Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?

Actualizat: 08 Ianuarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Colesterolul este un tip de grasime prezent in toate celulele corpului si a carei functie este necesara pentru buna functionare a organismului uman.

Cea mai importanta functie a colesterolului este formarea acizilor biliari. In plus, colesterolul prezinta un rol esential in formarea hormonilor sexuali si tiroidieni.

Desi colesterolul este foarte important pentru buna functionare a mai multor organe, el se poate transforma intr-un dusman pentru sanatate atunci cand nu este tinut sub control.

De regula, colesterolul poate fi monitorizat printr-o alimentatie echilibrata si prin tratamente specifice. Grav este insa ca multe persoane nu realizeaza ca prezinta un nivel ridicat de colesterol si continua sa aiba un regim alimentar haotic.

Principalele probleme cauzate de un colesterol marit sunt cele situate la nivelul ficatului si la nivelul sistemului cardiovascular.

Doar 30% din cantitatea de colesterol din organism provine direct din alimentatie, restul fiind fabricat de catre ficat. Cu toate acestea, dieta joaca un rol foarte important in mentinerea nivelului constant al colesterolului.

In topul listei alimentelor bogate in colesterol se afla ficatul si rinichii de porc, precum si produsele de cofetarie, cele de patiserie, snacks-urile indragite de copii si alimentatia tip fast-food. Este recomandat ca toate acestea sa fie excluse din alimentatie.

Zaharul duce la cresterea colesterolului

Numeroase studii arata faptul ca persoanele care consuma zilnic mult zahar au, in timp, probleme legate cu nivelul HDL, cunoscut si drept colesterolul "rau".

Explicatia consta in faptul ca grasimea care se depoziteaza la nivelul ficatului ajunge in restul corpului si paralizeaza capacitatea corpului de a arde aceste depozite.

De aceea, se poate afirma ca in topul alimentelor bogate in colesterol se afla si zaharurile rafinate sau produsele care se obtin din ele.

Astfel, zaharul alb, dulciurile pe baza de glucoza, de sirop de glucoza, fructoza sau zaharoza contribuie la cresterea colesterolului mai mult decat o face, de exemplu, carnea de porc.

Concret, glucoza acumulata in exces in organism se transforma in colesterol si in acizi grasi care se depun sub forma de grasime.

De aceea, produsele de patiserie, sucurile carbogazoase si dulciurile din magazine ar trebui consumate cu moderatie.

In caz contrar, un consum mare de alimente si bauturi carbogazoase bogate in zahar duc treptat la cresterea colesterolului peste limita normala, ulterior aparand probleme precum hipertensiune arteriala, dislipidemie, hipertrigliceridemie, supraponderalitate si obezitate, diabet zaharat tip 2, afectiuni cardiovasculare, dar si boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Concret, zaharul reprezinta un factor de risc pentru aparitia acestor boli, lucru dovedit de o serie de studii clinice.

In plus, un consum exagerat de zahar duce si la aparitia ficatului gras. In timp, fructoza din zahar poate determina acumularea de grasimi la nivelul ficatului, aceasta afectiune numindu-se steatoza hepatica.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice? 9 moduri in care vremea iti poate influenta sanatatea. Unele nici nu le banuiai! Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul Complicatii la nivelul pielii cauzate de diabetul zaharat Sanatatea emotionala a persoanelor cu diabet zaharat De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta? 6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat Informatii despre sanatatea orala 4 mituri despre colesterol