Alte patru unitati sanitare din Romania vor fi desfiintate

Actualizat: 10 Ianuarie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc din Romania continua, la inceputul lui 2010, cu desfiintarea altor patru unitati sanitare, in cadrul strategiei de "realizare a unui sistem in care unitatile sa corespunda cerintelor de asistenta medicala actuale", potrivit Ministerului Sanatatii.

Reorganizarea este prevazuta in proiectele a patru hotarari de guvern aflate in dezbatere publica.

Primul proiect vizeaza desfiintarea Institutului de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota" Bucuresti ca unitate personalitate juridica si reorganizare a acesteia in centru de fonoaudiologie si chirurgie functionala, fara personalitate juridica, in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Prin organizarea unitara a activitatii celor doua unitati, se urmareste cresterea calitatii actului medical, precum si optimizarea asistentei medicale acordata pacientilor, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Al doilea proiect se refera la desfiintarea Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia si reorganizarea Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol, in cadrul unui plan al Ministerului Sanatatii ce vizeaza identificarea solutiilor pentru reducerea cheltuielilor de intretinere-functionare si eficientizare a utilizarii bazei tehnice in unitatile sanitare din reteaua proprie, prin integrarea serviciilor existente sau a celor nou create.

A treia masura vizeaza reorganizarea Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie Bucuresti, prin desfiintarea Institutului National pentru Medicina Complementara si Alternativa Bucuresti "Prof. Dr. Florin Bratila" Bucuresti, a Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord asigura premisele pentru introducerea unui management unitar, precum si posibilitatea utilizarii unor platforme comune in cazul a trei unitati care acorda acelasi tip de servicii spitalicesti si ambulatorii de specialitate in domeniul recuperare, medicina fizica si balneologie.

Al patrulea proiect de hotarare de guvern prevede reorganizarea Centrului de Cercetari si Asistenta Medicala simleu Silvaniei cu Spitalul Orasenesc simleu Silvaniei, masura propusa chiar de catre autoritatea locala, precizeaza reprezentantii ministerului. "In prezent, Centrul de Cercetare si Asistenta Medicala simleu Silvaniei functioneaza in mare parte, in cadrul Spitalului Orasenesc simleu Silvaniei. Doar compartimentele de medicina interna si de endoscopie digestiva ale centrului se afla intr-o alta locatie, chiar daca sectia de gastroenterologie este in cladirea spitalului. In acest fel pacientii sunt nevoiti sa parcurga o distanta de 2 km intre sectie si compartimentul de investigatii. Prin masura propusa se reduc cheltuielile de regie in ceea ce priveste cladirea in care functioneaza cele 20 de paturi. De asemenea, vor exista laboratoare de investigatii si tratament unice, care vor fi utilizate in comun, completandu-se si schema de personal, iar pacientii vor beneficia de servicii complete la nivelul de competenta al unitatii. Liniile de garda vor fi organizate unitar, asigurand continuitatea asitentei medicale in orasul Simleu Silvaniei, cu implicarea tuturor medicilor de specialitatea respectiva din ambele unitati sanitare si vor functiona la nivelul spitalului, unde sunt si celelalte specialitati", mai spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

In urma acestor reorganizari, in subordinea Ministerului Sanatatii vor ramane 55 de unitati sanitare.
La sfarsitul anului trecut, pe lista unitatilor sanitare propuse pentru desfiintare au intrat alte patru spitale, aflate in Oradea, Iasi, Craiova si Targu Mures.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" a anuntat ca se opune desfiintarii unitatilor sanitare, masura care, in opinia sindicalistilor, va accentua "degradarea starii de sanatate a natiunii".

"Confruntat cu propria incapacitate de a gestiona sanatatea cetatenilor, Guvernul incearca sa rezolve lipsa resurselor financiare pentru furnizarea ingrijirilor de sanatate prin desfiintarea unui numar insemnat de unitati sanitare. in felul acesta, insa, nu va fi limitata risipa din sistem, asa cum incearca sa ne convinga; aceasta, in masura in care exista, are in principal cauze politice. Orice masura de reforma a sistemului ar trebui sa inceapa cu scoaterea unitatilor sanitare din zona intereselor politice, locale sau centrale", a declarat presedintele federatiei, Viorel Rotila.


Citeste si despre:

Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale Asistenta de urgenta in caz de calamitate Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Contract cadru 2009 Organizarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului prescolar