Diabetul creste riscul aparitiei afectiunii Alzheimer

Actualizat: 10 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pana acum se stia ca diabetul zaharat creste riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare, oftalmologice sau renale, insa potrivit celui mai nou studiu realizat in domeniu, pacientii cu diabet prezinta un risc crescut de a suferi si de Alzheimer.

De mai mult timp medicii banuiau ca diabetul afecteaza vasele de sange care ajuta la oxigenarea creierului; acum aceasta ipoteza a fost confirmata, ba mai mult s-a demonstrat ca prejudiciul se agraveaza odata cu cresterea incapacitatii organismului de a controla glicemia.

„In prezent nu detinem foarte multe informatii despre patologia afectiunii Alzheimer, insa daca am putea controla afectiunile vasculare, atunci exista posibilitatea ca afectiunea sa evolueze lent”, sustine Dr.Yaakov Stern, specialist in tratarea afectiunii Alzheimer la Centrul Medical Universitar din Columbia. Totodata, dr. Ralhp Nixon de la Universitatea din New York, sustine ca pacientii cu diabet nu trebuie sa intre in panica, deoarece in momentul de fata factorii genetici constituie cauza primara a dementei.

Descoperiri

1. Functionarea creierului este mai lenta cu cat nivelul de zahar din organism este mai ridicat, deci inainte de instalarea afectiunii pacientii au probleme evidente de memorie.

2. Pacientii cu diabet sau hipercolesterolemie prezinta un risc mai ridicat de a suferi de Alzheimer.

3. Diabetul de tip 2 apare in urma rezistentei la insulina, deoarece acest hormon care transforma zaharul in energie devine inactiv. Un efect similar are loc si la nivelul creierului, fapt ce explica legatura dintre diabet si dementa. Mai exact insulina influenteaza in diferite moduri memoria, si rezistenta organismului la insulina afecteaza celulele creierului care conduc activitatile.

Specialistii recomanda persoanelor cu diabet sa sa trateze adecvat si sa controleze prin tratament nivelul colesterolului si tensiunea arteriala deoarece conduc la slaba oxigenare a creierului, fapt ce conduce la aparitia primelor probleme de memorie.


Citeste si despre:

Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Principalele afectiuni induse de stres Afectiuni care pot fi mostenite de la mama Alzheimer Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura? Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara Factorii de risc si semnele precoce ale dementei De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Cum conduc afectiunile cardiace la debutul deficientelor mentale 8 afectiuni provocate de lipsa igienei orale Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Bolile cronice Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta