Depresia - tristete sau boala?

Actualizat: 26 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este depresia?


Depresia inseamna mai mult decat sa te simti deprimat sau sa ai o zi proasta. Cand o stare de spirit trista dureaza mult timp si interfereaza cu functionarea normala, de zi cu zi, este posibil sa fii deprimat.

Simptomele depresiei includ:
• Sa te simti trist sau anxios des sau tot timpul
• Nu vrei sa faci activitati care inainte erau distractive
• Te simti iritabil‚ usor frustrat‚ sau nelinistit
• Ai dificultati de a adormi sau de a ramane adormit
• Te trezesti prea devreme sau dormi prea mult
• Mananci mai mult sau mai putin decat de obicei sau nu ai pofta de mancare
• Experimentezi dureri musculare, dureri de cap sau probleme de stomac care nu se amelioreaza cu tratament
• Intampini dificultati de concentrare, de amintire a detaliilor sau de luare a deciziilor
• Te simti obosit, chiar si dupa ce ai dormit bine
• Te simti vinovat, lipsit de valoare sau neajutorat
• Te gandesti la sinucidere sau sa te ranesti

Urmatoarele informatii nu sunt menite sa ofere un diagnostic medical de depresie majora si nu pot inlocui consultarea unui profesionist in domeniul sanatatii mintale. Daca credeti ca sunteti deprimat, discutati imediat cu medicul dumneavoastra sau cu un specialist in sanatate mintala. Acest lucru este important in special daca simptomele se agraveaza sau va afecteaza activitatile zilnice.

Ce cauzeaza depresia?

Cauza exacta a depresiei este necunoscuta. Poate fi cauzata de o combinatie de factori genetici, biologici, de mediu si psihologici. Fiecare este diferit, dar urmatorii factori pot creste sansele unei persoane de a deveni deprimata:
• A avea rude de sange care au avut depresie
• Experimentarea unor evenimente traumatice sau stresante, cum ar fi abuzul fizic sau sexual, moartea unei persoane dragi sau probleme financiare
• Trecand printr-o schimbare majora in viata, chiar daca a fost planificata
• Aveti o problema medicala, cum ar fi cancerul, accidentul vascular cerebral sau durerea cronica
• Luarea anumitor medicamente. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti intrebari despre daca medicamentele dumneavoastra va pot face sa va simtiti deprimat.
• Folosind alcool sau droguri

Cine este expus riscului de a face depresie?

In general, aproximativ 1 din 6 adulti va avea depresie la un moment dat in viata lor. Oricine poate deveni depresiv, iar depresia poate aparea la orice varsta si la orice tip de persoana. Multi oameni care sufera de depresie au si alte afectiuni de sanatate mintala. Tulburarile de anxietate merg adesea mana in mana cu depresia. Persoanele care au tulburari de anxietate se lupta cu sentimente intense si incontrolabile de anxietate, frica, ingrijorare si/sau panica. Aceste sentimente pot interfera cu activitatile zilnice si pot dura mult timp.

Care este legatura dintre fumat si afectiunile de sanatate mintala?

Fumatul este mult mai frecvent in randul adultilor cu afectiuni mintale, cum ar fi depresia si anxietatea, decat in populatia generala. De ce fumatorii au mai multe sanse decat nefumatorii sa experimenteze depresie, anxietate si alte afectiuni de sanatate mintala este incerta. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina acest lucru.

Indiferent de cauza, fumatul nu este un tratament pentru depresie sau anxietate. Obtinerea de ajutor pentru depresie, anxietate si renuntarea la fumat este cel mai bun mod de a te simti mai bine.

Care sunt tratamentele pentru depresie?

Sunt disponibile multe tratamente utile pentru depresie. Tratamentul pentru depresie poate ajuta la reducerea simptomelor si la scurtarea duratei depresiei. Tratamentul poate include tratamentul prin terapie si/sau administrarea de medicamente. Medicul dumneavoastra sau un profesionist calificat in domeniul sanatatii mintale va poate ajuta sa determinati ce tratament este cel mai bun pentru dumneavoastra.

1. Terapie. Multi oameni beneficiaza de psihoterapie – numita si terapie sau consiliere. Majoritatea terapiei dureaza o perioada scurta de timp si se concentreaza pe ganduri, sentimente, si probleme care se intampla in viata ta acum. In unele cazuri, intelegerea trecutului va poate ajuta, dar gasirea unor modalitati de a aborda ceea ce se intampla in viata dvs. acum va poate ajuta sa faceti fata si sa va pregatiti pentru provocarile din viitor. Cu terapie, veti lucra cu terapeutul pentru a invata abilitati care sa va ajute sa faceti fata vietii, schimbi comportamentele care provoaca probleme‚ si gasesti solutii. Nu te simtii timid sau jenat sa vorbesti deschis si sincer despre sentimentele si preocuparile tale.

Aceasta este o parte importanta a imbunatatirii. Unele obiective comune ale terapiei includ:
• Devenind mai sanatos
• Renuntarea la fumat si incetarea consumului de droguri si alcool
• Depasirea fricilor sau a nesigurantelor
• Pentru a face fata stresului
• Da sens evenimentelor dureroase din trecut
• Identificarea lucrurilor care va agraveaza depresia
• A avea relatii mai bune cu familia si prietenii
• Intelegerea de ce te deranjeaza ceva si crearea unui plan pentru a face fata

2. Medicamente. Multi oameni cu depresie constata ca administrarea de medicamente prescrise numite antidepresive le poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a abilitatilor de a face fata. Discutati cu medicul dumneavoastra daca sunt potrivite pentru dvs. Daca medicul dumneavoastra va scrie o reteta pentru un antidepresiv, intrebati exact cum ar trebui sa luati medicamentul. Daca utilizati deja terapie de inlocuire a nicotinei sau un alt medicament care sa va ajute sa renuntati la fumat, asigurati-va ca anuntati medicul. Sunt disponibile mai multe medicamente antidepresive‚ astfel incat dumneavoastra si medicul aveti optiuni din care sa alegeti. Uneori este nevoie de mai multe incercari pentru a gasi cel mai bun medicament si doza potrivita pentru tine, asa ca ai rabdare.

De asemenea, tineti cont de urmatoarele informatii importante:
• Cand luati aceste medicamente, este important sa urmati instructiunile cu privire la cat de mult sa luati. Unii oameni incep sa se simta mai bine la cateva zile dupa inceperea tratamentului, dar poate dura pana la 4 saptamani pentru a simti cel mai mare beneficiu. Antidepresivele functioneaza bine si sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, dar este totusi important sa discutati cu medicul daca aveti reactii adverse. Efectele secundare, de obicei, nu impiedica viata de zi cu zi, si adesea dispar pe masura ce corpul dumneavoastra se adapteaza la medicamente.

• Nu incetati sa luati un antidepresiv fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra. Intreruperea brusca a medicamentului poate provoca simptome sau poate agrava depresia. Colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a ajusta in siguranta cantitatea pe care o luati.

• Unele antidepresive pot provoca riscuri in timpul sarcinii. Discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti gravida sau ati putea fi gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida.

• Antidepresivele nu pot rezolva toate problemele. Daca observati ca starea dumneavoastra de spirit se inrautateste sau daca aveti ganduri despre a va ranii, este important sa va adresati imediat medicului.

• Renuntarea la fumat nu va interfera cu tratamentul dumneavoastra de sanatate mintala si nu va va agrava depresia. De fapt, cercetarile arata ca renuntarea la fumat va poate imbunatati de fapt sanatatea mintala pe termen lung.

Concluzie

Depresia (tulburarea depresiva majora) este o boala medicala frecventa si grava care afecteaza negativ modul in care te simti, modul in care gandesti si modul in care actionezi. Din fericire, este si tratabila.

Bibliografie:
1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/8933
2. https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/overview/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Depresia postpartum - de ce apare si cum poate fi invinsa? Depresia 9 cauze ale schimbarilor bruste de dispozitie Ce influenta au genele in tulburarea bipolara? Contraceptive orale: mod de administrare si efecte secundare Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce este sindromul de colon iritabil o boala de natura psihologica Tulburarile afective sezoniere #SUNTBINE – vorbeste, asculta - afectiunile psihologice precum Burnout-ul, anxietatea, depresia nu sunt o rusine sau o slabiciune Depresia post-partum Modalitati de a preveni depresia prenatala