Absolventii de medicina vor putea profesa dupa doi ani de stagiatura

Publicat: 16 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministerul Sanatatii pregateste un act normativ care sa le permita absolventilor de medicina sa profeseze dupa doar doi ani de stagiatura si, eventual, un an de rezidentiat, in loc de o specializare de pana la sapte ani prin rezidentiat, cum prevede actuala lege, potrivit unor surse ministeriale.

"Normele europene prevad un stagiu de specializare de minimum trei ani. Vom cere derogare de la Comisia Europeana, astfel incat absolventii de medicina din Romania sa poata profesa dupa doi ani de stagiatura si, eventual, un an de rezidentiat. Aceasta este una dintre variantele pe care ministerul le ia in calcul pentru a crea un sistem de pregatire postuniversitar mai atractiv pentru cei care doresc sa urmeze medicina", au explicat, pentru NewsIn, sursele citate.

O alta varianta pe care Ministerul Sanatatii o analizeaza este modificarea punctajului minim de promovare a examenului de rezidentiat, de la 65% la 50%. "Astfel, un numar mai mare de absolventi ar putea promova examenul de rezidentiat si ar putea sa practice medicina. Desi posturile si locurile din spitale pentru rezidenti sunt putine, cei care promoveaza rezidentiatul se pot specializa pe langa medicii de familie, timp de trei ani", au mai spus sursele ministeriale.

In prezent, absolventii de medicina sunt obligati, pentru a putea profesa, sa promoveze examenul de rezidentiat si sa activeze ca medici rezidenti timp de 3-7 ani, in functie de specializare. Ulterior, ei pot avansa ca medici specialisti sau medici primari, tot in urma unor examene.

Proiectul de lege privind pregatirea post-universitara a absolventilor de medicina ar urma sa fie prezentat in guvern pana in iulie.


Citeste si despre:

Dezvoltarea copilului dupa varsta de doi ani Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? 5 probleme importante dupa 40 de ani! 13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani Cand este necesar consultul ginecologic? Boala arteriala periferica a membrelor inferioare Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Oboseala constanta - cauze posibile Noua dieta Beverly Hills Este daunator sa slabesti mult in timp scurt? Cand vorbim despre sex cu cei mici? Autismul - Investigatii si testari Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma Suptul degetului