Implantarea unui stent la nivelul arterei carotide poate ameliora simptomatologia depresiei

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Simptomele depresiei sunt asociate cu ocluzia arteriala a vaselor carotide; cercetatorii din Austria, Dr Wolfgang Mlekusch si colaboratorii sai au descoperit ca implantarea unui stent la nivelul arterei carotide obstruate poate aduce unele beneficii si pentru starea psihica.

Dr. Wolfgang Mlekusch a declarat: „Exista un efect neuropsihologic pozitiv care nu poate fi contestat la acesti pacienti, in urma implantarii stentului si in consecinta a dezobstruarii vasului”.

La Spitalul General din Viena, Dr. Wolfgang Mlekusch si colaboratorii sai au facut un studiu pe 143 de pacienti carora li s-a efectuat implantarea unui stent la nivelul arterei carotide, deoarece exista o stenoza asimptomatica la nivelul arterei. Astfel ca, in grupul de control au fost inclusi un numar de 102 pacienti care aveau arteriopatie obliteranta periferica dar care nu aveau stenoza la nivelul arterei carotide. La acestia s-a practicat la nivelul arterelor membrelor inferioare angioplastie percutanata transluminala. Inainte cu 4 saptamani de interventie pacientii au fost evaluati cu ajutorul chestionarului Beck Depression Inventory precum si la 4 saptamani dupa interventie.

S-a constatat ca inainte de procedura, pacientii pentru implantarea stentului pe artera carotida aveau o incidenta mult mai mare a depresiei decat pacientii din grupul control (33,6% fata de 16,7% in grupul control). In cursul urmaririi, la pacientii cu implantare de stent pe artera carotida aceasta cifra a scazut foarte mult ajungand la 9,8% dar ramanand practic neschimbata la grupul control (13.0%).

Dr. Wolfgang Mlekusch a subliniat de asemenea, ca: „ Pacientii nostri reprezinta cel mai mare lot studiat pana in prezent privind evolutia neurocognitiva dupa implantare de stent carotidian. Totusi sunt necesare studii suplimentare pentru clarificarea multor aspecte ale acestui domeniu”.


Citeste si despre:

Reguli de urmat dupa implantul de stent Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne Care este frecventa cardiaca optima in timpul efortului fizic? Cum functioneaza apendicele? Cauzele umflaturilor de la nivelul boltii palatine Amigdalita poate pune sanatatea in pericol? Centura de siguranta poate salva vieti Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Amputarea Legatura dintre durerea de mana si atacul de cord Icterele sugarului si copilului Pericondrita: cum sa recunosti infectia cartilajului auricular Informatii esentiale despre transplantul de organe Durerea in cancer Cancerul pulmonar, ucigasul nr. 1
Cere sfatul medicului ×