Dermopatia, o afectiune indusa de diabet

Actualizat: 05 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este dermopatia


Dermopatia este termenul general utilizat pentru o afectiune a pielii, insa aceasta se refera de cele mai multe ori la dermopatia indusa de diabet. Dermopatia indusa de diabetul zaharat este o afectare comuna a pielii ce apare la pacientii cu diabet de tip 1 sau 2. Aceasta produce leziuni specifice, de dimensiuni mici, de regula asimptomatice.

Dermopatia apare de regula la nivelul membrelor inferioare, dar poate afecta si membrele superioare sau alte regiuni.

Prevalenta

Dermopatia legata de diabet apare doar la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat, fiind mult mai frecventa la cei cu varsta de peste 50 de ani si care au diabet de mult timp. Aceasta patologie este mai comuna in randul barbatilor.

Semne si simptome

Dermopatia indusa de diabet sau dermopatia diabetica este de regula asimptomatica: nu produce durere sau mancarime, leziunile tegumentare nu produc secretii si nu sunt infectioase.

Leziunile tegumentare sunt mici macule sub forma de pete ce au urmatoarele caracteristici:
• Culoare rosiatica, rozalie sau o nuanta de maro
• Rotunde sau ovalare
• Dimensiuni de 1-2 cm
• Uneori exfoliative, cu un strat superficial de piele ce se descuameaza usor
• Bilaterale: pe ambele gambe, pe ambele coapse, ambele antebrate etc

Aceste leziuni dureaza pana la cateva luni sau pot deveni chiar permanente.

Cauze

Cercetatorii nu cunosc cauza exacta a dermopatiei diabetice. Teoria acceptata de catre multe centre medicale este ca aceste leziuni tegumentare sunt legate de traumatisme anterioare ale pielii, expunere la frig sau caldura extrema. Pacientii cu diabet zaharat si neuropatie, retinopatie sau nefropatie (complicatii diabetice) au sanse mai mari de a dezvolta si dermopatie.

Nu este o patologie tegumentara contagioasa, astfel incat nu poate fi luata sau transmisa de la alte persoane care o au.

Diagnostic

Medicul diabetolog sau medicul dermatolog pot stabili diagnosticul acestei dermopatii. Acesta va va pune intrebari cu privire la simptomele prezente, cand au debutat leziunile si istoricul personal patologic. Ulterior medicul va examina leziunile, notand forma si culoarea acestora.

Daca diagnosticul nu este clar, medicul dermatolog poate realiza biopsii tegumentare pentru a exclude alte afectiuni dermatologice.

Tratament

Dermopatia diabetica nu beneficiaza de un tratament specific. Partea buna este insa ca aceste leziuni sunt inofensive si singurul aspect ce ar putea deranja pacientul este cel estetic.

Cercetarile spun ca gestionarea mai buna a diabetului zaharat poate induce regresia dermopatiei, insa rezultatele in acest sens nu sunt inca suficient de clare. Este important sa va controlati diabetul cat mai bine pentru a evita si complicatiile mult mai grave decat dermopatia.

Pentru a reduce aspectul leziunilor tegumentare puteti utiliza diverse produse de machiaj si de ingrijire a pielii.

Factori de risc

Factorii ce cresc riscul de a dezvolta dermopatie diabetica sunt:
• Diabetul zaharat. Ambele tipuri de diabet, cel de tip 1 si cel de tip 2, pot evolua cu dermopatie
• Durata diabetului zaharat. Cu cat este mai indelungat istoricul acestei afectiuni, cu atat cresc sansele de dermopatie
• Varsta. Pacientii cu varsta de peste 50 de ani dezvolta mai probabil dermopatie
• Sexul. Pacientii de sex masculin tind sa aiba mai des complicatii diabetice, inclusiv dermopatie
Hiperglicemia cronica. In special un diabet zaharat slab controlat, in care hiperglicemia persista, va induce dermopatie si alte complicatii.

Preventie

Desi nu toate cazurile de dermopatie pot fi prevenite, gestionarea buna a diabetului zaharat poate reduce mult riscul de afectare a pielii.

Astfel, daca aveti diabet zaharat, incercati sa:
• Va monitorizati glicemia in mod regulat. De regula masurarea zilnica si chiar de mai multe ori pe zi este absolut necesara pentru toti pacientii cu diabet zaharat. Acestia sunt instruiti de catre medicul diabetolog despre cum sa faca in mod corect masuratorile.

• Respectati planul de tratament. Urmati planul de tratament prescris de catre medic si nu omiteti administrarea comprimatelor sau a injectiilor.

• Mergeti regulat la control. Acest aspect este mai important decat pare. Fiecare pacient cu diabet zaharat ar trebui sa mentina o relatie buna cu medicul diabetolog si sa mearga la control regulat si oricand apar modificari. Medicul poate observa semnele de dermopatie din timp, inainte ca pacientul sa le observe.

• Fiti activ. Miscarea, oricat de mica, va ajuta la cresterea sensibilitatii la insulina si astfel glicemia va fi mai usor de gestionat.

• Cereti ajutor. Diabetul zaharat poate fi dificil de gestionat si deseori pot aparea confuzii. Invatati sa cereti ajutor de la cei din jur sau de la medicul dumneavoastra ori de cate ori simtiti nevoia.

Intrucat multi cercetatori sustin ca dermopatia este legata si de eventualele leziuni tegumentare in acea zona, incercati sa purtati echipament de protectie si sa evitati traumatismele.

Prognostic

In ceea ce priveste prognosticul, dermopatia in sine nu este grava si nu modifica speranta de viata a pacientilor. Totusi, dermopatia se insoteste deseori si de alte complicatii ale diabetului zaharat: neuropatie, nefropatie, retinopatie.

Astfel este important sa mergeti la un consult diabetologic cat mai repede de la instalarea dermopatiei. Medicul diabetolog va face si alte examinari si teste pentru a va evalua starea generala de sanatate, pentru a cuantifica severitatea diabetului si identifica alte complicatii concomitente care ar putea inrautati prognosticul.

Dermopatia se estompeaza de regula dupa 1-2 ani la majoritatea pacientilor.

Concluzie

Dermopatia reprezinta afectarea tegumentara asociata cel mai frecvent cu diabetul zaharat. Desi poate induce un aspect neplacut al pielii, dermopatia nu este daunatoare de una singura. Aceasta se asociaza insa si cu alte complicatii ale diabetului, astfel ca trebuie intotdeauna investigata si raportata unui medic. Nu ezitati sa cereti ajutorul unui specialist atunci cand apar modificari la nivelul pielii, in special daca aveti si diabet zaharat.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22661-diabetic-dermopathy
https://www.healthline.com/health/diabetes/diabetic-dermopathy
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/diabetes-warning-signs

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat Afectiuni genetice rare Tipuri de diabet Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Neuropatia diabetica, complicatia frecventa a diabetului care poate duce la amputare Afectiuni infectioase si toxice ale ficatului – caracteristici si evaluare Depresia zambitoare, o afectiune greu de depistat Limfomul non-Hodgkin Gripa - cum separam mitul de adevar Somnul si tulburarile de alimentatie