Factorii de risc si semnele precoce ale dementei

Actualizat: 21 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Dementa este un termen colectiv folosit pentru a descrie diverse simptome ale declinului cognitiv, precum uitarea. Este un simptom al mai multor boli, inclusiv ale tulburarilor cerebrale.

Dementa nu este o singura boala in sine, ci un termen general pentru a descrie simptomele de afectare ale memoriei, comunicarii si gandirii.
In timp ce probabilitatea ca dementa sa creasca odata cu varsta, aceasta nu reprezinta o parte normala a imbatranirii.

Simptome

Simptomele de dementa includ pierderea memoriei, dezorientarea si schimbarile de dispozitie.

Unele simptome se pot observa mai usor pe cand altele pot fi observate numai de ingrijitori medicali specializati.

Simptomele de dementa pot fi:

• Pierderea recenta a memoriei – cel mai clar semn este repetarea unei intrebari in mod constant;
Probleme de comunicare;
• Dificultate in efectuarea calculelor matematice;
• Schimbari de dispozitie - schimbari bruste si inexplicabile in perspectiva sau dispozitie;
• Modificari de personalitate – sentimente de suspiciune, iritabilitate sau teama;
• Pierderea initiativei – manifestarea unui interes mai mic de a incepe ceva sau a merge undeva.

Stadii

Uneori, dementa este impartita in patru etape:

1. Insuficienta cognitiva usoara: caracterizata prin uitare generala. Acest lucru afecteaza multi oameni pe masura ce imbatranesc, dar progreseaza spre dementa doar in cazul anumitor persoane;

2. Dementa usoara: persoanele cu dementa usoara vor prezenta tulburari cognitive care, ocazional, influenteaza viata lor de zi cu zi. Simptomele includ pierderi de memorie, confuzie, schimbari de personalitate si dificultati in indeplinirea sarcinilor;

3. Dementa moderata: viata de zi cu zi devine mai dificila, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune pot avea nevoie de mai mult ajutor. Mai mult, persoanele in cauza pot sa arate schimbari semnificative in personalitate; de exemplu, pot deveni foarte suspicioase sau agitate fara un motiv anume;

4. Dementa severa: in cazul dementei severe, simptomele sunt inrautatite considerabil. Poate exista o pierdere a capacitatii de a comunica, iar persoana in cauza ar putea avea nevoie de ingrijire full-time. Sarcinile simple, cum ar fi statul si tinerea capului in sus devin imposibile. De asemenea, se poate pierde controlul vezicii urinare.

Tipuri

Exista mai multe tipuri de dementa, printre care:

Boala Alzheimer se caracterizeaza prin distrugerea progresiva a celulelor nervoase. Tesutul cerebral se subtiaza, iar dimensiunea totala a creierului se micsoreaza. Astfel, se intrerupe comunicarea dintre celulele creierului, determinand deficiente de memorie, de exprimare si intelegere.

Dementa cu corpuri Lewy este o afectiune neurodegenerativa legata de structurile anormale din creier. Modificarile cerebrale implica o proteina numita alfa-sinucleina.

Dementa mixta se refera la un diagnostic de doua sau trei tipuri ale afectiunii care apar impreuna. De exemplu, o persoana poate prezenta atat boala Alzheimer, cat si dementa vasculara in acelasi timp.

De asemenea, boala Parkinson este marcata de prezenta corpurilor Lewy. Desi, aceasta este adesea considerata o tulburare de miscare, ea poate duce si la simptome de dementa.

Boala Huntington este caracterizata de prezenta anumitor tipuri de miscari necontrolate si determina distrugerea selectiva a unor celule nervoase ale creierului, cauzand dementa.

Alte afectiuni care duc la simptome de dementa sunt:

• Dementa fronto-temporala, cunoscuta si sub denumirea de boala Pick;
• Hidrocefalia cu presiune normala care apare atunci cand excesul de lichid cefalorahidian se acumuleaza in creier;
Sindromul Down, care creste probabilitatea aparitiei bolii Alzheimer.

Semnele precoce ale dementei pot fi:
• Schimbari in memoria pe termen scurt;
• Modificari ale dispozitiei;
• Probleme in gasirea cuvintelor potrivite in contextele potrivite;
Confuzie;
• Repetarea cuvintelor;
• Dificultate in a indeplini sarcinile de zi cu zi;
• Simtul slab al directiei;
• Dificultatea de adaptare la schimbari.

Cauze

Dementa poate fi cauzata de moartea celulelor creierului, iar boala neurodegenerativa, moartea progresiva a celulelor creierului care are loc de-a lungul timpului, este asociata cu cele mai multe demente.

Cu toate acestea, nu se cunoaste inca daca dementa provoaca moartea celulelor creierului sau moartea celulelor creierului cauzeaza dementa.
Mai mult, printre alte cauze, dementa poate fi determinata de o leziune a capului, de un accident vascular cerebral sau de o tumoare pe creier.

Dementa vasculara (numita si dementa multi-infarct) este rezultata din moartea celulelor creierului cauzata de afectiuni cerebrovasculare. Acest lucru impiedica fluxul sanguin normal, privand celulele creierului de oxigen.

Accidentarea - dementa post-traumatica este direct legata de moartea celulelor creierului cauzata de leziuni.

Factorii reversibili - unele demente pot fi tratate prin inversarea efectelor cauzelor care stau la baza, incluzand interactiunile medicamentelor, depresia, deficientele vitaminelor si anomaliile tiroidiene.

Diagnostic

Primul pas in testarea performantei memoriei si a sanatatii cognitive implica intrebari si sarcini standard.
Cercetarile au aratat ca dementa nu poate fi diagnosticata in mod eficient fara folosirea testelor standard de mai jos. Totusi, diagnosticul este dat si de alti factori.

Testele de dementa cognitiva

Testele actuale de dementa cognitiva sunt utilizate pe scara larga si au fost verificate ca metoda sigura de indicare a dementei. Scorul testului mental abreviat are zece intrebari iar fiecare raspuns corect are cate un punct. Cu un scor de sase puncte sau mai putine sugereaza o insuficienta cognitiva.

Proiectat pentru medici, acest tip de test poate fi prima evaluare formala a capacitatii mentale a unei persoane.

A doua parte a testului implica pe cineva apropiat de pacient si include sase intrebari pentru a afla daca pacientul:
- poate sa-si aminteasca evenimentele sau conversatiile recente;
- se chinuie sa gaseasca cuvintele potrivite in contextele potrivite;
- intampina dificultati in gestionarea banilor sau a medicamentelor,

In cazul in care testul sugereaza pierderea memoriei, se recomanda investigatiile standard, inclusiv testele de sange de rutina si scanarea creierului.

Tratament

Dementa nu este o parte normala a imbatranirii.
Decesul celulelor moarte nu poate fi inversat, deci nu exista nici un tratament cunoscut pentru dementa degenerativa.

Gestionarea tulburarilor, precum boala Alzheimer, este in schimb mai degraba concentrata pe furnizarea de ingrijire si tratarea simptomelor decat in tratarea cauzei lor de baza. Simptomele bolii Alzheimer pot fi reduse cu unele medicamente, numite inhibitori de colinesteraza sau alte substante psihoactive sedative.

Prevenire

Varsta este cel mai mare predictor al dementei.

Alti factori de risc sunt:
- Fumatul si consumul de alcool;
- Ateroscleroza - boala cardiovasculara care determina ingustarea arterelor;
- Nivelurile ridicate de colesterol "rau" – prezenta lipoproteinelor cu densitate scazuta;
- Diabet.


Citeste si despre:

Menopauza Dementa frontotemporala sau boala Pick Dementa vasculara Legatura dintre Parkinson si dementa Cum se poate preveni dementa 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Jocurile pe calculator pot conduce la dementa? Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Dementa fronto-temporala sau Boala Pick Delir sau dementa? Dementa cu corpi Lewy