Ghidul pacientului diabetic

Actualizat: 08 Iunie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


In mod normal, in cazul unor infectii, organismul elibereaza anumiti hormoni care ajuta organismul in lupta cu boala. Acesti hormoni cresc glicemia (nivelul glucozei in sange), astfel incat sunt necesare cantitati tot mai mari de insulina pentru mentinerea unui echilibru metabolic optim. In cazul persoanelor diabetice, chiar si o infectie sau o afectiune minora pot creste dramatic glicemia, ducand in final la cetoacidoza diabetica sau coma diabetica hiperosmolara.

Algoritm terapeutic

Este foarte important ca medicul de familie sau medicul specialist diabetolog sa stabileasca un protocol corect pentru copiii si adultii cu diabet zaharat, pentru evitarea complicatiilor care pot aparea secundar unor afectiuni intercurente. Astfel, medicul specialist diabetolog trebuie sa stabileasca cat mai exact dozele corecte de insulina care trebuiesc administrate pe parcursul afectiunilor intercurente (de exemplu viroze respiratorii) sau in cazul unor situatii care implica un stres mai mare decat in mod normal (interventii chirurgicale, examene, probleme emotionale diverse).

Pacientii diabetici trebuie sa stie ca este foarte important sa-si monitorizeze nivelul glicemiei pe parcursul oricarei afectiuni intercurente (prin teste de sange si urina care se pot efectua si la domiciliu de catre pacient sau familia acestuia). De asemenea, este foarte important ca orice pacient diabetic sa-si controleze in mod regulat nivelul corpilor cetonici din sange si urina (prezenta acestora semnaland un dezechilibru metabolic caracteristic cetoacidozei diabetice).

Este bine ca toate aceste date sa fie notate de pacient intr-un tabel care sa fie pastrat cu grija pe o perioada indelungata. Acesta mai trebuie sa cuprinda, de asemenea, toate informatiile necesare in cazul anumitor urgente (numar de telefon al medicului curant).


Algoritm terapeutic in cazul afectiunilor intercurente aparute la diabetici

Urmatoarele indicatii sunt utile si trebuiesc urmate in cazul pacientilor diabetici atunci cand acestia asociaza anumite afectiuni intercurente:

1. Continuarea tratamentului antidiabetic (antidiabetice orale sau insulina), fara intreruperea acestuia chiar si in cazul aparitiei unor simptome precum greata, varsaturile sau diareea. Chiar si in lipsa aportului alimentar, glicemia poata sa creasca ca raspuns al organismului la afectiunea aparuta. In cazul in care nu este posibila administrarea medicatiei antidiabetice (de exemplu in cazul aparitiei varsaturilor), trebuie sa se apeleze cat mai repede la sfatul medicului specialist care poate sa ofere imformatii asupra schimbarii sau ajustarii tratamentului.

2. In cazul aparitiei unor afectiuni intercurente, trebuie sa se consume alimente in cantitati moderate si trebuie sa se efectueze o hidratare adecvata a pacientului (se recomanda consumul unor cantitati mari de lichide, precum apa, ceaiuri, sucuri de fructe sau alte bauturi precum cele carbogazoase). Copiii diabetici trebuie sa fie, de asemenea, incurajati sa consume cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

3. In cazul pacientilor cu glicemii peste 240 miligrame pe decilitru (mg/dL), este recomandat consumul unor lichide fara glucoza (de preferat apa, ceai neandulcit sau chiar coca cola fara zahar).

4. In cazul in care nu este posibil consumul alimentelor consumate obisnuit in dieta zilnica, trebuie sa se efectueze o hidratare corespunzatoare cu sucuri sau alte lichide indulcite si sa se incerce consumul unor produse alimentare cu continut mediu de glucide si sare (supe, sucuri de fructe, lapte indulcit).

5. Este recomandat consumul unor alimente usoare pentru digestie, precum biscuitii sau sosul de mere. Este indicat consumul a 50 de grame de carbohidrati la fiecare 3-4 ore. De exemplu, se pot consuma 6 biscuiti sarati cu o cana de lapte si o jumatate de pahar de suc de portocale, fiecare continand aproximativ cate 15 miligrame de carbohidrati .

6. Este obligatoriu controlul glicemiei la fiecare 3-4 ore, iar daca aceasta are valori mari sau este in crestere, trebuie sa fie controlata chiar si pe parcursul noptii. In cazul in care glicemia este mai mare de 240 de miligrame si medicul curant recomanda administrarea unor doze mai mari de insulina, trebuie sa se administreze doza corecta pentru a evita posibilele complicatii. Nu este recomandata modificarea dozelor de insulina administrata fara recomandarea specialistului.

7. Diabeticii insulinodependenti (care trebuie sa-si administreze obligatoriu insulina pentru a scadea glicemia), trebuie sa efectueze la fiecare 6-12 ore cate un test pentru detectarea corpilor cetonici in urina, mai ales daca exista valori ale glicemiei peste 300 mg/dL (exista teste rapide, speciale care pot fi efectuate la domiciliu). In cazul in care testele pentru corpi cetonici se pozitiveaza, este indicat ca pacientul sa contacteze medicul specialist cat mai repede. Copiii diabetici trebuie, de asemenea, testati pentru cetoza urinara la fiecare 6 ore, chiar si pe parcursul noptii.

8. Este obligatorie monitorizarea parametrilor fizici precum greutatea corporala, temperatura, frecventa respiratorie (numarul respiratiilor pe minut), pulsul, in cazul unor glicemii mai mari de 300 de mg/dL. Scaderea in greutate (semn de deshidratare), cresterea frecventei respiratorii (polipnee), cresterea pulsului (tahicardie), subfebrilitatea (temperaturi sub 38 grade C) sau chiar febra (temperaturi mai mari de 38 grade C), sunt simptome care sugereaza agravarea simptomatologiei cu aparitia cetoacidozei diabetice. In aceste cazuri este obligatoriu consultul medical de urgenta.

9. Nu este indicata administrarea empirica a nici unui medicament (fara recomandarea medicului specialist) si de asemenea, nici modificarea dozelor de insulina fara consultarea acestuia. Trebuie sa se retina faptul ca multe medicamente cresc glicemia, fiind contraindicate in cazul pacientilor diabetici.

Consultul de specialitate

Este important de stiut ca in cazul persoanelor diabetice, in special copii cu diabet zaharat, chiar si o afectiune intercurenta usoara poate determina cresterea glicemiei si poate duce la complicatii grave. Parintii copiilor diabetici trebuie sa supravegheze indeaproape evolutia acestora in cazul aparitiei unei patologii asociate (in special viroze respiratorii sau alte infectii intercurente). In cazul agravarii simptomatologiei este necesar consultul medical de urgenta.

Consultul medical de urgenta este recomandat in urmatoarele cazuri:
- aparitia simptomelor de cetoacidoza, precum durerile abdominale, greata, varsaturile, tahipneea (cresterea frecventei respiratorii), respiratia Kussmaul (respiratii dese, profunde, sacadate), halena cetoacidotica (respiratie cu miros fructat, de mere verzi sau de acetona), apatie, confuzie;
- simptome de deshidratare severa, precum gura uscata, urina in cantitate mica, inchisa la culoare, piele si mucoase rosii uscate. Deshidratarea este periculoasa mai ales in randul copiilor si poate fi precipitata de varsaturi si diaree;
- glicemii mari, care continua sa creasca si care nu raspund la tratamentul obisnuit.
Controlul medical de urgenta nu este obligatoriu in cazul tuturor afectiunilor intercurente aparute in randul copiilor diabetici (de exemplu raceli simple, viroze necomplicate).


Totusi, este necesar sfatul medicului specialist in cazul in care apar urmatoarele:

- glicemie mai mare de 240 mg/dL dupa administarea dozei recomandate de insulina (doza prescrisa de medicul specialist);
- glicemii mai mari de 240mg/dL inaintea meselor, in cazul pacientilor diabetici tratati cu antidiabetice orale (ADO), valori care persista sau cresc pe parcursul a 24 de ore;
- prezenta de corpi cetonici urinari (valori mai mari de 2+ la testele rapide);
- fatigabilitate, disconfort general sau febra care persista pe parcursul mai multor zile;
- varsaturi sau diaree cu durata mai mare de 6 ore.

Este indicat ca pacientii diabetici cu boli intercurente sa-si noteze toate medicamentele administrate, dozele de antidiabetice orale sau insulina administrate. De asemenea, este important sa se noteze si modificarile celorlalti parametrii fizici precum temperatura, greutatea corporala, nivelul glicemiei, nivelul corpilor cetonici in urina. Toate aceste informatii sunt foarte utile in momentul consultului de specialitate.


Citeste si despre:

Forumul National al Asociatiilor de Pacienti din Romania - Concluzii Neuropatia diabetica, complicatia frecventa a diabetului care poate duce la amputare Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Durerea ca factor de stres in tratamentul de recuperare functionala a articulatiei genunchiului EMC - medici de familie in Programul de diabet Obezitatea – ghid medical Dieta Atkins: ghid pentru incepatori Ghid practic de estimare a portiilor SaFrina s-a intalnit cu publicul clujean!