Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?

Publicat: 08 Ianuarie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Colesterolul este un tip de grasime prezent in toate celulele corpului si a carei functie este necesara pentru buna functionare a organismului uman.

Cea mai importanta functie a colesterolului este formarea acizilor biliari. In plus, colesterolul prezinta un rol esential in formarea hormonilor sexuali si tiroidieni.

Desi colesterolul este foarte important pentru buna functionare a mai multor organe, el se poate transforma intr-un dusman pentru sanatate atunci cand nu este tinut sub control.

De regula, colesterolul poate fi monitorizat printr-o alimentatie echilibrata si prin tratamente specifice. Grav este insa ca multe persoane nu realizeaza ca prezinta un nivel ridicat de colesterol si continua sa aiba un regim alimentar haotic.

Principalele probleme cauzate de un colesterol marit sunt cele situate la nivelul ficatului si la nivelul sistemului cardiovascular.

Doar 30% din cantitatea de colesterol din organism provine direct din alimentatie, restul fiind fabricat de catre ficat. Cu toate acestea, dieta joaca un rol foarte important in mentinerea nivelului constant al colesterolului.

In topul listei alimentelor bogate in colesterol se afla ficatul si rinichii de porc, precum si produsele de cofetarie, cele de patiserie, snacks-urile indragite de copii si alimentatia tip fast-food. Este recomandat ca toate acestea sa fie excluse din alimentatie.

Zaharul duce la cresterea colesterolului

Numeroase studii arata faptul ca persoanele care consuma zilnic mult zahar au, in timp, probleme legate cu nivelul HDL, cunoscut si drept colesterolul "rau".

Explicatia consta in faptul ca grasimea care se depoziteaza la nivelul ficatului ajunge in restul corpului si paralizeaza capacitatea corpului de a arde aceste depozite.

De aceea, se poate afirma ca in topul alimentelor bogate in colesterol se afla si zaharurile rafinate sau produsele care se obtin din ele.

Astfel, zaharul alb, dulciurile pe baza de glucoza, de sirop de glucoza, fructoza sau zaharoza contribuie la cresterea colesterolului mai mult decat o face, de exemplu, carnea de porc.

Concret, glucoza acumulata in exces in organism se transforma in colesterol si in acizi grasi care se depun sub forma de grasime.

De aceea, produsele de patiserie, sucurile carbogazoase si dulciurile din magazine ar trebui consumate cu moderatie.

In caz contrar, un consum mare de alimente si bauturi carbogazoase bogate in zahar duc treptat la cresterea colesterolului peste limita normala, ulterior aparand probleme precum hipertensiune arteriala, dislipidemie, hipertrigliceridemie, supraponderalitate si obezitate, diabet zaharat tip 2, afectiuni cardiovasculare, dar si boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Concret, zaharul reprezinta un factor de risc pentru aparitia acestor boli, lucru dovedit de o serie de studii clinice.

In plus, un consum exagerat de zahar duce si la aparitia ficatului gras. In timp, fructoza din zahar poate determina acumularea de grasimi la nivelul ficatului, aceasta afectiune numindu-se steatoza hepatica.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES
Tel: 40319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza...
Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 031.9995
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București

Citeste si despre:

Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat 8 cauze ale colesterolului marit Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Bacteriile bune pentru imunitate cu care iti recomandam sa faci cunostinta in aceasta toamna Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I Dieta si bolile cardiovasculare Diete antiinflamatoare Cat de gros este sangele dumneavoastra? Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace