Simptomele depresiei la copii

Actualizat: 12 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Depresia la copii se poate manifesta printr-o serie de simptome usor de recunoscut.

Desi exista variatii in functie de stadiu, o statistica frecvent citata sustine ca aproximativ 2% din copiii aflati la prepubertate si pana la 8% din adolescenti manifesta simptome clinice de depresie.

Simptomele depresiei la copii pot varia in functie de varsta si sex.

Caracteristicile depresiei intalnite la copii

- Depresia poate cauza comportamente diferite. Indiferent de varsta sau sex, depresia este intodeauna insotita de modificari de comportament sau stil de personalitate. Exemple de astfel de modificari comportamentale includ un copil cu o personalitate extrovertita devine brusc introvertit si retras, un copil care este adesea pasiv devine combativ sau un copil sociabil care devine brusc timid - toate sunt semne ale depresiei.

- Semnele depresiei la baieti si fete. Un semn distinctiv al depresiei la adolescenti este ostilitatea sau furia. In schimb, fetele pot afisa depresie cu modificari mult mai evidente decat in cazul baietilor. Aceste semne includ sentimente de tristete evidenta si dorinta de a plange frecvent. Adesea, fetele afirma in mod explicit ca sunt deprimate. Multi copii pot parea normali din punct de vedere emotional, dar incep sa se planga de o gama larga de simptome fizice. In plus, copilul poate fi letargic sau ar putea sa acuze o stare constanta de oboseala. Daca aceste manifestari sunt combinate cu un plan de somn modificat (fie insomnie, fie somn prelungit), depresia poate fi prezenta.

- Depresia la preadolescenti. La copiii preadolescenti, semnele includ cresterea sau diminuarea apetitului alimentar, o pierdere brusca a interesului pentru activitatile sociale sau intensificarea declaratiilor auto-peiorative. Din moment ce un copil deprimat va incepe de multe ori sa se simta fara valoare sau inadecvat, el sau ea va tinde sa faca, indiferent de context, afirmatii cu privire la lipsa de valoare sau sentimentul ca nu mai exista speranta, iar in cazuri extreme, copilului ii lipseste dorinta de a mai trai. Astfel de declaratii trebuie sa fie luate in serios de parinti, care trebuie sa se adreseze unui profesionist pentru a trata cat mai repede depresia.

Metodele de tratament pentru depresia copiilor

Un copil deprimat este un copil care sufera foarte mult si care se poate simti singur, chiar daca se afla in mijlocul unei familii iubitoare. Cel mai bine este sa se ofere sprijin acestor copii, evitandu-se indemnurile de genul iesi din starea asta, nu ai nimic.

Amintiti-va, in cazul in care copilul ar putea sa faca fata singur depresia, ar face-o, dar depresia este o boala si este necesita tratament medical de specialitate. Fiti rabdatori si oferiti-i copilului tot sprijinul afectiv de care are nevoie pentru a depasi conditia.

Optiunile de tratament pentru copiii cu depresie sunt similare cu cele pentru adulti, inclusiv psihoterapie (consiliere) si medicamente. Pentru copii, rolul pe care familia si mediul social il joaca in procesul de tratament este diferit de cel al adultilor.

Pediatrul dvs. poate sugera psihoterapia ca metoda principala de tratare a depresiei. In acelasi timp, medicul poate lua in considerare prescrierea de medicamente antidepresive ca o optiune suplimentara in cazul in care psihoterapia nu va da randamentul scontat. Cele mai multe studii indica faptul ca o combinatie intre psihoterapie si medicamentele antidepresive este cea mai eficienta metoda de tratament a depresiei la copii si adulti.


Citeste si despre:

Depresia la copii Anxietatea si depresia la copii Depresia la copil si adolescent Depresia si sinuciderea la adolescenti Canabisul, de ajutor in cazul depresiei? Depresia - simptome, tratament, urmari, cazuri celebre Tristetea nu inseamna depresie! Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Depresia - optiuni terapeutice Depresia: sprijinirea persoanei iubite Depresia postpartum (dupa nastere) Tulburarea bipolara la copii Depresia - tristetea patologica 7 surse ale starilor depresive de sarbatori Modalitati de a preveni depresia prenatala