Medicii diabetologi descurajeaza abuzul de alimente grase in perioada sarbatorilor de iarna

Actualizat: 18 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Numarul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este in crestere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federatiei Internationale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane traiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

In ceea ce priveste Romania, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu diabet zaharat si alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arata rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anuntate in 2014.

Ingrijorator este ca desi peste 50% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, aceasta afectiune continua sa fie printre cele mai invalidante si costisitoare boli. Potrivit specialistilor in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric poate tine la distanta aceasta afectiune complexa.

Cum perioada sarbatorilor de iarna se apropie cu pasi grabiti, medicii sfatuiesc populatia sa nu abuzeze de alimentele bogate in calorii, grasimi saturate (animale) sau zaharuri. in schimb, se recomanda o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste, nuci si arahide care ajuta atat la atingerea sau mentinerea unei greutati sanatoase, precum si la prevenirea diabetului zaharat si a complicatiilor asociate acestuia.

"Alegerile sanatoase legate de alimentatie trebuie sa faca parte din viata noastra cotidiana, indeosebi in perioada sarbatorilor. stim cu totii ca noi, romanii, obisnuim sa abuzam in vacanta de iarna de preparatele din carne de porc, de dulciuri si bauturi alcoolice. Mai stim si ca in aceasta perioada se gateste mult si toata lumea se pregateste de zor pentru masa de Craciun, deci tentatiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam sa fim moderati cand vine vorba de preparatele pe care le consumam, pentru a evita traditionalele vizite la departamentele de urgenta produse de excesele culinare", a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si seful Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova.

Importanta adoptarii unei alimentatii sanatoase pe perioada sarbatorilor de iarna este dezbatuta de specialistii din cadrul Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova in cadrul proiectului "Sanatatea se cunoaste de dimineata!". Initiativa se desfasoara in 11 centre de diabet din Romania si se aliniaza la recomandarile IDF legate de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2014.

Proiectul "Sanatatea se cunoaste de dimineata!", editia Craiova, este o initiativa a Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova, cu sprijinul companiei farmaceutice AstraZeneca.

Anual, pe 14 noiembrie, oamenii din peste 170 de tari marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului. Initiativa IDF isi propune sa atraga atentia asupra cresterii incidentei si prevalentei diabetului zaharat si cuprinde numeroase actiuni de informare si educare a publicului larg cu privire la preventia, diagnosticul precoce si tratamentul acestei afectiuni metabolice.

In 2014, toate aceste actiuni sunt concentrate in jurul temei principale "Alimentatia sanatoasa si diabetul", punand accentul pe importanta unui mic dejun sanatos, ca etapa esentiala in mentinerea sanatatii si in prevenirea a numeroase afectiuni, printre care se numara si diabetul zaharat de tip 2.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului 2014, medicii rezidenti din Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Craiova au facut o surpriza seniorilor: au pregatit un mic dejun sanatos, dupa toate normele recomandate de Federatia Internationala de Diabet (dovada: imaginea alaturata, postata pe site-ul IDF).

De asemenea, s-au derulat timp de o saptamana numeroase activitati desfasurate impreuna cu studentii de la UMF Craiova: "Night meeting" – o sesiune stiintifica nocturna, in engleza, unde studenti din anii I-VI au prezentat cunostintele acumulate in fiecare an de studiu legate de diabet (pancreasul, celula beta, fiziopatologia pancreasului, diagnosticul diabetului, tratamentul diabetului).

Sesiunea a reprezentat o lectie si pentru profesori, despre cum ar dori studentii sa li se tina cursurile. Au urmat recoltari de glicemii in trei locatii: la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova – unde asistentii educatori in diabet au recoltat glicemii personalului medical, in incinta Universitatii din Craiova si in Centrul Comercial Electroputere. Toate aceste actiuni au fost organizate de studenti, atent coordonati de un medic rezident in diabet.


Citeste si despre:

Traditii nesanatoase de sarbatori Cele mai nocive alimente pentru ADHD Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei 10 alimente care agraveaza indigestia 7 moduri simple sa mancati mai putin zahar Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul Fructe si legume care ard grasimile Fructanul, noul gluten? Interviu cu Dr. Cristina Blot: Hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol? Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat
Cere sfatul medicului ×