Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?

Actualizat: 10 Februarie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este colesterolul


Colesterolul este un tip de lipid esential pentru buna functionare a organismului, fiind prezent in toate celulele corpului. Acesta este implicat in formarea membranelor celulare, sinteza unor hormoni esentiali si producerea acizilor biliari necesari digestiei grasimilor.

Rolul colesterolului in organism

Una dintre cele mai importante functii ale colesterolului este formarea acizilor biliari, substante esentiale pentru digestia si absorbtia grasimilor. De asemenea, colesterolul joaca un rol esential in sinteza hormonilor steroidieni, inclusiv a hormonilor sexuali (estrogen, testosteron) si a hormonilor corticosuprarenali (cortizol, aldosteron). De asemenea, este un precursor al vitaminei D, care contribuie la sanatatea oaselor si a sistemului imunitar.

Colesterolul – prieten sau dusman?

Desi colesterolul este vital pentru organism, nivelurile sale trebuie mentinute in limite normale. Excesul de colesterol din sange, in special colesterolul LDL (colesterolul „rau”), poate duce la formarea placilor de aterom, crescand riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Colesterolul poate fi controlat printr-o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si, in unele cazuri, prin medicatie prescrisa de medic. Problema majora este ca multe persoane nu constientizeaza ca au un nivel ridicat de colesterol, deoarece hipercolesterolemia este asimptomatica pana in stadii avansate.

Sursele de colesterol si influenta dietei

Aproximativ 70% din colesterolul total din organism este produs de ficat, iar restul de 30% provine din alimentatie. Totusi, dieta joaca un rol semnificativ in mentinerea unui nivel optim al colesterolului.

Alimentele bogate in colesterol includ organele (ficat, rinichi), carnea grasa, produsele lactate integrale si preparatele de tip fast-food. In plus, consumul excesiv de grasimi saturate si grasimi trans contribuie la cresterea colesterolului LDL si la scaderea colesterolului HDL („colesterolul bun”). De aceea, este recomandat sa se limiteze consumul acestor produse si sa se adopte o dieta bogata in fibre, legume, fructe si grasimi sanatoase (ulei de masline, peste gras, avocado, nuci si seminte).

Relatia dintre zahar si colesterol

Numeroase studii arata ca un consum excesiv de zahar poate influenta nivelurile de colesterol si de trigliceride. Desi zaharul nu contine colesterol, acesta contribuie indirect la cresterea colesterolului LDL si la scaderea colesterolului HDL prin mecanisme metabolice complexe.

Zaharul in exces favorizeaza acumularea de grasimi la nivelul ficatului, ducand la steatoza hepatica non-alcoolica (ficat gras) si la o capacitate redusa a ficatului de a regla metabolismul lipidelor. Acest fenomen este cauzat in special de consumul de fructoza, care este metabolizata exclusiv de ficat si transformata in acizi grasi. Acesti acizi grasi pot contribui la cresterea nivelului de trigliceride si la aparitia dislipidemiilor.

In plus, dietele bogate in zaharuri rafinate si alimente procesate pot favoriza rezistenta la insulina, ceea ce duce la un risc crescut de diabet zaharat de tip 2, obezitate si sindrom metabolic. Acesti factori sunt strans legati de cresterea colesterolului LDL si de scaderea colesterolului HDL, sporind riscul bolilor cardiovasculare.

Alimentele care ar trebui limitate

Pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului si prevenirea afectiunilor asociate, este indicat sa se reduca aportul de:

- Produse de patiserie si cofetarie (biscuiti, prajituri, croissante, produse cu margarina si grasimi trans);

- Bauturi carbogazoase si sucuri indulcite;

- Fast-food si alimente procesate bogate in zahar si grasimi saturate;

- Dulciuri cu zaharuri rafinate (bomboane, ciocolata cu lapte, inghetata comerciala);

- Cereale rafinate si produse de panificatie bogate in carbohidrati simpli.

Concluzie

Excesul de zahar nu doar ca afecteaza metabolismul glucidic, dar poate influenta si metabolismul lipidic, contribuind la cresterea colesterolului LDL si a trigliceridelor.

Adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si activitate fizica regulata, este esentiala pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si mentinerea unei stari generale de sanatate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Medici

specialist, Doctor în medicină Guță Andrada
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
specialist Catana Nicu
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Rizea Olguța
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

10 gustari care reduc nivelul de colesterol Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale 4 mituri despre colesterol Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol Secretul unui ten impecabil: Cum sa scapi rapid de cosuri si pete Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute Metode de reducere a colesterolului 8 cauze ale colesterolului marit Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace 10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol