Sanatate si siguranta pe timp de iarna la varstnici

Actualizat: 07 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Iarna poate fi un sezon frumos: sarbatori, zapada si mancaruri delicioase. Cu toate acestea, sezonul rece este deosebit de periculos pentru persoanele mai in varsta, care locuiesc in zone in care au loc schimbari majore de temperatura.

In timp ce unele riscuri pot fi legate de scaderea temperaturii, multe alte evenimente negative si neprevazute pot duce la raniri semnificative sau boli severe, mai ales in cazul varstnicilor.

Prejudicii cauzate de alunecari si caderi

Caderile sunt principala cauza pentru batrani, a traumatismelor potential mortale, in sezonul rece. Pentru a reduce riscul caderilor, persoanele in varsta ar trebui sa:

Hipotermie

Pentru ca adultii mai in varsta au un metabolism mai lent, corpul acestora tinde sa produca mai putina caldura, comparativ cu cel al persoanelor mai tinere. Pe masura ce imbatranesc, oamenii au dificultati in a estima temperatura corpului. Astfel, poate avea loc o scadere periculoasa a temperaturii corporale, cu posibile repercusiuni mortale in anotimpul friguros. Pentru a se evita hipotermia varstnicii ar trebui:

Asfixiere

Asfixierea cu monoxid de carbon sau incendiile sunt alte cauze mortale frecvent intalnite in timpul sezonului rece la persoanele in varsta. Instalati, daca este posibil, alarme sau detectoare de fum in camerele in care exista aragazuri sau surse de gaz si in camerele in care dormiti de obicei. De asemenea, in cazul in care locuiti la casa, montati daca se poate, alarme de fum si monoxid de carbon.

Raceli si gripe

Sezonul rece aduce cu sine si virusuri care declanseaza raceala sau gripa. Ambele afectiuni sunt periculoase in cazul varstnicilor. Persoanele in varsta ar trebui sa stie ca nu este tarziu sa se vaccineze impotriva gripei.

De asemenea, practicile bune de sanatate pot ajuta la prevenirea sau diminuarea efectelor de raceala sau gripa. De aceea trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa, sa aiba un aport crescut de vitamina C si zinc, sa-si spele in mod regulat mainile si sa evite persoanele care sunt deja bolnave.

Depresie

Depresia este comuna in randul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani, mai ales iarna si mai ales daca acestea locuiesc singure. Mai mult decat atat, batranii se confrunta cu senzatia de deprimare din cauza schimbarilor din viata lor (de exemplu, pensionarea), a medicamentelor si a bolilor. Pentru a evita depresia, persoanele in varsta ar trebui:


Citeste si despre:

Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Vaccinul antigripal: mituri Astmul bronsic la adolescenti si adulti Tulburarile afective sezoniere Pregatirea sistemului imunitar pentru sezonul rece: strategii si recomandari Depresia - tristetea patologica Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Gripa - cum separam mitul de adevar Salmonelozele Alergiile solare Probleme ale cavitatii bucale Hipotermia si expunerea la temperaturi joase Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)