Infofolitul copiilor - de ce nu este bine sa faceti acest lucru

Actualizat: 29 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Orice mama sau bunica grijulie va dori sa protejeze cat mai mult copilul iubit. De multe ori, acest comportament protector poate face mai mult rau decat bine.

Din dorinta de a proteja un copil, acesta poate fi imbracat extrem de gros, cu foarte multe randuri de haine, inclusiv cate 2-3 perechi de sosete. Fularul si caciula vor lasa doar ochii sa se mai vada, iar gluga va trebui pusa neaparat.

Aceste obiceiuri sunt folosite cu motivul ca mai bine unui copil sa ii fie cald decat frig si, intr-adevar, asa este, dar utilizand prea multe haine groase exista si multe dezavantaje. Copiii sunt plini de energie si doresc sa se miste. Avand prea multe haine groase miscarile sunt limitate.

Copiii se incalzesc prin miscare, deci nu este nevoie de chiar atat de multe haine. De asemenea, hainele prea stramte, inclusiv numarul mare de perechi de sosete, pot duce la oprirea circulatiei sanguine intr-o anumita zona.

Atunci cand sunt imbracati prea gros si depun efort, copiii transpira imediat. Acest lucru poate provoca raceli, pneumonii si disconfort suplimentar.

De asemenea, sugarii nu isi pot regla corect temperatura interna, iar prin imbracarea excesiva le poate creste extrem de mult temperatura corporala, acest lucru ducand, in cele din urma, la deshidratare.

Acestea fiind spuse, se pare ca infofolitul copiilor nu este o idee atat de buna. Totusi, cum ar trebui imbracati copiii?

Ce este de facut?

Indiferent de vreme, copiii mici au o multime de energie pe care doresc sa o consume. Iarna, pentru acestia, reprezinta un motiv crescut de bucurie, putand sa se joaca cu zapada.

Cu toate acestea, hainele pe care un copil le poarta afara trebuie sa fie alese cu grija, astfel incat acestuia sa ii fie cald, dar sa nu se supraincalzeasca.

Imbracamintea de iarna trebuie sa fie in primul rand confortabila si sa permita miscarea cu usurinta.

De asemenea, in mod normal, copiii ar trebui sa poarte aceleasi numar de haine ca si un adult, doar ca trebuie adaugat un strat in plus. Imbracarea in straturi este indicata din multe motive, printre care si faptul ca daca unui copil ii este cald, poate inlatura usor un singur strat.

Straturile creeaza un spatiu de aer, acesta izoland mai bine corpul si mentinand optima circulatia sangelui.

In principal, exista minimum trei straturi de baza pe care trebuie sa le poarte un copil, in mod ideal:

• Primul strat are rolul sa absoarba umiditatea, astfel incat copilul sa nu fie predispus riscului de a raci prin expunerea la propria transpiratie rece.

Cele mai bune materiale pentru acest strat sunt reprezentate de lana, matase sau tesaturi sintetice, cum ar fi poliesterul. Stratul trebuie sa fie subtire si sa acopere aproape intregul corp.

• Al doilea strat se utilizeaza ca izolator termic, mentinand caldura. Materialele care pot juca acest rol sunt reprezentate de lana sau materialele tip polar (fleece). Acestea trebuie sa fie aplicate aproape de corp, dar fara a jena miscarile. De asemenea, acest strat poate fi compus la randul sau din mai multe straturi.

• Ultimul strat – este stratul exterior si protejeaza copilul de ploaie, zapada sau vant. Este reprezentat de o jacheta impermeabila si respirabila. In acest mod, copilul poate fi activ, fara a acumula umezeala sub geaca. De asemenea, pantalonii de ski reprezinta o idee minunata.

Bumbacul trebuie evitat atunci cand vremea este rece sau umeda. Acesta absoarbe rapid ploaia si zapada, inclusiv transpiratia. Bumbacul umed in combinatie cu vremea rece vor contribui la imbolnavirea copilului.

Exista numeroase materiale alternative din care se poate alege.Capul, fata, urechile, mainile si picioarele unui copil sunt cele mai predispuse zone la expunerea la frig si la degeraturi.

Degeraturile deterioreaza pielea si cauzeaza amorteli. Cu toate acestea, degeraturile pot avea si efecte mai severe.

Pielea copiilor este extrem de sensibila la frig, deci parintii trebuie sa fie mereu atenti. Sosetele groase sunt indicate, dar bumbacul trebuie evitat. De asemenea, acestea nu trebuie sa stranga picioarele, deoarece pot opri circulatia sangelui.

Ghetele sau cizmele trebuie sa fie de calitate buna si impermeabile. De asemenea, copiii trebuie sa poarte manusi impermeabile, dar si un fular sau o esarfa.

Trebuie avut grija, totusi, ca fularul sa nu stranga prea tare fata si gatul copiilor. Parintii ar trebuie sa fie echipati in permanenta cu haine de rezerva pentru copiii lor.

Acestia se pot juca si se pot murdari sau uda. Chiar si o manusa uda poate ingheta si poate afecta pielea copilului. De asemenea, parintii trebuie sa se asigure frecvent ca starea de hidratare a copiilor este una optima.

Temperatura copiilor trebuie verificata mereu, deoarece acestia rar vin sa se planga ca le este cald sau frig.

Cel mai simplu mod de verificare a temperaturii unui copil consta in atingerea gatului si a degetelor de la picioare. Daca picioarele acestora sunt reci, este clar ca imbracamintea este prea subtire si un strat in plus este necesar.

De asemenea, daca un copil transpira prea mult, poate fi nevoie sa se renunte la un strat.

Atunci cand se revine in interiorul locuintei, hainele trebuie uscate pentru data viitoare. Daca umiditatea ramane in imbracaminte, nu va mai tine la fel de cald atunci cand este purtata din nou.

De asemenea, hainele sau incaltamintea copiilor pot fi incalzite inainte de a fi purtate. In acest mod, copiii pot petrece mai mult timp afara pana cand acestea se vor raci.

Se recomanda ca imbracamintea de iarna a copiilor sa fie in culori puternice si stralucitoare, astfel incat acestia sa fie observati cu usurinta in contrast cu zapada.

De asemenea, acest lucru poate ajuta soferii sa fie mai atenti, avand o vizibilitate mai buna. Cu acest scop exista chiar si geci ce sunt dotate cu benzi reflectorizante.

Copiii mai mari pot fi mofturosi atunci cand ii imbraca parintii. Uneori, hainele nu le mai plac si prefera sa iasa afara imbracati subtire. Copilul trebuie, totusi, sa aiba si el un minim de control asupra modului in care se imbraca.

Optiunile de imbracaminte ale copiilor nu reflecta intotdeauna gusturile parintilor, dar daca hainele sunt calduroase, nu ar trebui sa existe obiectii.

In unele cazuri, cand soarele este puternic, iar cantitatea de zapada este mare, ochii copiilor trebuie protejati. Cel mai adesea, pe partiile de ski se intampla acest lucru. Protectia ochilor se poate face printr-o metoda simpla, prin purtarea ochelarilor de soare.

Concluzii

Joaca in zapada este o modalitate excelenta pentru copii sa petreaca o zi frumoasa de iarna. Expunerea la temperaturile joase de afara implica o atentie deosebita atunci cand imbracam copiii. Cu toate acestea, infofolitul copiilor sau imbracarea exagerata a acestora nu trebuie realizata.

Copiii trebuie imbracati lejer si in straturi, astfel incat sa se poate misca liber.

De asemenea, temperatura si starea hainelor lor trebuie verificate periodic pentru a evita supraincalzirea sau degeraturile si hipotermia. Copiii trebuie invatati sa revina in casa atunci cand le este frig si sa anunte parintii daca nu se simt confortabil.


Citeste si despre:

Protectia tenului in anotimpul umed si friguros Apa minerala, apa plata si apa de robinet Buzele crapate - cauze si solutii Totul despre foame si infometare Fenomenul Raynaud Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Pediculoza - infestatia cu paduchi Ceapa - 100% sanatate naturala Nasterea naturala Bagajul de maternitate Cum va puteti proteja de vremea rece