Deseori, creierul este considerat zona erogena. Procesul excitatiei sexuale se declanseaza in capul unui persoane si apoi actioneaza asupra restului corpului. Depresia poate atenua dorinta si poate duce la disfunctie erectila.
In mod ironic, multe dintre medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei pot influenta in mod negativ functia aparatului genital al unui barbat si pot produce dificultati in obtinerea unei erectii.
Pentru schimbarea starii de spirit, un pahar de alcool nu este atat de periculos, dar excesul poate face dificila initierea sau chiar terminarea actului sexual. Consumul exagerat de alcool interfera cu erectia, dar efectele sunt de obicei temporare.
Vestea buna este ca, consumul moderat de alcool (unul sau doua pahare pe zi) ar putea fi benefic pentru sanatate: reduce riscul declansarii bolilor de inima si chiar al aparitiei disfunctiilor erectile.
Substantele medicamentoase ar putea afecta performanta din dormitor. O lista lunga de medicamente comune pot cauza probleme de erectie, inclusiv unele medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale, medicamente pentru durere (calmante) si antidepresive.
Tulburarile sexuale la barbati determina si folosirea de substante ilegale (droguri) ca amfetamina, cocaina sau marijuana.
Nu este usor sa se obtina o stare de sprit potrivita pentru buna desfasurare a unui act sexual cand o persoana este coplesita de responsabilitatile de la locul de munca si de acasa.
Stresul isi poate pune amprenta in diverse parti ale corpului, inclusiv asupra penisului. Inlaturarea stresului se poate face prin modficarea stilului de viata care sa includa exercitii fizice regulate, somn suficient, diverse strategii de relaxare. Daca situatia nu se amelioreaza, trebuie solicitat ajutorul medicului.
Furia poate ridica sangele catre partea de sus a corpului, dar nu catre locul in care este nevoie de acesta atunci cand o persoana doreste sa intretina un contact sexual.
Nu se poate crea o atmosfera romantica atunci cand este prezenta furia, indiferent ca aceasta este sau nu indreptata catre partener.
Furia neexprimata sau manifestata intr-un mod necorespunzator poate contribui la probleme de erectie in dormitor.
Starea de anxietate si grijile nu vor permite desfasurarea in cele mai bune conditii a unui act sexual. Anxietatea declansata de diverse probleme poate influenta in mod negativ calitatea vietii sexuale.
Ingrijorarea privind un eventual esec se poate transforma intr-o teama ce ar putea duce la evitarea intimitatii, fapt ce poate da nastere la un cerc vicios care ar putea afecta atat relatia unei persoane cat si viata sa intima.
Kilogramele in plus pot avea un impact asupra performantelor sexuala si nu doar prin scaderea stimei de sine.
La barbatii obezi productia de testosteron (hormon masculin) care are un rol important atat pentru un libidou crescut dar si in cazul obtinerii unei erectii, este scazut.
Supraponderabilitatea este strans legata si de aparitia hipertensiunii arteriale si rigidizarea arterelor, situatii din cauza carora se poate reduce fuxul sanguin catre penis.
Cand unei persoane nu-i place ceea ce vede in oglinda este usor sa isi imagineze ce ar putea sa perceapa partenera sa.
O imagine negativa de sine poate sa dea nastere la griji legate nu doar despre modul in care arata o persoana ci si cat de bine se poate descurca in intimitate.
Aceasta anxietate de performanta ar putea fi un obstacol in calea unei relatii intime.
Daca un barbat are libidou scazut nu inseamna ca are o disfunctie erectila, ci ca exista cel putin un factor care ii scade interesul pentru activitatea sexuala.
Printre acestea se pot enumera: stima scazuta de sine, stresul, anxietatea, etc. Cand toate acestea influenteaza si preocupa o persoana, interesul pentru viata sexuala poate sa se diminueze.
Multe boli diferite pot afecta muschii, nervii sau fluxul sanguin necesar pentru o erectie.
Diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, rigidizarea arterelor, leziunile de la nivelul maduvei spinarii si screloza multipla pot contribui la aparitia problemelor de erectie.
Interventiile chirurgicale pentru tratarea afectiunilor prostatei sau vezicii urinare pot afecta nervii si vasele de sange care au rol in mentinerea si controlul erectiei.
Poate este jenant pentru un barbat sa discute cu medicul aspecte legate de viata sa sexuala dar este cel mai bun mod prin care poate obtine tratamentul adecvat si prin care isi poate relua viata intima cu partenerul sau.
Specialistul poate identifica sursa problemei si poate recomanda schimbari in stilul de viata, cum ar fi renuntarea la fumat si scaderea in greutate.
Alte optiuni de tratament ar fi medicamentele pentru stimularea erectiei, tratamentele hormonale, dispozitive speciale care contribuie la declansarea unei erectii sau chiar psihoterapie.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.