Diabet – Programul educational Accu–Chek Education

Actualizat: 10 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La fiecare 8 secunde, o persoana moare din cauza diabetului si a complicatiilor acestuia, boala afectand astazi un numar din ce in ce mai mare de tineri. Conform IDF, prevalenta diabetului in Romania este de 9.4 % in randul populatiei adulte. Statistici ingrijoratoare se inregistreaza, de asemenea, in randul copiilor unde cresterea cazurilor de obezitate conduc spre riscul aparitiei precoce a diabetului.

Tratamentul de succes al diabetului depinde in mare masura de diagnosticarea precoce a bolii dar si de automonitorizarea si de educarea continua a pacientilor, aceasta bazandu-se pe trei elemente cruciale: informare, motivarea pacientilor si implicarea acestora in sensul urmaririi zilnice a nivelurilor glicemiei, prin intermediul glucometrelor performante.
Diabetul poate fi prevenit printr-o dieta adecvata, controlul greutatii si exercitii fizice. Persoanele care sufera de diabet pot duce o viata activa normala, daca isi testeaza regulat nivelul glicemiei si isi modificarea stilului de viata prin exercitii fizice si dieta adecvata.

Roche extinde in Romania a programului de educatie a pacientilor cu diabet “Accu – Chek Education“. Programul se va derula incepand cu luna iulie 2009, prin intermediul medicilor diabetologi carora li se vor pune la dispozitie kituri de informare pentru pacienti. In acest program educational vor fi inclusi intr-o prima faza un numar de 400 de pacienti cu diabet din tara noastra. Prin intermediul acestui program educational, pacientii cu diabet vor primi informatii esentiale cu privire la automonitorizarea zilnica a glicemiei, nutritie, exercitiile fizice si ingrijirea complicatiilor diabetului. Prin aceste actiuni de informare se urmareste scaderea riscului de aparitie a complicatiilor diabetului. Specialistii estimeaza ca aproximativ 40%-60% din costurile legate de diabet sunt generate de complicatiile acestei maladii.

Programul “Accu – Check Education” isi propune sa constientizeze pacientii asupra importantei adoptarii acelor comportamente corective care sa ajute pacientul sa aiba afectiunea sub control, asupra automonitorizarii zilnice si a interpretarii corecte de rezultatelor, prin intermediul unor glucometre performante. Ca urmare, dispozitivele de masurare a glicemiei trebuie sa ofere rezultate sigure si usor de interpretat de catre pacienti. Ghidurile internationale de automonitorizare recomanda 7 determinari zilnice pentru un bun control al diabetului, inainte si dupa masa.

Pentru a beneficia de programul de educatie “Accu – Check Education ”, pacientii cu diabet trebuie sa se prezinte la medicul diabetolog, care le va pune la dispozitie informatiile necesare. Programul “Accu-Chek Education” de educatie a pacientilor cu diabet este implementat in prezent in mai multe tari europene, printre care Germania, Croatia, Malta.


Citeste si despre:

EMC - medici de familie in Programul de diabet Educatia medicala continua Educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului prescolar Sindromul Asperger Paralizia cerebrala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Dislexia - dificultatea de a invata cititul si scrisul Programul national de diabet zaharat Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II Educatia pacientului cu diabet zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012
Cere sfatul medicului ×