Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?

Publicat: 13 Iulie 2007 | Actualizat: 11 Iunie 2010
Autor: SfatulMedicului

Aducerea pe lume a unui copil presupune o mama sanatoasa. Pentru asta este bine sa faci un control la un specialist in obstetrica-ginecologie.

Examenul ginecologic va stabili daca vaginul, colul uterin, uterul, trompele si ovarele sunt sanatoase. Exista femei cu:
- infectii vaginale micotice (care trebuie tratate)
- infectii ale trompelor uterine
- malformatii vaginale ce pot fi rezolvate chirurgical
- chisturi ovariene
- fibrom uterin, etc.

Stiind dinainte ce probleme ai, le poti rezolva!
In plus, discutia cu specialistul poate conduce la descoperirea unor boli transmise de la animale (pisici, caini, pasari). Prin analize de sange se deceleaza aceste boli si se trateaza. Existenta in antecedentele familiei a unor boli invalidizante (psihic, intelectual sau organic) poate crea probleme daca sunt cu transmitere ereditara. Facand investigatii genetice poti afla daca totul este in ordine. Investigatiile se pot face si partenerului daca se considera necesar.

20-30 ani

Varsta ideala pentru a avea un copil este cea de dupa 20 de ani. Corpul femeii este pregatit pentru sarcina, ciclul menstrual fiind regulate si cu ovulatie in majoritatea lor. Din punct de vedere medical, este o perioada potrivita, aparatul genital neavand nici o patologie. Prin urmare, fibra musculara uterina este foarte elastica, evolutia sarcinii nu ridica probleme, iar travaliul, care tine de dilatatia colului, va fi optim. La aceasta varsta, o sarcina se poate termina cu o nastere pe cale vaginala.

30 - 35 ani

La 30-35 de ani, fertilitatea incepe sa scada (ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu) si intervine patologia locala a aparatului genital. Uterul femeii poate fi fibros sau cu fibroame. Nu se mai destinde si fatul nu poate sa creasca pana la 9 luni. Femeia trebuie sa faca unele tratamente hormonale pentru a mentine sarcina. In plus, dupa 35 de ani, creste riscul nasterii unui copil cu sindromul Down (mongoloism), motiv pentru care ginecologii recomanda efectuarea testelor genetice (teste ale sangelui, dar si amniocenteza, prin care se preleveaza lichid amniotic si se analizeaza celulele fetale pentru a se determina structura cromozomiala).

Dupa 40 ani

Dupa 40 de ani, sarcina implica riscuri serioase. Mama trebuie sa manance cu moderatie (nu dupa cum ii dicteaza poftele), ca sa nu ia prea mult in greutate si sa devina predispusa la boli asociate sarcinii cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul gestational (acesta se manifesta de trei ori mai frecvent dupa 40 de ani decat la femeile mai tinere), afectiuni renale, care pot duce si la o intarziere in dezvoltarea copilului. Incidenta avortului spontan este foarte mare, in special intre a 8-a si a 10-a saptamana, cand se pierd aproape 33% din sarcini. Fibrele musculare uterine nu se mai destind si o nastere naturala poate duce chiar la ruperea partilor moi ale aparatului genital. De aceea, daca femeia se afla si la primul copil, nasterea prin cezariana devine obligatorie.

Si, foarte important, pericolul de a naste un copil cu malformatii este mai mare dupa 40 de ani. Statistica a demonstrat ca riscul aducerii pe lume a unui copil cu sindromul Down creste o data cu varsta: la 28 de ani este estimat la una din 2000 de sarcini, la 38 de ani creste la una la 500 de sarcini si ajunge la una din 100 de sarcini la 40 de ani (dupa aceasta varsta procentajul creste si mai mult). Din aceasta cauza, in strainatate testele genetice se fac gratuit dupa 35 de ani. In Romania aceste investigatii sunt prohibitive prin costurile foarte ridicate.

De aceea noi consideram obligatorie consilierea si examinarea viitoarei mame!

Autor: Dr. Monica Dunarintu
Medic primar obstetrica-ginecologie
Marie Stopes International Romania


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Copilul prematur

SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

De cata nefericire ai nevoie ca sa fii fericit?

Sarcina - Luna a III-a