Epilepsia – simptome, cauze si tratament

Actualizat: 22 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Epilepsia reprezinta o tulburare neurologica cronica caracterizata de activitate electrica anormala a creierului, manifestata prin convulsii recurente sau episoade de pierdere a constientei. Acest articol stiintific exploreaza aspectele fiziologice ale epilepsiei, metodele de diagnosticare si progresele in tratamentul acestei afectiuni.

Introducere

Epilepsia afecteaza milioane de oameni la nivel global, avand un impact semnificativ asupra calitatii vietii si sanatatii mentale. Intelegerea profunda a mecanismelor neurologice implicate in epilepsie este esentiala pentru dezvoltarea de strategii de diagnostic si tratament eficiente.

Aspecte Fiziologice

Diagnosticul Epilepsiei:

Diagnosticul precis al epilepsiei necesita o abordare integrata, care include istoricul medical al pacientului, examinarile fizice, EEG (electroencefalograma), imagistica cerebrala (CT, RMN) si, in unele cazuri, teste genetice. Imbunatatirile in tehnologia de diagnostic au condus la o detectare mai rapida si mai precisa a formelor diverse de epilepsie.

Cauzele epilepsiei

Epilepsia apare atunci cand exista o hiperexcitabilitate neuronala sau o perturbare in echilibrul excitator/inhibitor al neurotransmitatorilor in creier. Studiile recente s-au concentrat pe identificarea genelor implicate in predispozitia genetica la epilepsie si pe elucidarea modului in care factorii de mediu interactioneaza cu aceste gene.

Etiologia epilepsiei trebuie considerata ca fiind multifactoriala: un teren genetic predispozant la care se asociaza o leziune organica cerebrala i, probabil, un factor precipitant acut.

Incadrarea etiologica este facilitata de legatura acesteia cu varsta de debut a crizelor epileptice:

La nou-nascut cele mai frecvente cauze sunt infectioase, metabolice, anoxia sau hemoragia cerebrala la nastere sau malformatii  cerebrale.  La sugar si la copilul  mic etiologii cu prinde convulsiile  febrile, tulburari metabolice sau structurale ereditare, degenerative, tulburari de dezvoltare (displazii), infectii ale SNC; La copilul mare, adolescent cauzele pot fi  ereditare, displazii, degenerative, traumatice, tumorale si infecioase. La adult pot apare dupa  traumatisme, tumori, boli cerebrovasculare, metabolice ereditare, toxice, infecioase, degenerative iar la vrstnic prin boli cerebrovasculare ingerararea de substante toxice, tumori, traumatisme sau cauze degenerative.

Cu toate acestea, cel mai adesea nu exista o cauza identificata pentru aparitia epilepsiei. La nivelul intregii planete, exista peste 50 de milione de persoane care sufera de epilepsie, conform unei estimari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMT).

Tratamentul Epilepsiei

Tratamentul epilepsiei poate implica medicatie antiepileptica, interventii chirurgicale sau terapie cu stimulare electrica. Avansurile in cercetare au condus la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente, cu mai putine efecte secundare, si la identificarea unor tinte terapeutice noi.

Perspective Viitoare

Cercetarile continue in domeniul neurostiintelor si geneticii vor contribui la o intelegere mai detaliata a mecanismelor subiacente ale epilepsiei. Noi terapii personalizate, bazate pe profilul genetic al pacientului, ar putea reprezenta viitorul tratament al acestei tulburari neurologice.

Concluzie

Epilepsia ramane o provocare medicala complexa, dar progresele in cercetare au deschis noi orizonturi in diagnostic si tratament. Abordarea integrata, care combina cunostintele din domeniile neurostiintelor, geneticii si imagisticii, va juca un rol crucial in gestionarea eficienta a acestei afectiuni.

Totusi, conform cercetatorilor de la Universitate Oxford si Universitatea College din Londra, persoanele care sufera de epilepsie prezinta un risc mai ridicat de deces prematur comparat cu restul populatiei.


Citeste si despre:

Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Descriere generala a epilepsiei Ce ar trebui sa stii despre epilepsia dobandita in copilarie Importanta primului ajutor in cazurile de epilepsie Sindromul West, forma rara de epilepsie ce afecteaza bebelusii Ce declanseaza o criza de epilepsie? Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici Dubla excelenta medicala pentru BRAIN Institute in cadrul Spitalului MONZA: Primele Centre de Excelenta in Neurochirurgie si Chirurgia Spinala Robotica din Romania Operatia de callosotomie pentru epilepsie Simptome ale bolilor parazitare sau cum se manifesta infectiile cu paraziti Simptomele leziunilor cerebrale Durerea fantoma - cauze, simptome si tratament Virusul ZIKA - simptome, transmitere si diagnostic Spina bifida: cauze, simptome, tratament Guta - cauze, simptome, tratament