Cum sa evitati cresterea in greutate iarna

Actualizat: 06 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Iarna poate fi un anotimp dificil pentru cei care urmeaza dieta si nu doar din cauza sarbatorilor. Vremea rece poate intrerupe rutina exercitiilor fizice si oamenii petrec mai mult timp in interior. Cand stati mai mult timp in casa este posibil sa faceti exces de anumite produse alimentare, iar acest lucru duce la supraalimentare si, implicit, la acumularea de kilograme nedorite.

Cele trei motive principale ale cresterii in greutate pe timp de iarna sunt: lipsa de activitate fizica, gustarile consumate frecvent in timpul petrecut in interior, dar si cantitatea si calitatea produselor alimentare consumate de sarbatori.

Faceti mai multa miscare

Atunci cand temperatura atmosferica scade, este usor sa renuntati la exercitiile in aer liber. In timpul iernii, majoritatea persoanelor ard mai putine calorii, in urma lipsei activitatilor in aer liber, cum ar fi plimbarile scurte sau gradinaritul. Nu uitati ca reducerea frecventei activitatii fizice pe timp de iarna contribuie la cresterea in greutate.

Consumati legume

Asigurati-va ca includeti in dieta si mai ales in mesele de sarbatori, o varietate de legume. Acestea va ofera o gama larga de substante nutritive, inclusiv vitamine si minerale.

Concentrati-va asupra legumelor radacinoase, cum ar fi guliile, pastarnacul sau napii si asupra legumelor de iarna, inclusiv conopida, varza de Bruxelles si anghinare. Acestea pot fi servite sub forma de salate sau gatite impreuna cu alte alimente. Consumate ca aperitiv, legumele sunt hranitoare si va pot ajuta sa consumati mai putine cantitati din felul urmator de mancare.

Atentie la poftele alimentare

Cei care isi petrec mai mult timp in casa este posibil sa isi petreaca mai mult timp in bucatarie. In functie de personalitatea fiecaruia, oamenii tind sa consume mai multe gustari intre mesele principale atunci cand stau in casa. De aceea, trebuie sa gestionati inteligent poftele alimentare: limitati consumul de alimente care va plac, iar daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa renuntati la stocarea lor in bucatarie.

Beti ceai fierbinte in loc de ciocolata calda

O ceasca de ceai de menta contine zero calorii, iar o cana de ciocolata calda cu frisca are 180 de calorii. Poate ca ciocolata calda cu frisca este o bautura mai gustoasa (si nu este nicio problema daca o beti din cand in cand), insa, daca va faceti un obicei din consumul de bauturi calde bogate in calorii, nu trebuie sa fie o surpriza daca veti acumula si kilograme nedorite.

Cantariti-va cu regularitate

Scala cantarului nu minte. Trebuie sa va cantariti greutatea corporala periodic pentru a vedea daca si cat v-ati ingrasat. Acest lucru va permite sa luati masuri rapide in cazul in care observati o crestere in greutate mai mare de 1,5-3 kilograme.

Importanta luminii naturale

Expunerea insuficienta la lumina, mai ales la cea naturala, poate declansa pofta de a consuma mai multe calorii si carbohidrati sub forma de prajituri, inghetata si chips-uri. Explicatia este ca lumina soarelui este diminuata in timpul sezonului rece, iar acest lucru duce la scaderea productiei de serotonina - substanta chimica eliberata de creier care da senzatia de buna-dispozitie. La unele persoane, modificarile in starea de spirit ii determina sa se supaalimenteze.

Expertii recomanda sa petreceti cel putin o ora pe zi in aer liber, la soare, sau sa petreceti cat mai mult timp in interior in zone puternic luminate.


Citeste si despre:

Alimentatia corecta pe timp de iarna Cum sa iti mentii silueta de sarbatori Joggingul pe timp de iarna Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Sfaturi pentru exercitii fizice iarna Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori? O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Sfaturi pentru a creste nivelurile de dopamina Afectiuni si boli in timpul iernii Sanatatea familiei in perioada sarbatorilor Cel mai frumos moment al anului este cel mai daunator inimii Beneficiile dietei mediteraneene Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului? Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
Cere sfatul medicului ×