Sigmoidoscopia

Este un examen medical minim invaziv care presupune examinarea intestinului gros de la rect catre ultima parte a colonului. In timpul sigmoidoscopiei, se va introduce in anus un tub flexibil sau rigid care are in capat o sursa de lumina.Pe parcursul sigmoidoscopiei, medicul poate elimina eventualele escrescente din interiorul intestinului gros si poate colecta mostre de tesut (biopsie). Inainte de realizarea investigatiei colonul va fi golit cu ajutorul laxativelor si a clismelor.
- Sigmoidoscopul flexibil are o lungime de aproximativ 75 cm si o latime de 1.5 cm latime si contine un sistem de lentile care lumineaza. Acest instrument permite medicului sa vizualizeze si portiunile curbe ale colonului. Un sigmoidoscop flexibil permite vizualizarea completa a colonului fata de cel rigid. Este mai des folosit.
- Sigmoidoscopul rigid este folosit mai rar. Are o lungime de 30 cm si o latime de 2.5 inchi. Acesta permite medicului sa analizeze rectul si partea de jos a colonului, dar nu ajunge sa acopere atat de multe portiuni din colon ca si sigmoidoscopul flexibil.

Citeste si despre:

Sigmoidoscopia

Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza

Polipii intestinali

Teste screening recomandate femeilor

Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Boli inflamatorii intestinale

Cancerul endometrial

Bolile cronice

Sangerarea rectala