Noua dieta Beverly Hills

Actualizat: 17 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat.
"Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta.

Alimente permise


In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate cu proteinele (si cu grasimile), carbohidratii cu carbohidratii (si grasimi), iar fructele se vor consuma singure.
Dimineata pe stomacul gol se pot consuma o serie de fructe ca ananas, capsuni, struguri sau pepene verde. Se pot consuma fructe fara limita, dar trebuie asteptat o ora intre doua fructe diferite si doua ore inainte de a consuma carbohidrati, grasimi sau proteine. Daca se consuma unul dintre aceste alimente din urma, fructele vor fi interzise pentru restul zilei. Daca urmatorul aliment consumat dupa fructe este din grupa carbohidratilor, se pot consuma carbohidrati fara restrictie pana in momentul consumului de proteine. Daca s-au consumat proteine - chiar si o lingurita de lapte in cafea - 80% din alimentele care vor mai fi consumate in ziua respectiva vor fi formate din proteine.
Unde pot fi consumate bauturile? Sucurile de fructe si vinul poate fi consumat odata cu fructele, pe cand restul bauturilor alcoolice vor intra in grupa carbohidratilor. Sampania este considerata neutra si poate fi consumata cu orice aliment, afirma Mazel.
Atunci cand sunt consumate carbohidrati cu proteine, acea masa este considerata "deschisa": de exemplu hamburger cu proteine sau creveti cu orez. Cu toate acestea, daca acest lucru se intampla la pranz, urmatoarele alimente care vor fi consumate, vor consta tot din 80% din proteine. Mazel afirma ca apare o scadere in greutate de la 10 la 15 kg in faza initiala de 35 de zile.

Principiile dietei


Alimentele nu determina crestere in greutate, sustine Mazel, ci o digestie ineficienta. "Atunci cand se amesteca prea multe tipuri de alimente din grupe diferite, sistemul enzimatic al organismului este dus in eroare si acest lucru determina cresterea in greutate", spune Mazel. Grasimile, carbohidratii si proteinele sunt grupele de alimente la care se refera Mazel, si pe cand grasimile nu sunt o categorie importanta, carbohidratii si proteinele sunt cele la care se refera in special.
Autoarea regimului vrea sa sublinieze urmatoarele:
- fructele (mini-carbohidrati, dar care fac parte dintr-o grupa separata) sunt digerate separat; sunt digerate de catre enzimele digestive la nivelul intestinului subtire in circa 15-20 de minute
- carbohidratii necesita pentru digestie circa 3 ore, proces care incepe la nivelul cavitatii bucale, prin amestec cu saliva; sfatul autoarei atunci cand se consuma carbohidrati este: "mestecati, mestecati, mestecati"
- proteinele, spune Mazel, pot fi digerate pana in 10 ore sau chiar mai mult si necesita pentru digestie aciditatea gastrica
- grasimile nu sunt consumate niciodata singure, deci nu se cunoaste care este modalitatea de digestie a acestora, spune autoarea, care este de parere ca grasimile incetinesc digestia.
Digestia devine ineficienta atunci cand se consuma un aliment care se digera repede, ca si carbohidratii (cartofi), dupa un aliment care se digera greu, ca friptura. Mazel afirma ca in timp ce organismul digera proteinele cu ajutorul aciditatii gastrice, se neutralizeaza enzimele salivare necesare pentru digestia carbohidratilor, care vor fi digerate cu greutate, ducand la cresterea in greutate. De aceea se recomanda sa nu consumam alimente cu digestie rapida dupa unele cu digestie lenta, pentru a preveni cresterea in greutate, spune Mazel.
In ceea ce priveste exercitiul fizic, acesta nu face parte din planul acestei diete, desi autoarea este de parere ca acesta joaca un rol important in sanatatea psihica, circulatia eficienta si o buna functie cardiaca.

Parerea specialistilor


Bazandu-se pe cunostintele despre dieta Beverly Hills clasica, David W. Grotto, membru al Asociatiei Americane de Dietetica, spune urmatoarele: "Aceasta dieta promite a fi un adevarat program de scadere in greutate - si probabil ca asa este". Singura sa obiectie se refera la lipsa unei nutritii corespunzatoare. Iar teoria combinarii alimentelor nu este una adecvata, spune Grotto: "Motivul pentru care apare scaderea in greutate in cadrul acestui program este legat de faptul ca pacientii consuma mai putine alimente, nu este legat de combinarea alimentelor". Cu toate acestea, Grotto considera acest plan de dieta ca fiind unul eficient: "Majoritatea americanilor uita sa consume cat mai multe fructe si legume".
Multi alti specialisti sunt de acord cu obiectiile lui Grotto, nesustinand teoria combinarii alimentelor si sustinand faptul ca dieta este saraca in elemente nutritive importante.


De retinut!

Stilul de a scrie a lui Mazel este extrem de optimist si foarte incurajator si ar putea ajuta adeptilor dietei atunci cand trec prin perioade critice. Si intrucat sustine ca "se poate manca orice in cadrul acestei diete, ea este o adepta a controlului portiilor". Dar teoriile ei care sustin ca exercitiile fizice nu produc o scadere in greutate, iar caloriile nu sunt importante si ca numai prin combinarea alimentelor se poate obtine pierderea in greutate, toate acestea limiteaza utilitatea dietei pe termen lung.


Citeste si despre:

Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism Diete pentru slabit sarace in carbohidrati Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Totul despre carbohidrati sau glucide Alimente bogate in carbohidrati Carbohidratii care aduc beneficii dietei Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati Dieta iubitorilor de carbohidrati Carbohidratii
Cere sfatul medicului ×