Inflamatiile pielii, modificarile de textura sau culoare si petele care apar pe aceasta, pot fi rezultatul unor afectiuni cutanate cronice sau a contactului cu un alergen sau iritant.
Exista cateva simptome cu ajutorul carora puteti depista unele probleme ale pielii mai des intalnite la adulti.
Unele afectiuni sunt total inofensive, dar altele pot fi serioase, astfel ca este intotdeauna indicat sa se consulte un medic pentru un diagonostic corect.
Herpes zoster sau zona zoster este o afectiune a pielii cauzata de virusul varicelei. Persoanele care au avut varicela in timpul copilariei sunt mai predispuse sa dezvolte herpes zoster la maturitate.
Herpesul zoster debuteaza cu senzatii de arsuri si furnicaturi. O eruptie cutanata va aparea pe piele. In prima etapa vor fi prezente mici proeminente ale pielii care se vor transforma in basici dureroase in scurt timp.
Eruptia cutanata apare cel mai frecvent pe trunchi si fese, dar poate fi localizata oriunde pe corp.
Poate dura saptamani sau chiar luni, pana cand simptomele initiale vor disparea. Cu toate acestea, durerea, furnicaturile, amorteala si senzatia de mancarime pot continua mult timp dupa ce eruptia cutanata dispare.
Conditia poate fi recurenta - s-ar putea manifesta de mai multe ori pe parcursul vietii unei persoane. Tratamentul cu medicamente antivirale, steroizi, antidepresive si topice pot fi de ajutor in tratarea herpesului zoster.
Urticarie. Urticaria este rezultatul unei reactii alergice. Este caracterizata prin prezenta eruptiei cutanate, insotite de prurit intens. In plus, poate aparea si senzatia de arsura.
Papulele ar putea sa apara disociat pe corp sau pot afecta o zona mai mare. Eruptia ar putea persista de la cateva minute la cateva zile. Cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt consumul unor produse alimentare, medicamente sau prezenta unor infectii. Tratamentul cu antihistaminice poate rezolva aceasta problema.
Psoriazisul nu este o eruptie cutanata contagioasa. Specific aceste afectiuni este aparitia unor placi groase, de culoare rosie, care sunt acoperite cu solzi albi sau argintii (care se descuameaza). Psoriazisul afecteaza in mare parte scalpul, coatele, genunchii si zona inferioara a spatelui, dar poate aparea oriunde pe suprafata corpului.
Psoriazisul este o boala cu caracter recurent puternic. Cauza acestei conditii nu se cunoaste inca, dar conditia apare atunci cand sistemul imunitar sustine multiplicarea rapida a unori noi celule ale pielii. Tratamentele pentru psoriazis includ unguente topice, fototerapie si medicamente utilizate pe cale orala, injectabile sau sub forma de perfuzii.
Eczema. Termenul de eczema poate include mai multe afectiuni non-contagioase ale pielii. Eczemele provoaca inflamatia pielii si inrosirea acesteia, insotite de senzatia de mancarime. Cauza eczemelor ramane necunoscuta. Este posibil ca expunerea la iritanti, alergeni sau stres sa duca la declansarea unor eczeme.
Eczema apare de obicei pe coate, maini si in zonele unde se indoaie bratele sau picioarele (in spatele genunchilor, de exemplu). Tratamentul include medicamente topice si orale sau injectii.
Rozacee. Debuteaza adesea cu tendinta de inrosire, cu usurinta, a pielii. Acneea rozacee provoaca roseata in jurul nasului, barbiei, obrajilor, fruntii si chiar inrosirea ochilor.
Roseata se poate intensifica in timp si poate dobandi un aspect neplacut, cu vase de sange vizibile. In unele cazuri, pielea din zonele afectate se poate ingrosa, umfla si pot aparea pustule. Tratamentul acneei rozacee include medicamente si proceduri chirurgicale, inclusiv terapie cu laser, dermabraziune si electrocauterizare, pentru a remoderea zonelor afectate.
Este o afectiune fungica a pielii picioarelor. Aceasta boala determina inrosirea si exfolierea pielii picioarelor.
Conditia este insotita de senzatie de prurit si arsura. Uneori, se pot dezvolta vezicule si/sau rani in zonele afectate.
Afectiunea este contagioasa si se transmite prin contact direct - purtarea de incaltaminte a unei persoane bolnave sau mersul descult in vestiare si piscine.
Piciorul atletului este tratata cu antifungice topice si medicamente adminstrate oral, in cazurile mai severe.
Acneea este inflamatia porilor care se infunda cu sebum si celule moarte. Acneea apare de obicei pe fata, piept si spate si poate fi declansata de hormoni si bacterii.
Pentru a ajuta la controlul acneei, pastrati curate zonele uleioase si nu stoarceti pustulele (aceasta practica poate provoca infectii si cicatrici).
Eruptii cutanate cauzate de contactul direct cu diverse plante. Contactul cu unele substante otravitoare din plante (de exemplu, iedera) provoaca eruptii cutanate la majoritatea persoanelor.
Eruptiile debuteaza cu umflaturi in zona de contact, roseata, mancarime si dezvoltarea de vezicule in primele 12-72 de ore de la expunere.
De obicei, eruptiile cutanate dureaza pana la doua saptamani.
Melasma. Melasma (cloasma) este caracterizata prin prezenta unor pete maro pe obraji, nas, frunte si barbie.
Chiar daca este numita masca de sarcina, melasma poate afecta si barbatii, dar aceasta apare in general, la mai mult de jumate dintre femeile insarcinate.
Afectiunea poate sa dispara dupa sarcina, iar in cazul in care nu se intampla, poate fi tratata cu creme si produse eliberate cu sau fara prescriptie medicala.
Daca aveti melasma este important sa utilizati creme cu protectie solara, deoarece lumina soarelui poate agrava conditia.
Alunitele sunt de obicei maro sau negre si se pot dezvolta oriunde pe suprafata corpului.
Cele mai multe dintre alunite sunt necanceroase, dar unii oameni au un risc crescut de dezvoltare a alunitelor canceroase.
Pentru acestia este important sa urmareasca orice modificare in aspectul alunitelor si sa raporteze acest lucru medicului dermatolog.
Adresati-va cat mai urgent specialistului, daca alunitele isi schimba forma, au marginile neregulate, culoare neobisnuita, daca sangereaza sau daca apare senzatia de mancarime.
Afectiunile pielii pot fi dureroase si dificil de vindecat. Majoritatea sunt inestetice, dar inofensive.
Altele pot fi semne sau simptome ale unor probleme medicale grave si de aceea este important sa va adresati medicului pentru diagnostic corect si tratament adecvat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.