilitatea la lumina puternica – cand soarele devine prea intens si ce putem face Scapa de matreata si dermatita seboreica – Descopera solutia testata pe toate tipurile de par! Remedii naturale pentru scalp uscat Cat de periculos este aluminiul din antiperspirante? Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete Curatenia de primavara pentru o casa sanatoasa Albeste-ti dintii in mod natural. Metode ieftine si rapide! Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate