Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aducerea pe lume a unui copil presupune o mama sanatoasa. Pentru asta este bine sa faci un control la un specialist in obstetrica-ginecologie.

Examenul ginecologic va stabili daca vaginul, colul uterin, uterul, trompele si ovarele sunt sanatoase. Exista femei cu:
- infectii vaginale micotice (care trebuie tratate)
- infectii ale trompelor uterine
- malformatii vaginale ce pot fi rezolvate chirurgical
- chisturi ovariene
- fibrom uterin, etc.

Stiind dinainte ce probleme ai, le poti rezolva!
In plus, discutia cu specialistul poate conduce la descoperirea unor boli transmise de la animale (pisici, caini, pasari). Prin analize de sange se deceleaza aceste boli si se trateaza. Existenta in antecedentele familiei a unor boli invalidizante (psihic, intelectual sau organic) poate crea probleme daca sunt cu transmitere ereditara. Facand investigatii genetice poti afla daca totul este in ordine. Investigatiile se pot face si partenerului daca se considera necesar.

20-30 ani

Varsta ideala pentru a avea un copil este cea de dupa 20 de ani. Corpul femeii este pregatit pentru sarcina, ciclul menstrual fiind regulate si cu ovulatie in majoritatea lor. Din punct de vedere medical, este o perioada potrivita, aparatul genital neavand nici o patologie. Prin urmare, fibra musculara uterina este foarte elastica, evolutia sarcinii nu ridica probleme, iar travaliul, care tine de dilatatia colului, va fi optim. La aceasta varsta, o sarcina se poate termina cu o nastere pe cale vaginala.

30 - 35 ani

La 30-35 de ani, fertilitatea incepe sa scada (ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu) si intervine patologia locala a aparatului genital. Uterul femeii poate fi fibros sau cu fibroame. Nu se mai destinde si fatul nu poate sa creasca pana la 9 luni. Femeia trebuie sa faca unele tratamente hormonale pentru a mentine sarcina. In plus, dupa 35 de ani, creste riscul nasterii unui copil cu sindromul Down (mongoloism), motiv pentru care ginecologii recomanda efectuarea testelor genetice (teste ale sangelui, dar si amniocenteza, prin care se preleveaza lichid amniotic si se analizeaza celulele fetale pentru a se determina structura cromozomiala).

Dupa 40 ani

Dupa 40 de ani, sarcina implica riscuri serioase. Mama trebuie sa manance cu moderatie (nu dupa cum ii dicteaza poftele), ca sa nu ia prea mult in greutate si sa devina predispusa la boli asociate sarcinii cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul gestational (acesta se manifesta de trei ori mai frecvent dupa 40 de ani decat la femeile mai tinere), afectiuni renale, care pot duce si la o intarziere in dezvoltarea copilului. Incidenta avortului spontan este foarte mare, in special intre a 8-a si a 10-a saptamana, cand se pierd aproape 33% din sarcini. Fibrele musculare uterine nu se mai destind si o nastere naturala poate duce chiar la ruperea partilor moi ale aparatului genital. De aceea, daca femeia se afla si la primul copil, nasterea prin cezariana devine obligatorie.

Si, foarte important, pericolul de a naste un copil cu malformatii este mai mare dupa 40 de ani. Statistica a demonstrat ca riscul aducerii pe lume a unui copil cu sindromul Down creste o data cu varsta: la 28 de ani este estimat la una din 2000 de sarcini, la 38 de ani creste la una la 500 de sarcini si ajunge la una din 100 de sarcini la 40 de ani (dupa aceasta varsta procentajul creste si mai mult). Din aceasta cauza, in strainatate testele genetice se fac gratuit dupa 35 de ani. In Romania aceste investigatii sunt prohibitive prin costurile foarte ridicate.

De aceea noi consideram obligatorie consilierea si examinarea viitoarei mame!

Autor: Dr. Monica Dunarintu
Medic primar obstetrica-ginecologie
Marie Stopes International Romania


Citeste si despre:

Antrenamentul la efort Fibroza chistica (Mucoviscidoza) - Screeningul purtatorilor de anomalii genetice 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Relatia pacient - kinetoterapeut Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de vibratii Menopauza Dezavantajele zaharului De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile Copilul prematur SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile? Preventia suicidului - mituri, semne, comunicare, gestionare Refuzul scolar/fobia scolara Mama aproape perfecta